Sahibinin yediği her şeye gözünü dikmeyen köpek nadir bulunur. Eminim ki birçok köpek sahibi, yemek yerken dibinde biten köpeklerinden çok çekmişlerdir. Yalvaran bakışlarına kanıp onlar için zararlı-zararsız her şeyi köpeklerine yedirmişlerdir. Mümkün oldukça hayvanlar için faydalı ya da zararlı gıdalara değinmeye çalışıyoruz fakat bu yazımızda özellikle “köpekler balık yiyebilir mi?” sorusuna cevap arayan hayvan sahiplerine yardımcı olmaya çalışacağız.

Ton balığına kim hayır diyebilir?

Ekmek arası, bol yeşillikli ton balıklı sandviçinizi yerken köpeğinizin akan salyalarına dayanamayıp bir parça yesin diye verdiğiniz ton balığı köpeğiniz için gerçekten faydalı mıdır? Tuna balığı veya kılıç balığı gibi balık türleri, uzun ömürlü balıklar listesinde olduğu için bünyelerinde cıva metali gibi ağır metaller bulundururlar. En çok balık etinden maruz kaldığımız cıva (metilcıva içeren balık eti) bizlere olduğu kadar köpeklerimize de zararlıdır. Bu yüzden kısa ömürlü balıklar tüketmek, köpeklerimize de tükettirmek oldukça önemlidir. Piyasadaki balıklı mamaların çoğunda kullanılan kısa ömürlü balıkların hayvan sağlığı açısından daha güvenilir olduğunu da söylemek gerekir. Köpeğinize vereceğiniz balık ve balıklı mama çeşitleri için mutlaka hekiminizden tavsiye almanızı öneririz.

Deniz mahsülleri içeren mamalarla balıklı mamalar arasında içerik farkları olduğunu unutmamalısınız.

Kısa ömürlü, iyi pişen balıkları tercih edin

Balık aynı biz insanlar için olduğu gibi, köpeklerimiz için de protein ve omega 3 deposudur. Fakat köpeğinizle balığınızı paylaşırken, balığın iyi piştiğine ve kısa ömürlü olduğuna dikkat etmelisiniz. Hamsi, istavrit, sardalya, alabalık, somon gibi balıkları buharda, fırında ya da ızgarada pişirip köpeğinizle paylaşabilirsiniz, tabii veteriner hekiminizden izin aldıktan sonra! Her köpeğin gıdalara olan hassasiyeti aynı değildir, kimisine tavuk kimisine balık dokunabilir. Bu yüzden veteriner hekiminizin onayı olmadan asla, mama dışı besinler vermemeye dikkat edin.

Köpekler balık yiyebilir mi? sorusunun cevabını özetleyecek olursak; evet diyebiliriz fakat hem balığın kılçıklarının ayıklandığından, hem tuz, baharat, yağ ile yapılmadığından hem de veteriner hekiminiz tarafından onaylandığından emin olmalısınız! Bazen “ufacık lokmadan bir şey olmaz” diye düşünüp hareket eden hayvan sahipleri için sonuç oldukça üzücü oluyor. Yazımızı bitirmeden çiğ balık hakkında da önemli noktaya değinmek isteriz. Çiğ olarak yenen balık üzerinde köpeğiniz için tehlikeli olacak türden parazitler bulunur. Sadece onları değil, bizi de risk altına aldığı için balığı çiğ olarak tüketmemeye dikkat etmeliyiz.