Köpeklerde davranış bozukluklarıKöpekler söz konusu oldu mu eğitimleri hakkında genelleme yapma her zaman doğru olmaz. Irk özellikleri, yaşları, sağlık durumları, yaşam koşulları gibi birçok değişken etken eğitimlerinde başarılı olma ya da olmama konusunda etkilidir. Eğer bir genelleme yapılacaksa bu; köpeklerde davranış bozuklukları üzerine olabilir…

Kazma

Köpekler kazmayı çok severler bu yüzden hayvan sahipleri tarafından bu konuda eğitilmeleri gerekir. Toprağı, çimi, çimeni kazmaktan oldukça zevk alan köpeklerin uğraşacakları başka bir şeylerin olması gerekir. Yani köpeğinizi çiğnemesi, parçalaması, kazması petler için uygun olan köpek oyuncakları ile meşgul etmelisiniz.

Çiğneme

Özellikle yavru köpekler buldukları her şeyi ağızlarına atma konusunda bir numaradırlar. Çiğnemeyi çok sevmelerinin nedeni hem sakinleşmeleri hem de dişlerini kaşımalarıdır. Fakat bu oldukça tehlikeli olabilir çünkü yememesi gereken şeyleri de yiyebilirler! Mesela bağırsakları tıkayan çoraplar gibi! Bunun için köpeğinize özel tasarımlı çiğneme oyuncaklarından vermelisiniz.

Yalvarma

Masadaki, elimizdeki, tabağımızdaki her yemeğe sulanan köpeklerin ne yazık ki mamaları ve onlar için faydalı olan insan gıdaları dışında hiçbir şey yememesi gerekir. Eğer onu daha küçük yaştan bu şekilde yetiştirirseniz yediğiniz her şey için size yalvaran gözlerle bakmayı bırakacaktır.

Çağırdığınızda gelmeme

İlk olarak şunu söylemek isterim ki köpeğinizi her defasında onurlandırmalısınız. Onun yaptığı her davranışın sizin için ne kadar değerli olduğunu unutmamalı ve bunu ona hissettirmelisiniz. Fakat biliyorsunuz ki köpekler zaman zaman (bazıları hiç! (: ) söz dinlemezler. Gel dersiniz gelmez, git dersiniz gitmezler. Böyle durumlarda farklı bir strateji izlemelisiniz. Mesela köpeğinizi çağırdınız ve gelmedi mi? Tekrar çağırın, yine gelmezse oturmasını söyleyin ve yanına gidin. Sonra yerinize geri dönün; böylece köpeğiniz arkanızdan gelecektir.

Tasmayı çekiştirme

Köpeklerle yürüyüşe çıkmak her zaman kolay olmayabilir. Özellikle büyük ırk köpeklerin kontrolü eğer eğitilmezlerse tasmayla bile zor olabilir. Bu yüzden hayvan sahibi olarak yanınızda yürümesini köpeğinize öğretmeniz gerekir. Bu konu hakkında söylemek istediğim en önemli şey tasma ile çekiştirmenin doğru olmadığıdır. Köpeğinizin sizi çekiştirmemesi gerektiğini mutlaka ama mutlaka öğretmeniz gerekir. Tüylü dostunuzun tasmasının uzunluğunu kısa tutarsanız (köpeğinizi rahatsız etmeyecek şekilde) sizden öne gitmek istediğinde çekebilir ve gitmesini engelleyebilirsiniz. Birkaç gün boyunca tekrar edilen yürüyüşler sayesinde köpeğiniz zoru başaracaktır!

Kapıya havlamak

İlk olarak şunu söyleyelim ki havlamak köpeklerin doğasında var! Yani bu engellemeye çalışmayı asla doğru bulmuyorum. Fakat öyle anlar var ki köpekler istediklerini yaptırabilmek için havlama konusunu biraz abartabiliyorlar. Eğer sizin de köpeğiniz kapıya, pencereye bakıp bakıp havlıyorsa duruma müdahale etmeniz gerekir! Mesela benim köpeğimin pencereden dışarıyı seyretmek gibi bir hobisi var 🙂 Eğer pencereden dışarı bakmak isterse ve camlar kapalıysa bekler, gözleriyle camı açmamızı ister eğer açmazsak havlar. Tabii havladığı zaman açmamayı öğrendik fakat o havlamamayı öğrenmedi 🙂 Sizin biricik dostunuzun da tuvalete gitmek istediği zaman kapıya bakıp havlama, camdan bakmak istediğinde pencerelere bakarak havlama gibi huyları varsa iyi bir eğitime ihtiyacı var demektir.

Atlamak

Köpeklerin doğasında var atlayıp zıplamak! Bunu istesek de istemesek de değiştiremeyiz, değiştirmemeliyiz de! Fakat bazen öyle durumlar olur ki köpeklerimizin zamansız atlamaları can sıkıcı durumlara yol açabilir. Fakat onlar gerçekten duygularını içinde tutamayan canlılar. Heyecanlandıklarında, mutlu olduklarında, şımardıklarında üstümüze atlamalarını kontrol edemeyebilirler. Ama ne olursa olsun bazı durumlarda onlara ‘dur’ demek gerekebilir.

Agresyon

Köpeklerin agresif hareketler sergilemesi bazen insanları korkutur ya da sinirlendirir. Önemli olan neden agresif tavırlar sergilediklerini bulmaktır. Eğer sonuca gitmek istiyorsak nedeni bulmalıyız. Bu yüzden agresyon gösteren köpeklerin profesyonel eğitime ihtiyaçları vardır. Agresif köpeklerin uzun zaman boyunca tek başına bırakılmamaları gerekir.