Bu zaman kadar hep obeziteden, fazla yemek yemekten bahsettik. Ama fazla mama yemek kadar az mama yemenin de hayvanların beslenmesinde önemli olduğuna değinmedik. Gelin köpeklerin mama yememesinin nedenlerine ve ne yapılması gerektiğine göz atalım…

Köpeğim mama yemiyor!
En sevdiği ödül mamalarını bile yemek için yerinden kıpırdamayan bir köpeğin iştahsızlıktan daha ciddi bir sorunu olabilir.

Doğru tedavi için doğru gözlem şart!

İlk olarak “köpeğim mama yemiyor” derken aslında neyi kast ettiğinizi bulmak gerekir. Yani her gün iki kap mama yiyen bir köpeğin bugün bir buçuk kap mama yemesi iştahsızlık anlamını tam olarak kapsamayabilir. Veteriner hekimler olarak iştahsızlığı birkaç gün boyunca mama yememeye, en sevilen ödül mamalarının yüzüne bakmamaya, insan yiyeceklerini umursamamaya bağlarız. Önemli olan bu iştahsızlığı takip etmek ve bir günden fazla sürmesine izin vermemektir. Yani “köpeğim mama yemiyor” diyorsanız ve onu en sevdiği yiyeceklerle bile kandıramıyorsanız derhal veteriner hekiminizle durumu paylaşmalısınız. Unutmadan söyleyelim; yavru ya da yetişkin fark etmez, köpekler zaman zaman mama yememe gibi tatsız bir durumla karşılaşabilirler. Bu, hayvan sahipleri için oldukça stres yaratıcı bir durum olabilir. Köpeklerde iştah kaybı birçok nedene bağlı olarak görülebilir. Doğru tedavi yöntemi için iştahsızlığa neden olan sebebi bulmak gerekir.

Gelelim nedenlere…

Hastalık: Kanser, sistemik enfeksiyonlar, diş hastalıkları, acı ve karaciğer problemleri gibi birçok nedene bağlı olarak köpeklerde iştahsızlık gözükebilir. Önemli olan veteriner hekiminizin iştahsızlıktaki asıl nedeni bulması ve buna yönelik bir tedavi uygulamasıdır.

Aşı: Bağışıklığı güçlendirmek, hastalıklarla mücadele etmek ve bazı hastalıklardan korunmak için köpeklerimizin her yıl aşılanması gerekir. Fakat her köpek aşıya aynı tepkiyi vermeyebilir. Mesela kimi köpek aşıdan sonra yemek yemek istemez, durgunlaşır, iştahsızlaşır. Kimisi ise hiç aşı olmamış gibi olağan davranır.

İştahsızlığın bir sürü nedeni olabilir, iştahsızlık bir hastalık değil bir semptomdur.

Seyahat: Her köpek gezmeyi çok sever de hepsi arabadan hoşlanmaz. Herkesin huyu suyu farklıdır. Benim köpeğim arabada gezmekten, sokaklarda dolanmaktan çok hoşlanır. Onun için kafası camdan bakarak seyahat etmek mutluluk demektir. Bu yüzden arabadan indikten sonra ya da bir seyahatten sonra mama ve su tüketiminde değişiklik görmeyiz. Fakat diğer köpeğimiz ne yazık ki yaşından da olsa gerek arabayla gezmekten pek hoşlanmıyor. Midesi bulanıyor, huzursuzlanıyor, hatta bazen kusuyor. Bu yüzden seyahat onda iştahsızlığa neden oluyor. Özetlemek gerekirse köpeğinizle yapacağınız seyahat ya da yeni bir yere taşınma gibi nedenler de “köpeğim mama yemiyor” demeniz için bir neden olabilir. Eğer neden bunun gibi bir nedense kısa süre içinde durum düzelebilir, düzelmezse veteriner hekiminizi ziyaret etmeniz gerekebilir.

Seçicilik veya davranış bozukluğu: Bazı köpekler mamalarının bulunduğu ortamdan tutun da kaplarına kadar birçok nedenden dolayı mutsuz olabilir ve mama yemek istemeyebilirler. Bu tarz davranışlardan kaynaklı doğacak iştahsızlık durumlarında sorunu bulmaya ve çözmeye yönelik hareket edilmelidir. Ayrıca bazı köpeklerde davranış bozuklukları ya da değişiklikleri de iştah kaybına neden olabilir. Başta da söylediğimiz gibi nedenleri bulmak doğru tedavi için şarttır.

Ne yapmalıyız?

Tekrar tekrar altını çizmek gerekir ki köpeklerde iştah kaybına ne neden olduysa onu bulmak ve ona yönelik tedavi yöntemi uygulamak gerekir. Veteriner hekiminize köpeğinizdeki değişiklikleri detay atlamadan anlatmalı ve çözüme gidişi hızlandırmalısınız. Yalnız köpeklerin mama yememesi için bazen hiçbir neden olması gerekmediğini de söyleyelim. Bazı köpekler vardır ki bayıla bayıla yedikleri mamayı yemek istemeyebilirler. Bu gibi bir durumla karşılaşırsanız, mama değişikliğine gitmeniz gerekebilir. Bu konuda veteriner hekiminizle konuşmalı ve bilgisi dahilinde değişiklik yapmalısınız.

Köpeğim mama yemiyor!
Köpekler aynı mama kabından yemek yerken çekinebilir ve mama yemek istemeyebilir. Eğer birden çok köpeğiniz varsa onları farklı mama kaplarıyla beslemelisiniz.

Eğer köpeğiniz davranışsal bir nedenden kaynaklı mama yemiyor ise; ödül mamalarını azaltmalı, her gün düzenli olarak aynı saatte besleme yapmalı, yemek saatlerini birazcık eğlenceli hale getirmeli, yemekten önce köpeğinizi yürüyüşe çıkarmalı, besleme yönteminizi değiştirmelisiniz. Besleme yöntemi demişken konuyu biraz açalım: Eğer birden çok köpeğiniz varsa ve hepsini bir arada besliyorsanız bir süreliğine iştahsızlığı olan köpeğinizi ayrı beslemeniz gerekebilir. Çünkü köpekler aynı anda mama yerken yarışa girebilir, biri daha çok yerken diğeri daha az yiyebilir. Bu tarz sorunların olmaması ve pasif kalan köpeğinizi korumak adına beslenme değişikliğine gidebilirsiniz.