Günün yaklaşık 16 saatini uyuyarak geçiren kedilerin; uykunun keyfini en çok çıkaran evcil hayvanlar kategorisinde olduğunu söyleyebiliriz. Uykuya olan düşkünlükleri ile bilinen kedilerin bazılarının aynı insanlar gibi horladığı da gerçek! Peki kedilerin horlaması normal midir? Kediler horlamaya başlayınca hayvan sahipleri olarak ne yapmalıyız? Gelin horlamanın uyku düzensizliği mi yoksa sağlık sorunu mu konusuna değinelim…

Kedinizin horlaması normal mi?

Tıpkı biz insanlar gibi, hayvanların da uyku evreleri vardır. Hızlı göz hareketleri evresinde (HGH), kedilerin beyin fonksiyonları üst seviyede olur ve bunun sonucunda bıyıkları seyirebilir, koşarcasına hareketler gösterebilir; hatta kısa aralıklar ile yüz kaslarını harekete geçebilirler. HGH dışı evrede ise kediler, tamamen rahatlamış durumdadırlar. Bu evrede çok daha derin bir uykuya dalarlar. İşte bu evre esnasında kedilerin horlamasına şahit olabilirsiniz. Şimdi gelelim kedilerin horlamasının sağlık problemi olup olmadığına… Çoğu zaman horlama bir sağlık problemi olarak görülmez. Tabii horlamanın başlangıcı ile birlikte fiziksel problemler iştah kaybı gibi belirtiler yer almıyorsa… Peki kedilerde horlamanın nedenleri neler olabilir?

  • Obez kediler horlamaya daha yatkındır. Obezite aynı zamanda diabet ve eklem yangılarını beraberinde getirebilir.
  • İran kedileri gibi kısa kafa yapısı olan ırklar, kısa ve basık burun yapıları ile yumuşak damaklı olmalarından dolayı horlamaya daha meyillidirler.
  • Kedilerin geçici olarak değişik/rahatsız edici pozisyonda uyumaları da horlamaya neden olabilir.
Peki hangi koşullarda horlamak anormaldir?

Horlama ile birlikte görülen burun akıntısı ve aksırma, bir üst solunum yolları enfeksiyonu belirtisi olarak adlandırılabilir. Şiddetli horlama ve kediniz uyanıkken bile sesli nefes alıp-verme ve öksürme gibi belirtiler ise kedinizin solunum yollarında tümör olma olasılığının habercisi olabilir. Kedinizin bulunduğu ortamdaki kokuya, yemeğe veya bir çeşit bakteri veya parazite alerjisi olma durumu da, horlamasına neden olabilir. Bu durum bağışıklık sistemini düşürebilir ve zor nefes alıp-vermesine neden olabilir. Aslına bakarsanız horlamak genellikle zararsız bir uyku alışkanlığı olarak görülebilir. Fakat horlama ile birlikte, minik dostunuzda farklı belirtiler ortaya çıkıyor ise veteriner hekiminize çok geç kalmadan danışmalı ve kontrollerini yaptırmalısınız.