Baş dönmesi olarak tarif edilen vertigo, köpeklerde de karşılaştığımız bir durumdur. Aslında köpeklerde vertigo, aynı biz insanlardaki gibi bir hastalık değil, hastalık belirtisi olarak ele alınır. Ve genellikle baş dönmesi, halsizlik, dengesizlik gibi ana belirtiler hayvan sahiplerini şüphelendirebilir. Orta kulak iltihabı, epilepsi, kulak içi tümörler, beyin tümörleri gibi birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Vestibüler hastalık nedir?
Vertigoyu tek başına ele almaktansa vestibüler hastalıkları konu edinmek daha sağlıklı olacaktır. Vestibüler sistem, bir hayvanın denge hissini düzenler ve beyin ile iç kulaktaki bileşenleri yönetir. Vestibüler hastalık köpeklerde çok sık rastlanır ve genellikle büyük ve yaşlı ırklarda ortaya çıkar. Hatta bu yüzden Geriatrik köpeklerde vestibüler hastalık olarak adlandırılır ve nedeni net olarak bilinmemektedir.
Aniden başlayan dengesizlik, ayakta durmak istememe, düz bir hizada yürüyememe, birden düşme, ayağa kalkamama, başı düz bir açıda tutamama, düzensiz göz hareketleri ile başın bükülmesi hayvan sahiplerinin dikkatini çeken belirtiler arasında yer alır. Hatta bazı köpek sahipleri, köpeklerinin bir ya da iki gözünün birden istemsizce hareket ettiğinden bahseder. Nistagmus olarak adlandırdığımız bu belirti, biz hekimlerin fiziki muayene sırasında da göreceği önemli bir ayrıntıdır.
Kedilerde de gözüken vestibüler hastalık genellikle iç kulak enfeksiyonları ve kansere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Kulaklarında çıkan tümörler de vertigoya sebep olabilir.
Tedavi için geç kalmayın
Veteriner hekiminiz en kısa sürede belirtilerin nedenini bulmak için sizden birçok tanı prosedürleri için izin isteyecektir. Çeşitli analizler sonrasında sorunun kulaktan mı, beyinden mi yoksa başka bir nedenden mi kaynaklandığı ortaya çıkacak ve tedavi başlayacaktır. Genellikler vestibüler hastalıkların tedavisi kısa sürede iyileşme gösterir. Mevcut belirtileri geçirmeye yönelik başlayacak olan tedavi süresince köpeğinizin bakımını çok iyi yapmayı ihmal etmemelisiniz. Çok iyi dinlenmeli, güzel beslenmeli ve bol bol sevilmelidir!
Fakat işler biraz geciktiyse, durum geç fark edildiyse ya da ihmal edildiyse, köpeğinizin klinikte kalması ya da biraz daha farklı tedavi görmesi gerekebilir. Bu konuda analizi yapacak ve sizi doğru tedaviye yönlendirecek kişi veteriner hekiminiz olacaktır.