Gün batımını hafif esen rüzgar eşliğinde köpeğinizle birlikte yürüyerek seyretmek istiyorsunuz. Fakat köpeğinizle yürümek her zaman çok kolay olmuyor. Köpeğiniz tasmayı çekiştirmeden ne yazık ki yürümeyi pek beceremiyor. Peki köpeğinize tasmayı çekiştirmeden yürümeyi nasıl öğretebilirsiniz?
Öncelikle şunu belirtmek isterim ki ne olursa olsun, köpeğinize ne kadar güvenirseniz güvenin, köpeğinizi asla tasmasız gezdirmeyin. Tasmasız gezen köpeklerin istemeden de olsa başka köpeklere zarar verebileceği ya da başka köpeklerden hatta onlardan korkan insanlardan zarar görebileceği bir gerçek. Bunun önüne geçebilmek adına lütfen tasmasız köpek gezdirmeyin ve meydana gelebilecek tatsız olayların önüne geçin.
Gelelim konumuza. Özgürlüğüne düşkün, koşmayı, atlamayı, zıplamayı seven köpeklerin tasma ile kontrol altında tutulması onlar için pek mutluluk verici bir durum olmayabilir. Fakat özellikle sokaklarda, parklarda gezerken tasma ile gezmeye alışmaları gerekir. Birçok hayvan sahibi de köpeklerinin tasma ile gezmekten şikayetçi olduğunu ya da gezerken tasmayı çekiştirdiğini belirtir. Bunun önüne geçebilmek aslında çok basittir. Tek yapmanız gereken çok kısa sürecek eğitim seanslarında tutarlı davranmak… Her gün 5-10 dakika kadar kısa bir sürede vereceğiniz eğitimle köpeğinize tasmayı çekiştirmeden yürümeyi öğretmeniz mümkün! Köpeğinizin tasmasını çekiştirerek yürümesi sadece sizin için değil, onun için de oldukça can sıkıcı bir durumdur. Düşünsenize siz kolunuz acıyor diye şikayet ederken, aslında o boynunun ne kadar acıdığını dile bile getiremiyor. Bu yüzden duruma en kısa sürede müdahale etmelisiniz.
Açıkçası, tasmayı çektiği zaman köpeğin canını acıtan ve bu davranışı yapmasını engelleyen tasmaları kullanarak müdahale etmeyi asla ama asla doğru bulmuyorum. Onun yerine boyun değil, göğüs tasmaları kullanmayı ve köpeği eğitmeyi öneriyorum. Çünkü bir köpeği “bunu yaparsan, tasmandaki dikenler sana batar” gibi bir düşünceyle eğitmeyi şahsım adına doğru bulmuyorum. Önce insan kendini eğitmeli, daha sonra köpeğini eğitmeye kalkmalıdır. Bunun için birçok pet firmasının eğitim için önerdiği göğüs tasmalarından kullanılmasını öneriyorum. Köpeğiniz tasmayı çekiştirmeye kalktığında güçlü bir şekilde durursanız tüm gövdesini engellemiş olacaksınız. Böylece sizinle yürümesi gerektiğini anlayacaktır. Köpeğiniz bu düzene alıştığı zaman ya da bu düzene alışmaya çalıştığı zamanlarda onu ödüllendirmeyi unutmayın. Gerek sevgi sözlerinizle gerek ödül mamalarıyla. Unutmayın ki eğitimde ödül mamalarının yeri çok büyük 🙂
Başlamadan önce…
Köpeğinize tasmayı çekiştirmeden yürümeyi öğreteceğiniz zaman, bulunduğunuz alanın köpeğinizin mutluluktan çıldırdığı alanlar olmadığına dikkat edin.
Eğitim seanslarını kısa tutun, 5-10 dakika yeterli olacaktır.
Köpeğinizi mutlu eden sağlıklı ödül mamalarından yanınızda bulundurun. Birazcık aç olduğu zaman dilimlerinde eğitime başlarsanız, onu kandırmanız daha kolay olabilir! 🙂
Başarılı olmak için…
Köpeğinize sol tarafınızda oturması için komut verin.
Köpeğinizin dikkatini çekmek için ödül mamasını elinizde tutun.
Sol ayağınızla adım atarken köpeğinize adım atması için “benimle yürü”, “gel”, “haydi” gibi komutlar verin. Vereceğiniz komut tamamen size kalmış fakat her zaman kullanacağınız komut olduğunu unutmadan kelimenizi seçin.
Köpeğiniz verdiğiniz komutla birlikte yürümeye başlayınca başını sevin ve yürümeye devam edin. Eğer sizi geçerse hemen durun ve geri dönerek tekrar aynı adımları uygulayın.
Tekrar ettiğiniz zaman köpeğiniz sizinle aynı adımları atar ve sizi geçmezse ödül maması vererek onu taktir edin. Her seferinde bu kısa eğitimi yaparak yürüyüşlerinizi keyifli hale getirebilirsiniz. Yeter ki sabırlı olun ve köpeğinize iyi davranın…