Köpekler sahipleriyle iletişim konusunda farklı bir bağa sahiptirler. Onlarla iletişim kurabilmek için sadece bakışmaz, sırnaşmazlar; zaman zaman havlayarak hatta uluyarak da iletişim kurarlar. Bazen tuvaleti geldiğini bazen sevilmek istediğini bazen de mutlu olduğunu söylemek için uluyan, havlayan köpekler vardır. Peki müzik çalınca neden uluyorlar?

Köpeğim müzik çalınca neden uluyor?

Bir müzik dinlerken ya da enstrüman çalarken köpeğiniz size eşlik ediyor mu? Ya da televizyonda izlediğiniz müzikli bir sahne esnasında köpeğiniz ulumaya başlıyor mu? Telaşlanmayın… Birçok köpek müzik dinlerken ulumaya başlar ve sahibiyle iletişime geçmeye çalışır. Bu ulumanın sebebi de genlerine dayanır. Vahşi hayattaki kurt ataları iletişime geçmek için ulurlar, sürüdeki diğer üyelere yerlerini bildirirler ve tehlike olup olmadığını haber verirlerdi. Dikkat ettiyseniz sokakta yaşayan tüylü dostlarımızın bir tanesi havlayamaya başladığında diğerleri de eşlik eder ve ulumaya başlar. Zaman zaman bu ulumanın nedenleri değişkenlik gösterse de çoğunlukla köpeklerin birbirlerine eşlik ettiğine şahit oluruz. Hatta evde yaşayan köpek dostlarımız bile bazen komşu köpekler havladığında ya da uluduğunda onlara karşılık verir…

Peki müziğin durumla alakası nedir?

Yapılan araştırmalar köpeklerin belli müzik perdelerine karşı hassas olduğunu gösteriyor. Kurtlar ulurken, her yeni katılan kurt farklı bir tonda ulumaya katılır ve her birinin frekansı farklıdır. Köpeklerin, kulakları ve işitmeleri insanlara göre daha hassas olduğundan, daha yüksek frekanslara kadar çıkabilirler. Bazen siz duymasanız bile onlar ulumaya devam ederler. Hatta köpekler kasten farklı bir frekansta uluyarak, kişisel uluma tonunu bulmaya bile çalışır. Müziğin durumla alakasına gelecek olursak, Qıeens Üniversitesi’nden Psikolog Deborah Wells’in yaptığı araştırmada, köpeklerin de insanlar gibi müzik zevklerinin olup olmadığını gözlemlenmiş ve barınaklardaki köpeklere belirli müzikler dinletilerek reaksiyonları raporlanmış. Bob Marley’den Beethoven ve Vivaldi’ye, Metallica’dan Britney Spears’a kadar birçok farklı türde müzik dinletilen köpeklerin reaksiyonları tamamen farklı olmuş ve pop müzik köpeklerde belirgin bir etki yaratmazken, metal tarzda müzikler köpeklerde curcuna yaratmış. Köpekler metal dinlerken telaşlanarak havlamaya başlamış ama klasik müzik dinlerken belirgin bölgede toparlanıp sakinleşmeye başlamışlar.

Köpeğim müzik çalınca neden uluyor? sorusunu genel olarak ele alınca geçmişten gelen uluma alışkanlıklarını iletişim kurma isteklerine ve duygularını ifade etme şekillerine bağlayabiliriz. Sosyal medyada, video platformlarında gördüğümüz videolarda köpeklerin müziklere değişik şekillerde uluyarak cevap vermeleri de yapılan araştırmaları ve yazımızı onaylar şekilde… Fakat şunu da söylemek gerekir ki, müzik ruhun gıdasıdır ve ruhunuza dokunacak türdeki her müzik sakinleşmenize, rahatlamanıza yardımcı olur. Köpeklerin de sahiplerine benzediğine inandığımız için köpeklerin müzik tarzlarının da sahiplerine benzeyebileceğini ve metal seven köpeklerin olabileceğini de vurgulamak gerekir.