Köpeğim eşyaları kemiriyor, ne yapabilirim? sorusu birçok hayvan sahibinin kafasını kurcalayan bir sorudur. Köpeğiniz her ne kadar uslu da olsa, söz de dinlese bazen ayakkabıları, terlikleri, sandalye ayaklarını hatta bazen kendi oyuncaklarını bile kemirebilir. Peki hayvan sahipleri olarak bu durumda nasıl davranmalıyız, köpeklerimizin eşyaları kemirmesini nasıl önleyebiliriz?

Öncelikle sebebi bulalım…
Eşyaları kemirmek, çiğnemek köpekler için birçok sebebe bağlı olabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta köpeğinizin eşyaları ne zaman kemirdiği, hangi yaşlarda kemirdiği, ne sıklıkta kemirdiğidir. Birçok köpek, henüz bebeklik dönemindeyken evi, eşyaları, etraftakileri keşfetmeye bayılır. Bu yüzden diş değişim dönemleri de dahil olmak üzere bebeklik dönemlerinde eşyaları kemirmeye başlarlar. “Köpeğim eşyaları kemiriyor” şikayeti de genellikle hayvan sahiplerinden bebeklik döneminde duyduğumuz bir yakınma olur. Eğer köpeğiniz yavruysa, henüz daha yetişkin dönemine girmediyse ve eşyaları kemiriyor, çiğniyorsa durumu öncelikle keşif merakına bağlayabiliriz. (Tabii her kemirmenin nedeni bu olmak zorunda değildir) Bunun gibi durumlar için evde bir takım değişiklikler yapabilirsiniz. Mesela köpeğinizin kolayca ulaşabildiği terlik, ayakkabı gibi eşyaları ortalıkta bırakmamaya dikkat edin. Sandalyelerin, koltukların ayaklarını kemirmeye yeltendiğinde onu başka oyuncaklara, başka tarafa yönlendirin. Hayır demesini bilin ama sizinle inatlaşmasına izin vermeyin.
Yavruluğun getirdiği kemirme duygusu kendiliğinden geçebilen bir durumdur. Genellikle hayvan sahiplerini bir noktadan sonra rahatsız etmez ve kendiliğinden ortadan kalkar. Kimi zaman da alışkanlığa döner ve ilerleyen dönemlere taşınır. Bu gibi durumlar için erken önlem almak adına hayvan davranış uzmanlarından ya da köpek eğitmenlerinden destek alabilirsiniz. İlerleyen yaşlarda kemirgenlik hayvan sahipleri için sorun yaratabilir. Sorun yaratmasa dahi köpeklerinin bu davranışının bir probleme dönüşmesini istemeyebilirler. Bu yüzden tavsiyemiz destek almanın yanı sıra doğru oyuncak seçimlerine dikkat etmektir. Köpeğiniz yavruyken yavrulara uygun, yetişkin iken yetişkinlere uygun çiğneme, kemirme oyuncakları ile oynarsa işler biraz daha kolaylaşabilir.
Sıkıldığı için mi kemiriyor?
Öncelikle şunu söylemek gerekir ki her köpeğin kendine has bir karakteri vardır. Köpeğinizin karakterini, neleri sevdiğini, ne kadar enerjik olduğunu bilmiyorsanız ya da doğru gözlemleyemiyorsanız kemirme, çiğneme dışında birçok konuda da sıkıntı yaşayabilirsiniz demektir. Bu yüzden öncelikle köpeğinizle doğru iletişim kurmaya çalışın. Bazı köpekler, bazı ırklar daha çok enerji atmaya ihtiyaç duyarlar. Daha çok koşmaya, daha çok oynamaya ihtiyaç duyarlar. Bu ihtiyaçlarını karşılayamadıklarında da evdeki eşyalara, oyuncaklara karşı daha duyarlı olabilir hatta saldırganlaşabilirler. Köpeğinizin siz yokken biriktirdiği enerjisini atmasına ya da yaptırdığınız günlük yürüyüşlerin yeterli olduğuna dikkat ettiğiniz zaman büyük ihtimalle çözüme ulaşmış olacaksınız. Yeter ki köpeğinizin siz evde yokken ya da siz onunla ilgilenemezken enerjisini atmasına yardımcı olun. Doğru oyuncaklar tercih ederek…

Fakat burada bir konuya daha değinmek gerekir. Evde tek kalan köpekler ilk başlarda bu durum ile mücadele edemeyebilirler. Endişelenirler, korkarlar ve etrafta buldukları eşyalara karşı agresif tavır sergilerler. Bunun önüne geçebilmek için birkaç noktaya dikkat edebilirsiniz. Fakat en doğru öneriyi size davranış uzmanları ya da köpek eğitmenleri verecektir.
Siz evde yokken onu sakinleştirmek için…
Evden çıkmadan önce mutlaka ama mutlaka onu tuvalete çıkarın ve birlikte yaptığınız yürüyüşü birazcık daha uzun tutun. Normalde 20 dakikada eve dönüyorsanız, 30 dakikaya uzatıp biraz daha yorulmasına, koşmasına, gezmesine izin verin.
Şimdi yazacaklarımızı okuyanlar belki yazımızı saçma bulabilir ama birçok hayvan için onlarla konuşmanız gerçekten çok önemli. Evden çıkmadan önce köpeğinize onu sevdiğinizi, akşama geleceğinizi söyleyin. Onunla konuşun. Onu rahatlatın. Terk edilmediğini, edilmeyeceğini bilmek, yalnızlığını farklı şekilde anlamasına yardımcı olabilir. Köpekler daha doğrusu hayvanlar sahipleriyle çok değişik bir bağ kuruyorlar. Gözlerimize bakıp her şeyi anlıyorlar. Onları korkutmamak, üzmemek adına onlarla daha çok konuşmak işe yarayabilir!
Sakinliğinizi koruyun ve bu durumun ne kadar normal olduğunu anlamasına izin verin. Bazı köpekler sahipleri evden çıkarken terk edildiklerini düşünebilirler. Bu yüzden işe gitmenizin, arkadaşlarınızla gezmeye çıkmanızın normal bir durum olduğunu anlamasına izin verin. Sakin olun, “köpeğim eşyaları kemirir mi, üzülür mü, eşyaları parçalar mı?” gibi düşünceleri aklınızdan silin ve onunla konuşarak evden çıkın.