Birçoğumuzun en büyük dertleri arasında yer alır aslında fazla kilolar. Özellikle bayanlar vücutlarını formda tutmak için yaz kış demeden yediklerine dikkat eder, spor yapar, sağlıklı yaşamaya çalışırlar. Peki ya hayvanlar? Hayvanlarda da durum bizden pek farklı olmamalıdır. Onlar bizim gibi, şunu yersem kilo almam bunu yersem şişmanlarım gibi bir kavrama sahip olmadıkları için sahipleri tarafından doğru ve kaliteli mamalarla beslenmeleri gerekir. Köpeklerin ihtiyacının üzerinde kalori alması ile meydana gelen bu durumla başa çıkabilmek için aslında obezitenin tam olarak ne ifade ettiğini bilmek gerekir. Aldığı fazla kalorilerin yağ hücrelerine dönüşerek aşırı kilo olarak yansıması durumu olan obezitenin nedenlerini bilmek, bunlara engel olmak ve köpeğinizi sağlıklı beslemek her şeyden önemlidir.
Peki nedir bu nedenler?
Köpekler yemek masasının dibinde biten, bakışlarıyla bizi her defasında ikna eden ve tabağımızdan onlar için aslında pek de faydalı olmayan gıdalarla beslenen canlılardır. Dayanamayıp verdiğiniz tüm gıdalar, günlük tüketim miktarı aşılan ödül mamaları, günlük aktivitelerin az olması gibi basit gibi görünen ama ne yazık ki birçok hayvan sahibinin yaptığı ve bu yüzden köpeklerin obez olarak nitelendirildiği durumun nedenleridir. Tabii bunlar dışında; şeker hastalığı, hipotiroidzim, stres ve genetik yatkınlık da hayvanlarda obezite nedenleri arasında yer alır.
Köpeğiniz giderek şişmanlıyorsa, durumu ciddiye almalı, doğru beslenme programı ve düzenli egzersizle ona yardımcı olmalısınız.
İlk olarak köpeğinizin kilosunu düzenli olarak gözlemlemelisiniz. Tüylü dostunuzun bel bölgesinde dolgunluk, hareketlerde yavaşlama gibi belirtiler görülmeye başladıysa; obezite durumuyla karşı karşıya olabilirsiniz. Başta da söylediğimiz gibi, aşırı kilo alımı ırk, yaş, cinsiyet gibi etkenlere bağlı olarak değişebilir. Beagle, Basset Hound, Daschund, King Charles Cavalier Spaniel, Labrador ve Golden Retriever gibi ırklar obeziyete daha yatkınlardır. Bu yüzden köpeğinizin ırkını, yaşını ve cinsiyetini de göz önünde bulundurarak ilerlemelisiniz. Ayrıca kısırlaştırılmış ve yaşlı köpeklerde de obezite riski daha fazladır. Aynı biz insanlarda olduğu gibi, yaşa bağlı olarak da bir obezite söz konusu olabilir. Nedeni ne olursa olsun, unutmamalısınız ki; özellikle kalp ve şeker hastalıkları, kanser gibi birçok rahatsızlık dışında süre gelen yorgunluk, güçsüzlük ve yaşam süresini kısaltan rahatsızlıklar da şişmanlığın verdiği tatsızlıklardır. Vücuttaki yağ hücrelerinin sayıca ve hacim artışına bağlı olarak şekillenen obezite ile başa çıkabilmeniz için obezitenin nedenini bilmeli ve veteriner hekiminizin yönlendirdiği şekilde bir diyet uygulamalısınız.
Irk, cinsiyet ve yaşa bağlı olarak değişmekle birlikte, evimizin neşesi, biricik yol arkadaşımız köpeklerimizin normal vücut ağırlığının, yaklaşık % 15 ile % 25 üzerine çıkması obezite olarak değerlendirilir.
Çözüm; doğru beslenme, düzenli egzersiz!
Masum bakışlarına dayanmanız pek mümkün olmasa da, bazı gıdaları ne yazık ki köpeklerimizle paylaşmamız gerekiyor. Unutmayın ki masa başında yediği gıdalar asla köpeğinizin ihtiyacı olan gıdalar değildir. Eğer köpeğiniz doğru ve kaliteli mamalarla besleniyorsa dışarıdan bir gıdaya ihtiyaç duymayacaktır. Fakat köpekler için zararlı olmayan havuç, mango, brokoli, elma, kereviz, yağsız dil peyniri, yeşil bezelye gibi sağlıklı atıştırmalıklardan bahsetmediğimizi de vurgulayalım. Saydığımız gıdalar gibi, köpekler için zararsız olan birçok besin köpeklere atıştırmalık olarak, yeterli miktarda, hekiminizin onayıyla verilebilir. Egzersiz kısmına gelecek olursak… Düzenli egzersizin köpeklerin fazla kilo problemleriyle başa çıkmasına yardımcı olduğu söyleyebiliriz. Kaslarının tonusunu, metabolizmasını ve kilosunu destekleyecek olan egzersizlerin her gün düzenli olarak yapılması büyük önem taşır. Tabii bu egzersizlere kesinlikle bir anda başlamamalısınız. Tüylü dostunuzun yorgun koca bünyesini aniden zorlamak ciddi kalp rahatsızlıklarına sebebiyet verebilir. Veteriner hekiminizin de onayladığı egzersizlere ufak ufak başlayın. Her egzersiz, her köpek için uygun olmayabilir. Aman dikkat!
Konuyla ilgili diğer haberlerimiz;
http://www.kalbimdekipatiler.com/kopeginizi-obeziteden-koruyun/
http://www.kalbimdekipatiler.com/petlerde-obezite/