Evet, kedi sahiplerinin yaşadığı sorunlar arasında ilk 10’a giren bir konudur tüy yumakları! Hele ki taranmayı sevmeyen kedilerin sahipleri için bu ciddi bir sorundur. Hem bir kedi sahibi hem de hekim olarak bu konuyu güzelce bir ele almak isterim. Tüy yumakları neden olur? Kediler neden tüy yumağı kusarlar? Bununla nasıl baş edebiliriz? gibi soruların yanıtlarını bulabilmeniz için gelin kedilerde tüy yumakları konusunu detaylıca öğrenelim…

Tüy yumağı deyip geçmeyin

Bildiğiniz gibi kediler yalanarak temizlenen ve günün yaklaşık 3-4 saatini kendilerini yalayarak geçiren canlılardır. Onlar için yalanmak oldukça önemlidir. Ve bu içgüdüsel davranış sonrasında kediler yuttukları ölü tüyler nedeniyle, hafta bir bazen iki defa olacak şekilde tüy yumağı kusabilirler ve bu durum genellikle normal olarak değerlendirilir. Yalanan tüylerin midede birikmesi ve tüy yumağı haline gelmesi onları rahatsız edecek ve dışarıya kusma yolu ile atılacaktır. Ki şunu da söylemek gerekir, bazen kediler biriken tüy yumaklarını ne yazık ki kusma veya dışkı ile atamaz ve işte o zaman bu tüy yumakları ciddi bir sorun haline gelir.

Tüy yumaklarından kurtulmak aslına bakarsanız tamamen mümkün değildir. (Eğer tüyleri taramıyorsanız) Çünkü yalanmak onlar için vazgeçilmezdir ve yalanırken yutulan tüylerin yumak haline gelip kusma/dışkı ile dışarı atılması da kaçınılmazdır. Fakat kedilerin bu yumakları dışarı atamaması, atmaya çalışırken sürekli öğürme gibi hareketler sergilemesi ve bunlarla birlikte iştahsızlık, kabızlık gibi semptomlar göstermesi işlerin biraz yolundan saptığını gösterir. İşte bu durumda veteriner hekiminizden bir randevu almanız gerekir!

Fakat… Eğer kedinizi düzenli tarıyorsanız, ölü tüylerin atılmasına yardımcı oluyor, deri ve tüy sağlığı için takviyelerden, ürünlerden kullanıyorsanız, kullandığınız mamanın da kediniz için uygun olduğundan eminseniz tüy yumakları sizin için sorun olmaktan çıkacaktır. Ben kedim Bıdık’ta kedi maltlarını kullanıyorum ve tüy yumaklarının dışkı ile atılmasını kolaylaştırıyorum. Taranmayı çok sevmese de malt vererek, bazen ödül maması ile kandırarak tarama süresini uzatıyorum. Fakat bunların yanı sıra mamasında yaptığımız değişiklik sonrasında tüy yumağı kusmasının azaldığını da itiraf etmem gerekir. Şüphesiz, beslenme kedi ve köpeklerimizin her döneminde oldukça önem taşıyor ve bizler bunu onların başına bir şey geldiğinde anlıyoruz. Bu yüzden kedi ve köpekleriniz için aldığınız mamaları seçerken tüylü dostlarınızın sağlık durumlarını, yaş ve ırklarını, hastalıklarını göz önünde bulundurmayı ihmal etmeyin.

Son olarak şunu da eklemek isterim ki, biz Bıdık için hiç kullanmadık fakat kedi çimleri de kedilerde tüy yumağı sorunuyla baş etmede kullanılan bir diğer üründür. Kedilerin midesinde biriken tüy yumaklarından kurtulması ve sindirim sisteminin temizlenmesi için kullanılan bu çimler birden fazla markada farklı çeşitlerde bulunmaktadır. Göz atmayı unutmayın!

2007-2012 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nde eğitim gören Yağmur Ağcaoğlu, Bobby ve Yosun adında iki köpek ve Bıdık adında kör kedi sahibidir. Mezun olduktan sonra hayvan sağlığı dergilerinde Genel Yayın Yönetmeni olarak görev yaptıktan sonra Kalbimdeki Patiler sitesini kuran Ağcaoğlu, yaptığı sosyal sorumluluk projeleri ile dikkat çekmektedir. Ayrıca çocuklar için hazırlanmış ilk Köpek Irkları-1 çocuk kitabını çıkarmıştır.