Söz konusu ağız sağlığı olunca ne yazık ki tüylü dostlarımızın bakımını biraz ihmal ediyoruz. Hem onların ağız bölgesini çok fazla elletmeyi sevmemeleri hem de henüz küçükken onları diş fırçalama gibi bakım seanslarına alıştırmamış olmamız gibi basit nedenler ile bu bakımı aksatıyoruz.

Aslında köpeklerde diş bakımı oldukça önem taşır, hele ki küçük ırk ya da Greyhound gibi diş hastalıklarına yatkın ırk ya da daha önce herhangi bir diş problemi yaşamış köpeğiniz varsa!

Peki, evde yapacağınız basit fırçalamalar, bakım önerileri ile aslında genel kontroller dışında veteriner kliniğine gitmenize bile gerek kalmayacağını biliyor musunuz? Evet! Doğru okudunuz, birkaç basit yöntem ile köpeğinizin ağız bakımını rutin hale getirebilir, veteriner kliniği ziyaretlerinizin sıklığını değiştirmeden yaşamanıza devam edebilirsiniz.

Köpek diş macunu seçerek işe başlayın!

Son zamanlarda yaşanan ekonomik durumlar nedeniyle piyasadaki birçok ürünün fiyatı artmış durumda. Hayvan sahipleri de haklı olarak, ürün seçiminde hesaplı olanları tercih edebilir. Fakat ne yazık ki diş macunu köpekler için oldukça önemlidir. Marka konusunda bir yönlendirme yapmayacağız fakat hayvan sağlığı için uygun olan, “köpek diş macunu” kullanarak işe başlamanız şart.

Köpeklerin çoğu, eğer erken dönemde alıştırılmadılarsa diş fırçalama konusuna pek sıcak bakmayabilir, rahatsız olabilir, agresifleşebilirler. Bu gibi durumlarda üstlerine gitmemek, onları zorlamamak en doğrusudur. Fakat dişlerini fırçalatan bir köpeğiniz varsa mutlaka düzenli olarak fırçalamanızı öneririz. Köpeğinizin ağız yapısına ve dişlerine uygun fırçalar seçerek işe başlayabilirsiniz.

Eğer köpeğiniz fırçalatmama konusunda ısrar ederse de, ağız bakımını aksatmamak, ileride ağız kokusu, diş çürüğü, tartar oluşumu gibi hastalıklar ile mücadele etmemek adına bakım ürünlerinden faydalanabilirsiniz. Bu arada şunu da belirtmek gerekir ki, ağız bakımı aksatılan çoğu köpekte bakteriler kana karışarak böbrek hastalığı başta olmak üzere birçok hastalığa öncülük edebilir. Bu konuda veteriner hekiminiz ya da veteriner diş hekiminiz size köpeklerde ağız bakımı için en doğru ürünü önerecektir. Bizim tavsiyemiz, veteriner hekiminiz aksini söylemediği sürece, köpekler için uygun olan diş temizleme spreylerinden, ağız bakım sularından, diş jellerinden ve çiğneme kemiklerinden faydalanmanız olacaktır.

Köpeklerde diş bakımı, ağız bakımı ilerleyen zamanlarda ciddi sağlık problemlerinin önüne geçer.
Çiğneme kemikleri deyip geçmeyin!

Çiğneme kemikleri aslında köpeklerin uzun süre bir şeyler ile uğraşarak zaman geçirmelerinin yanı sıra, ağız ve diş eti hastalıklarının da önüne geçmek, tartar oluşumunu engellemek gibi nedenler ile kullanılır. Bazı çiğneme kemikleri aromaları ile köpekleri mutlu eder, bazı çiğneme kemikleri ise sert olduğu için kolay parçalanamaz ve köpeğinizi uğraştırdığı için mutlu eder. Çiğneme kemiği seçimi yaparken köpeğinizin boyutlarına uygun da ürün seçmeye dikkat edin. Bunun yanı sıra ağız ve diş bakımı için uygun olan ödüllerden de faydalanabilirsiniz. Köpeğinize ödül olarak sağlıklı atıştırmalıklar kadar miktarına dikkat etmek koşuluyla ödül mamalarından da faydalanabilirsiniz.

Kaliteli mamadan vazgeçmeyin!

Kaliteli mama demek sağlıklı köpek demek, sağlıklı köpek ise mutlu köpek demektir! Her zaman bunu savunuruz. Köpekler kaliteli mamalar ile beslendiğinde uzun vadede çok daha sağlıklı bir şekilde yaşamaya devam ederler. Ve ağız ve diş bakımı da mamanın içeriğinden, kalitesinden oldukça etkilenir. Sağlıklı ve içeriği zengin bir mama aynı zamanda diş bakımını da destekleyecektir. Fakat şunu da eklemek gerekir ki, bazı veteriner hekimler köpekler için, daha doğrusu periodontal hastalıklara yatkın olan köpekler için ağız bakımına uygun tedaviye yönelik mamalar önerebilir. Bu konuda veteriner hekiminizden destek almayı unutmayın.

Rutin kontrolleri ihmal etmeyin!

Evet, ne yazık ki her gün dişlerini fırçalayan hem de günde en az iki kere fırçalayan biz insanlar bile, sağlıklı beslenmemize rağmen diş çürüğü, sararma, diş taşı, ağız kokusu gibi problemlerle karşılaşabiliyoruz. Durum köpeklerimiz için de farksızdır. Onlar da elinizden gelenin her şeyi yapsanızda, gerek ırk özelliği, gerek bakım gerek beslenmeye bağlı olarak diş konusunda rahatsızlıklarla karşılaşabilirler. Bu yüzden herhangi bir problem olmasa dahi rutin veteriner kontrollerinizi aksatmamalı ve diş bakımını da ihmal etmemelisiniz.