Ah bir konuşabilseler, bize neler anlatacaklar kim bilir… Açlar mı, susuzlar mı, bir yerleri mi ağrıyor? Kedi ve köpeklerle iletişim kurmak, onları tek bir hareketleriyle anlamaya çalışmak biz hayvan sahiplerinin en önemli görevleri arasındadır. Ağzı olan konuşamayan masum canlılarımızın neler demek istediklerini anlamak, anlamaya çalışmak başarılı olmak zorunda olduğumuz bir konudur. Fakat bazen, bakışlarıyla, duruşlarıyla hatta yatış şekilleriyle bile bize bir şeyler anlatmaya çalışan köpek dostlarımızın bizim anladığımızdan daha farklı şikayetleri olabilir. İşte köpeğinizin söyleyemediği 8 gerçek:

Sadece kuyruk sallıyor!

Kuyruk sallamak. Evet hayvan sahipleri köpekleriyle iletişimde özellikle kuyruğa çok dikkat ederler. Kuyruğu dik mi, saklanmış mı, sallanıyor mu? Bu belirtiler köpeklerinin davranışlarını ve tepkilerini anlama konusunda hayvan sahiplerine çok yardımcı olur. Fakat kuyruğun sallanıyor olması her zaman arkadaş canlısı ya da mutlu olunduğunu göstermez. Bazı köpekler heyecanlandıklarında, tedirgin ve kızgın olduklarında da kuyruk sallayabilirler. Fakat önemli olan bu kuyruğun nasıl durduğudur! Gevşek, koparcasına sallanan kuyruklar genellikle sahiplerini görünce sevindiklerini gösterirken; yukarıya kalkmış, gergin ve yavaşça sallanan kuyruk ya tedirgin ya da kızgın olduklarını gösterir.

Öylesine vakit geçir-mi-yor!

Frontiers in Zoology Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmada, köpeklerin kakalarını yapmadan önce kendi etraflarında dönmelerinin Dünya’nın manyetik alanına göre kaka yapmalarından kaynaklandığı açıklandı. 37 farklı ırk ve 70 köpek üzerinde yapılan gözlemlerde, köpeklerin kuzey-güney eksenini, doğu-batı eksenine tercih ettikleri kanıtlandı.

Yatış şekline dikkat edilsin istiyor!

Köpeklerin her biri farklı karaktere sahipken, hepsinden aynı şekilde uyumasını, aynı tip yataklarda uyumasını beklemek pek doğru değildir. Bazı köpekler kedi dostları gibi iki büklüm kıvrılarak uyumayı çok severken, bazıları ön ve arka patilerini aça aça yayılmayı severler. Bazı köpeklerin düz bir şekilde uyuması bazılarınınsa kedi gibi sırnaşarak uyuması farklı tip yataklara sahip olmaları gerektiğinin en güzel kanıtıdır.

Köpeğinizin söyleyemediği 8 gerçek!Fazla yemek verilmesin istiyor!

Evet, aslında tam olarak istedikleri bu! Eğer köpeğinizi fazla beslemeye, fazla miktarda öğün yemeye alıştırırsanız çok kısa bir süre sonra onun da isteği bu olacaktır. O yüzden köpeğinizi lütfen gereğinden fazla beslemeyin. Olması gereken miktarlarda, kaliteli ve zengin içerikli mamalarla beslenirlerse onlar da biten mama kaplarına yeniden mama konmasını istemeyeceklerdir. Unutmayın ki kaliteli bir mama tüketen köpeğin ısrarla mama yemek istemesi doymadığını değil, sağlıklı beslenmediğini gösterir. Ayrıca fazla beslenen köpeklerde artrit, kalp hastalıkları, obezite, diyabet gibi rahatsızlıklar da meydana gelebilir.

Yaşlansa da egzersiz yapmak istiyor!

7 yaş ve üstü köpeklerde yaşlılık dönemi başlamış demektir. Bu yaşlılık dönemine ve belirtilerine rağmen köpeklerin-eğer ciddi bir sağlık sorunları yoksa ve veteriner hekimleri için de uygunsa- yaşlarına ve eklemlerine uygun olarak egzersiz yapmaları gerekir. “Köpeğim zaten yaşlandı” düşüncesiyle onu hımbıllığa alıştırmak çok kısa sürede yaşam kalitesinin düşmesine ve daha hızlı yaşlanmasına neden olacaktır. Yürüyüşler, oyunlar ve oyuncaklarla köpeğinizi aktif ve enerjik tutmanız her zaman onun sağlığı için iyi olacaktır.

Sıkılmak istemiyor!

Köpekler özellikle yersiz bir şekilde zıplayıp hoplayarak, eşyaları yıkarak ilgi çekmeye çalışabilirler. Bunun en basit nedeni sıkılmalarıdır. Yani evde yeteri kadar ilgi görmediğinin, enerjisini atacak kadar gezmediğinin bir kanıtıdır. Bu yüzden köpeğiniz istemediğiniz bir takım davranışlar sergilediğinde önce onu bir gözlemleyin. Sıkılıp sıkılmadığını anlamaya çalışın ve ona göre davranın…

Yabancıları tanımak istiyor!

Köpekler misafirlere ya da yeni tanışacakları kişilere, yabancılara karşı tedbirli davranırlar. Eğer onların hizasında yere eğilir ve yanlarına yanışırsanız çok daha mutlu ve huzurlu olurlar. Fakat yüzlerine doğru belirsiz hareketler yaparak onları korkutursanız ve sinirlendirirseniz, !kendilerini korumak adına! istemeden agresifleşebilirler. Yani siz bir yabancı olarak ona zarar vermediğiniz sürece size zarar vermezler.

Tutarlı davranmanı istiyor!

Köpekler aslında insanlardan daha tutarlı canlılardır. Eğer onlara bir kere, düzgün bir eğitim verirseniz asla aksini yapmazlar. Oturma dediğiniz yere bir daha oturmazlar. Ama siz bir gün koltuğa oturduğu için kızar, başka bir gün kızmazsanız ne yapacağını bilemez ve dengesiz davranır. Bu yüzden hayvan sahipleri olarak tutarlı davranmalı ve onlarda kafa karışıklığına neden olmamalıyız.