Köpeklerde kanlı ishal, ölümle sonuçlanabilen bulaşıcı, viral bir hastalıktır. Kusma, ishal, kanlı ishal, kötü kokulu dışkı, iştahsızlık, kilo kaybı, zayıflık, ateş, bazen düşük vücut ısısı ve depresyon gibi belirtiler ile ortaya çıkan bağırsak formu ve çok genç yavruların kalp kaslarına yerleşerek etki eden ve genellikle ölüm ile sonuçlanan kalp formu ile bilinmektedir. 6 hafta ve 6 aylık köpeklerde daha sık karşılaştığımız kanlı ishal, ne yazık ki köpek dostlarımızın sağlığını ve yaşam kalitesini ciddi derecede etkiler.

Düzenli aşılama yapılan köpeklerin hastalıktan korunduğu unutulmamalıdır.

Köpeklerde kanlı ishal nasıl ortaya çıkar?

Kanlı ishal parvovirus (tip 2b) nedeniyle ortaya çıkan, köpeklerde besin emilimini etkileyen, protein ve yağ kaybına bağlı olarak hızlıca dehidre olmalarına neden olan bir hastalıktır. Köpekler doğrudan Parvovirüse bağlı olarak hastalanabileceği gibi, hastalığa yakalanmış başka bir köpek ile temas yoluyla da hastalanabilir. İnsanlara bulaşmayan kanlı ishal, köpekten köpeğe mama kabı, su kabı, kıyafet, tasma, oyuncak gibi özel eşyalar vasıtasıyla da bulaşabilir. Enfekte dışkının da bulaşmada öncelikli rol oynadığı bu hastalık nedeni tam olarak bilinmese de Rottweiler, Pit Bull, Labrador Retriever, Dobermann Pinscher, Alman Çoban Köpeği gibi bazı köpek ırklarında daha sık görülür. Fakat ne yazık ki hangi ırk olursa olsun bu hastalığın tedavisi yoktur ve tedavi sadece semptomları gidermeye yönelik yapılır. İkincil enfeksiyonların oluşmasını önlemek, köpeklerin ağrılarını azaltmak, mevcut belirtilerini tedavi etmek önceliktir.

Eğer köpeğinizde kusma, ishal, kanlı ishal, iştahsızlık gibi belirtiler aynı anda baş gösterdiyse zaman kaybetmeden veteriner hekiminiz ile durumu konuşmalısınız. Parvovirüs köpeklere bulaştıktan 3-7 gün içinde belirtilerini göstermeye başlar ve kısa sürede köpeklerin mevcut durumunu kötüleştirir. En kısa sürede kliniğe gitmeli ve hastalığa yönelik yapılacak testler ve iyileştirici tedaviler ile durumu kontrol altına almanız gerekir.