Su sadece bizim değil köpeklerimizin de hayatı için oldukça önemlidir. Vücuttaki hücrelerin ana bileşeni olan su, yeteri miktarda tüketilmediğinde köpeğinizde ciddi sağlık sorunlarına neden olacaktır ve köpeğiniz gerçek anlamda susuz kalacaktır. İşte bu noktada köpeğinizin su kabını düzenli temizlemeniz ve taze su ile doldurmanız kilit rol oynamakta. Vücudun çoğu işlevi için gerekli olan su yeteri kadar tüketilmediğinde organlar zamanla zarar görmeye başlar ve böbrek, karaciğer başta olmak üzere birçok organda hastalık belirtileri ortaya çıkar.

Dikkat etmeniz gereken bir ayrıntı var ki, o da köpeğinizin az su içtiği kadar çok su içmesinin de bir hastalık belirtisi olabileceğidir.
Dikkat etmeniz gereken bir ayrıntı var ki, o da köpeğinizin az su içtiği kadar çok su içmesinin de bir hastalık belirtisi olabileceğidir.

Şimdi gelelim “Köpeğim ne kadar su içmeli?” sorusunun cevabına…

Öncelikle köpeğinizin ne zaman çok su içtiğini ya da az su içtiğini gözlemlemeniz gerekir. Köpeklerin ne kadar suya ihtiyaç duyduğunu belirlemek köpeğin yaşı, aktivitesi, sağlığı gibi birçok etkene bağlı olarak değişkenlik gösterir. Genelleme yapacak olursa, kilogram başına bir fincanın 1/8’i kadar su içmeli diyebiliriz en az! Fakat veteriner hekiminiz belirtmediği sürece köpeğinizin içtiği suyu hesaplayarak koymanıza gerek yok, her gün önünde yeteri kadar temiz ve taze su olması yeterli!

Peki köpekler neden az su içer?

Evde yapılan yiyecekleri yiyen, konserve mama ile sık beslenen köpekler özellikle su ihtiyacını (%65-80) bu gıdalar ile karşıladığı için daha az su içerler. Dikkat ederseniz konserve mamayı kestiğinizde su tüketimi eskisi gibi olur. Ağrısı olan, herhangi bir yerinde acı duyan köpekler çoğu zaman su içmek istemez, ilerleyen günlerde bu duruma iştah kaybı da eklenebilir. Bazen çok egzersiz yapan ve nefes nefese kalan köpekler de susadığı halde su içmek istemezler. Biraz zaman geçtikten sonra su içmeyi tercih etmeleri onlar için normaldir. Fakat siz köpeğinizin az su içtiğini genel olarak gözlemliyorsanız mutlaka veteriner hekiminizle iletişimde kalmalısınız.

Kanser, böbrek hastalığı, metabolik hastalıklar ile mücadele eden köpekler, hamile ya da emziren köpekler daha kolay susuz kalabilir ve bu da beraberinde dehidrasyonu getirir. Aman dikkat!