İşitme kaybı özellikle hayvanlarda daha zor teşhis edilen bir konudur. Köpeğim eskisi gibi duymuyor diyen hayvan sahiplerinin bazı noktalara dikkat etmesi gerekir. Kalbimdeki Patiler ailesi olarak köpeklerde sağırlık hakkında bazı önemli ayrıntılara yer verdik. Eğer siz de köpeğinizin duyma kaybı yaşadığından şüpheleniyorsanız yazımızı dikkatlice okumalısınız…

Köpeğiniz duyma kaybı mı yaşıyor?

Evcil hayvanlar, tıpkı biz insanlar gibi işitme kaybı yaşayabilirler. Bunun nedeni; hastalık, yaşlılık veya doğuştan gelen bir durum olabilir fakat nedeni ne olursa olsun onların hala muhteşem birer dost olmalarına engel teşkil etmez. Patili dostlarını iyi tanıyan, yakından takip eden hayvan sahipleri için durumda bir anormallik olduğunu keşfetmek çok zaman almayacaktır. Fakat bazen durumu anlamak zorlaşabilir. Eğer ani bir işitme kaybı söz konusu değilse ve sağırlık yavaş yavaş kendisini göstermeye başlıyorsa hayvan sahiplerinin işi zorlaşabilir. Bu yüzden hayvan sahiplerinin birazcık daha fazla dikkatli olmaları gerekebilir. Eğer; ismi ile çağrılmasına bir reaksiyon vermiyor ya da aşırı sesli ortamlarda dahi rahatsız olmuyorsa ya da mama kabına konulan mamanın sesine bile tepki vermiyorsa zaman kaybetmeden veteriner hekiminize uğramanız gerekebilir.

En basit ve etkili yollardan biri, dostunuz size bakmıyorken titreşim yaratmadan gürültü çıkarmanız. Bu seslere bir tepki verilmiyorsa, duyma yetisinde bir sorun olduğu sonucuna varabilirsiniz.

Kontrolleri aksatmayın!

Sağırlık engelleyici veya bu süreci yavaşlatıcı herhangi bir tıbbi tedavi yöntemi ne yazık ki bulunmamakta. İşitme cihazları, maliyetleri sebebiyle genel olarak petler için pek tercih edilmiyor. Tercih edilmemelerin bir başka nedeni ise; hayvanlar için rahatsız edici olmaları ve tamamen işitme kaybı olanlarda hiçbir işe yaramaması. Bu rahatsızlığa rağmen, birçok işitme kaybı yaşayan hayvan, el komutlarını takip edip, ne istendiğini muhakeme edebiliyorlar. El hareketleri net ve tutarlı oldukça, birçok komuta reaksiyon verebiliyorlar.

Düzenli olarak yapılan klinik kontrollerinde mevcut hastalıkların ilerleme süreci daha kolay takip edilecektir. Fakat ne olursa olsun unutulmaması gereken bir konu vardır ki; duymayan, duyma yetisini yeni kaybeden kedi ve köpekler minik kalplerinde size karşı hala aynı sevgiyi barındırıyorlar. Tek yapmanız gereken; sesli komutlar yerine el ve kol hareketleriyle onunla iletişim kurmak!

Sonuç olarak, duyma kaybı yaşayan sevimli dostunuzu eğitmek düşündüğünüz kadar zor değil. Fakat köpeğim eskisi gibi duymuyor diyorsanız ya da hiç duymuyor diyorsanız güvenlik konusuna dikkat etmeniz gerekiyor. Köpeğinizi tasmasız gezdirmemeye, taginin üzerine sağır olduğunu yazmaya, yaşadığı ortamları rahatlatacak seçenekler sunmaya dikkat etmelisiniz.