Köpeğimin sesi kısıldı, köpeğimin sesi eskisi gibi çıkmıyor, sanki köpeğimin boğazında bir şey kalmış gibi… Belki bunlar belki bunlar gibi daha birçok soru kafanızı kurcalıyor. Öncelikle sakin olun. Köpeğinizin sesi ne zaman değişik çıkıyor? Köpeğiniz onunla tanıştığınız günden beri mi kısık sesle havlıyor? Dikkat etmeniz gereken belirtilerle konumuza başlayalım.

Her köpeğin havlama tonu, havlama gücü farklıdır. Her ırkın, hatta aynı ırklarda birçok köpeğin bile havlaması birbirinden farklılık gösterir. Öncelikli olarak köpeğinizi iyi gözlemeye dikkat edin. Ses değişiklikleri böylece size daha doğru sinyaller verecektir.

Köpeğinizin sesi ne zamandır kısık? Köpeğiniz hangi zamanlarda kısık sesle havlıyor? Yani oyun oynarken mi? Evde insanlar varken mi? Veteriner kliniğindeyken mi yoksa tıraş olurken mi? Evet, bunun gibi birçok sorunun cevabı köpeğinizin sesinin kısıklığı hakkında size ve hekiminize bilgi verecektir. Bazı köpekler korktukları zaman çok yüksek sesle havlayabildikleri gibi, bazıları daha kısık sesle havlayabilirler. Eğer durum, korku, heyecan, mutluluk gibi nedenlerden kaynaklanıyorsa birkaç gün gözlemleyip, veteriner hekiminizin ardından profesyonel bir yardım almanız gerekebilir.

Medikal bir sorun olmadığından emin olmak lazım!

Soğuk algınlığı, solunum yolu hastalıkları, sık havalama, yabancı cisim varlığı, solunum yolunda felç, kanser, viral enfeksiyonlar, bakteriyel enfeksiyonlar başta olmak üzere daha birçok hastalık köpeklerde ses kısıklığına neden olabilir. O yüzden, eğer psikolojik bir duruma bağlı olarak köpeğinizde ses kısıklığı olduğunu düşünmüyorsanız, yutma güçlüğü, iştahsızlık, ateş, halsizlik, öksürük gibi belirtilerden en az bir tanesi varsa, zaman kaybetmeden veteriner hekiminizle durumu paylaşın. Çünkü köpeklerde ses kısıklığı normal diyebileceğimiz bir durum değildir…