Yalanmak denildiği zaman ilk olarak akla kediler gelir. Yalanmak her ne kadar kedilere özgü, normal bir davranış olarak bilinse de bazı köpeklerin de yalandığı gerçektir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta, kedilerin yalanmasının (bazı özel durumlar hariç) gayet normal bir davranış olduğu, köpeklerin kendilerini ya da başka bir şeyleri yalamasının ise bir hastalık sinyali olabileceğidir. Çünkü köpeklerin sürekli bir eşyayı, duvarı, yerleri, halıları ya da sahibinin ellerini, kollarını, bacaklarını yalama isteği duyması ve yalaması ELS (excessive licking of surfaces) hastalığına sahip olabileceklerini gösterir. ELS’ye sahip köpekler kendi dudaklarını bile yalama isteği duyabilirler. Köpeğim sürekli bir yerleri yalıyor diyen hayvan sahiplerinin dikkat etmesi gereken en önemli nokta; köpeklerin kendilerini temizlemek için mi yoksa deri yangılarından rahatsız oldukları için mi yalandıklarını karıştırmamaktır. 

Mide bağırsak problemleriyle alakalı bir sorun olabilir

Montreal Üniversitesi Veteriner Hekimleri Fakültesi tarafından yapılan ve ELS hastalığının belirtilerini günlük hayatlarında sıkça ortaya koyan 16 köpeğin bulunduğu toplam 19 köpek ile yürütülen araştırmada, köpeklerin psikolojik ve nörolojik davranışları gözlemlenmiş, ayrıca 10 adet sağlıklı köpek de, veri karşılaştırılması açısından, testlere tabi tutulmuş. Testlerin devamında laboratuvar ortamında gastrointestinal sorunların olup olmadığını gözlemlemek açısından, ultrason, endoskopi ve histopatolojik analizler yapılmış ve araştırma sonucunda 19 ELS hastası köpeğin 14’ünde (74%) gastrointestinal sorunlar ortaya çıkmış.

Diğer hastalıklara da dikkat!

Ortaya çıkan hastalıklara yönelik tedavilere hemen başlanması, köpeklerin gözlem altında tutulması ile 9 köpek ELS hastalığından tamamen kurtulmuş. Aynı süreçte gözlemlenen 10 sağlıklı köpek ile kıyaslandığında ise, ELS hastalığına sahip köpeklerin, sağlıklı köpeklerden pek de farklı davranışlar sergilemedikleri ortaya çıkmış. Araştırmada dikkat çeken bir başka nokta ise, köpeklerden 7 tanesinin evlerinde yemek yedikten hemen sonra bu davranışlarını sergilemeleri… Bu da, yenen yemeğin midede verdiği rahatsızlık sonucu ortaya çıkan bulantının giderilmesi için yalanma ihtiyacının arttığının bir göstergesi olarak kabul edilebilir. Ki araştırmanın sonucuna göre, ELS belirtileri gösteren köpeklerde mide-bağırsak hastalıklarının olması yüksek bir olasılık. Bu da veteriner hekimlerin davranış bozukluğu değil, mide problemlerinin üzerine gitmeleri için geçerli bir durum olduğunu göstermektedir.

Araştırmalar, ELS belirtileri gösteren köpeklerin gut hastası olma ihtimalinin yüksek olduğunu göstermektedir.

Geleneksel tedavi yöntemleri

ELS sorunu yaşayan köpeklerin mide-bağırsak problemleri yaşayıp yaşamadıklarını anlamak amacıyla yapılan araştırmalar yararlı sonuçlar verse de, tedavi yöntemleri geleneksel ilaçlardan veya mamalardan ileri gidebilmiş değil. Bu yüzden hayvan sahiplerinin de köpekleri her hastalandığında kafalarına göre ilaç vermekten vazgeçmeleri, köpeklerini kaliteli ve zengin içerikli mamalar ile beslemeleri ve bu sayede mide-bağırsak hastalıklarının ilerlemesine destek olmaması gerekir. Her akla geldiğinde kullanıldığından hayvanlarda çeşitli ciddi sorunlara yol açmakta. Bu yüzden her ne olursa olsun, köpeğinizin ırkına, sağlık durumuna, yaşına göre besleme yapmalısınız. Yalanan bir köpeğin sorunu sadece strese bağlı değildir, altında çok daha başka nedenler de yatabilir. Eğer siz de köpeğim sürekli bir yerleri yalıyor diyorsanız sorunu hemen veteriner hekiminizle paylaşmalı ve psikolojik nedenler dışında gerçek nedenleri bulmalısınız…