İnsanlar gibi köpeklerde de solumanın hızı, sayısı hastalıkların ya da herhangi bir sağlık probleminin sinyali olabilir. Peki bunun normal bir durum olduğunu ya da işlerin yolunda gitmediğini nasıl anlayabilirsiniz? Gelin “köpeğim neden hızlı soluyor?” sorusunun cevabını açıklayalım…
Köpeklerde hızlı solumanın nedenleri
Akla ilk gelen cevap şüphesiz -hele ki sıcak havalar bizi bile rahatsız ederken- sıcaklıklar olacaktır! Aslına bakarsanız hızlı soluma köpeklerin kendi vücutlarını soğutabilmelerine, sakinleştirebilmelerine yardımcı olur. Her mutlu ve aktif köpeğin yaptığı normal bir davranıştır. Nefes nefese kaldıklarında hızlı soluyarak burun ve akciğerlerindeki suyun buharlaşmasına ve böylece vücutlarının içten dışa doğru soğumasına destek olurlar. Bunun gibi durumlarda mutlaka köpeğinizin taze ve temiz su içtiğinden, yanında bulunduğundan emin olmalısınız. Özellikle sıcak havalarda, güneşin sıcaklığını daha çok hissettirdiği saatlerde köpeğinizin aktivitelerini yapmamaya, daha serin saatleri tercih etmeye dikkat etmelisiniz.
“Köpekler heyecanlandıklarında, aşırı mutlu olduklarında da zaman zaman hızlı soluyabilirler.“
Açıkça söylemek gerekirse, “köpeğim neden hızlı soluyor?” sorusunun birden fazla cevabı vardır. Stres de bu cevaplardan bir diğeridir. Köpekler, strese girdikleri zaman sadece hızlı soluyarak bunu belli etmezler, vücut dilleri de sahiplerine ipucu verir. Gözleri, kulakları, kuyrukları… Dikkatlice baktığınızda köpeklerin gözlerinin genişlediğini, uzaklara daldığını da görebilirsiniz. Korktuklarında ya da stres altında kaldıklarında da hızlı soluyabilen köpeklerin mutlaka sahipleri tarafından doğru bir şekilde sakinleştirilmeleri gerekir. Bunun yanı sıra köpeklerin herhangi bir yerleri acıdığında da soluma sıklıkları değişebilir. Acının verdiği his köpeklerin nefes almalarını derinden etkiler.

Sıcak çarpmasına dikkat!
İlaçlar, stres, acı, heyecanlanma, sıcak hava… Birden fazla neden sayabiliriz ama en önemlisi sıcak çarpması! Özellikle sıcak havalarda hayvan sahipleri köpeklerini kısa süreliğine arabada bırakırlar. Hemen dönülecek olması köpeklerin sıcaktan daha az etkileneceği algısı yaratır. Halbuki bu oldukça yanlıştır. Köpekler sıcak havalarda bırakın arabayı, açık alanda gölgede bile bazen rahatsız olurlar. Nefes almaları değişir, bakışları, yürüyüşleri hatta algıları bile! Bu da köpeklerin hızlı solumalarına ve kısa sürede müdahale edilmezse dehidre olmalarına, ölümlerine sebebiyet verir. Aşırı hızlı nefes almaları, aşırı terlemelerine neden olabilir. Köpekler de kendilerini soğutmak için daha hızlı soluyacak daha çok efor harcayacaklardır. Bu gibi durumların önüne geçmek için, size çok sıcak gelmese dahi, sıcak havalarda köpeklerin gölgede kalmasına, soğuk ve serin suya ulaşabilmelerine, çok aktif olmamalarına dikkat etmelisiniz. Kısa süreliğine bile olsa köpekleri sıcak arabada bırakmamalısınız.