Dirofilariozis yani kalp kurdu, kedi ve köpeklerde görülen bir kalp hastalığıdır. Genellikle 4-7 yaş arasındaki köpeklerde daha sık karşımıza çıkar fakat buna rağmen kedilerde ve 1 yaştan küçük hayvanlarda da görülmüştür. Kalp kurdu, Dirofilaria immitis dediğimiz kan parazitine bağlı olarak ortaya çıkar ve hayvanların rahatsızlanmasına sebep olur. Ciddi ve ölümcül sonuçlar doğuran yetişkin kalp kurdu köpeğin kalbinde ve damarlarında yer edindiğinde kalp kurdu belirtileri de başlar.

Bu parazit ne yazık ki karmaşık bir yaşam döngüsüne sahiptir. Öncelikli olarak köpeği etkilemek için bir ara konağa ihtiyaç duyar. Bu ara konak da birçoğumuzu ısıran, özellikle yaz sıcaklarında bizi uyutmayan sivrisineklerdir. Dişi bir sivrisinek, enfekte köpeği ısırdıktan sonra mikrofilerleri kana bırakır ve köpeğin hastalanması için önemli bir adım atmış olur. Kalbe giren ve damarları tıkayan kurtlar vücudun diğer organlarına giden kan akımını da etkiler ve akciğer, böbrek, karaciğer gibi birçok organın görevlerinin aksamasına neden olur.

Hastalığın ortaya çıkışı birkaç yıl sürdüğü için hastalığın petlerde görülme yaşı genellikle 2-8 yaş aralığıdır.

Kalp kurdu belirtileri nelerdir?

Bu hastalığın belirtileri aslında oldukça kolay anlaşılır. Belirtiler hızlı bir şekilde kendini gösterir ve buna bağlı olarak köpeklerde kuru-yumuşak öksürük, güç kaybı, nefes darlığı, ilgisizlik, sinirlilik, dispne, halsizlik, kalp ve akciğerlerde patojenik sesler ortaya çıkar. Bunların yanı sıra, proteinürü, kalp yetmezliği, taşikardi, solunum bozuklukları, yorgunluk, ödem, parazi, kulak altlarında nodüller de ortaya çıkabilir. Egzersiz toleransında azalma, vücut kondüsyonunda bozukluk ile ilerleyen ve ölümcül olan bu hastalığın belirtileri parazit sayısına, parazitin yerleşim bölgesine ve petteki yaşam süresine bağlı olarak hatta diğer organların etkilenip etkilenmediğine göre de değişkenlik gösterebilir. Ne yazık ki ilerleyen vakalarda sıvı birikimine bağlı olarak ayak ve karında şişkinlikler ortaya çıkabilir. Olgunlaşmamış kalp kurtları ise küçük kan damarlarına yerleşir ve organların görevlerini etkileyecek şekilde görev yapar. Akciğer dokusunu tahrip ederek öksürüğe, karaciğere hasar vererek kansızlık, halsizlik, siroz gibi belirtilere neden olabilir.

Mücadeleyi bırakmayın!

Evet, kalp kurdu ilerlemiş vakalarda ne yazık ki ölümcül olabilir fakat belirtilere dikkat eder, petlerinizin genel kontrollerini düzenli olarak yaptırırsanız kurtlardan korkmanıza gerek kalmaz. Kalp kurdu, diğer birçok hastalık gibi belirtilere göre tedavi edildiğinde, hastalık iyileştikten sonra gerekli ilaçlara devam edildiğinde hayvanlarda kalıcı bir hasara yol açmaz. Önemli olan diğer organların ne derece etkilendiğidir. Eğer petin genel durumu iyiyse, diğer organlar etkilenmediyse ya da iyileşebilecek derecedeyse veteriner hekiminiz kalp kurdu tedavisi için tüm gerekli uygulamaları yapacak ve petinizi kurtaracaktır.