Mırr mırr mırrr… Kedi mırlaması özellikle kedi sahiplerinin duymaktan hoşlandığı bir ses haline gelmiştir. Mutlu olunca, sevinince, ilgi isteyince mırlayarak sahiplerinin yanına giden, kucağına atlayan kedilerin mırlamasına dair araştırmalar yapılmış ve kedi mırlaması hakkında bilmediğimiz birkaç ayrıntı daha ortaya çıkmış. Mesela kedilerin sadece mutlu olduklarında değil, strese girdiklerinde de mırladıkları fakat bu mırlamanın tonunu birazcık değiştirdikleri kanıtlanmış.

Tek neden mutluluk değil!

Mırlama, beyin aktivitelerinin nörolojik stimulasyonu sonucu ses tellerinde oluşan titreşimden meydana gelir. Genellikle kedilerin mutluyken çıkardığı sesler olarak bilinmektedir. Halbuki kedi mırlaması sadece mutluluk ile bağdaştırılmamalıdır. Hasta, yaralı, stres altında olan kedilerin de mırladığı yapılan araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır. (Ki doğum yapan kediler, klinikte muayene için bekleyen kedileri düşünürsek pek mutlu olduklarını söyleyemeyiz) Bilim adamları yaptıkları bu araştırmalar sonucunda kedi mırlaması için; diyafram ve gırtlaklarındaki kasların sinyalleri ile oluştuğunu ve 25 ile 150 Hertz arasında bir frekansa sahip olduklarını belirtiyorlar. Aslına bakarsanız bu araştırmalar sonucunda sadece bilimsel verilere değil, insanlar ve kedi mırıltıları arasında duygusal verilere de ulaşıyorlar.

Mırlama insanları rahatlatıyor, dinlendiriyor ve sakinleştiriyor!

Nedeni henüz tam olarak anlaşılamasa da, kedi mırlaması mutluluk verici aktiviteler sonucu ortaya çıkmaktadır. Ve işin güzel yanı, sadece kedileri değil, insanları da mutlu etmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda kedi mırlamasının insanları rahatlattığı, streslerini azalttığı da belirtilmiş. Yani anlayacağınız, kediler sadece insanlarla iletişim kurmak istediklerinde değil, mutsuz olduklarında, mutlu olduklarında, acı çektiklerinde, strese girdiklerinde de mırlarlar. Mırlama onların hem duygularını hem de gizemlerini ortaya çıkaran bir sestir aslında…