Üniversite öğrencilerinin kampüslerindeki köpeklere, kedilere, kuşlara olan hassasiyeti son zamanlarda giderek artmaya başladı. Öğrencilerin gönüllü olarak kurdukları dernekler ile kampüs köpeklerine olan duyarlılık da arttı. Bunun en güzel örneklerinden biri Özyeğin Üniversitesi’nin kampüs köpekleri diyebiliriz. Gönüllü hayvansever öğrenciler, öğretmenlerin desteğiyle yaz kış demeden bakılan köpekler sosyal medyada da ses getirmeye başladı. Biz de Kalbimdeki Patiler olarak, ÖZÜ kampüs köpekleri hakkında Doğal Yaşamı Koruma Kulübü öğrencileriyle konuştuk ve köpeklerin okullar kapandıktan sonra nasıl bakıldığını, ne durumda olduğunu öğrendik…
ÖZÜ kampüs köpekleri yaz boyunca kimin sorumluluğu altındaydı? Onlara kim baktı, nasıl baktı? Öğrencilerin tatilde olması onları nasıl etkiledi?
Kampüs dostlarımız için yıl boyunca gönüllü öğrencilerimiz ve üniversite çalışanları dışında üç tane bakıcımız da düzenli olarak çalışmaktadır. Yaz aylarında öğrenci sayımızın azalması ile bakıcılarımız daha aktif bir şekilde sorumluluk almakta, herhangi bir ekstrem durumda yine şehirde bulunan yetkili öğrencilerimiz yardıma koşmaktadır. Öğrencilerin tatilde olması köpeklerimizin sosyalleşmelerini biraz etkilemiş olsa da kampüsümüz yazın lise öğrencileri ve spor kampları ile aktif olduğundan bir nevi etkisi azalmaktadır. Yaz dönemine girmeden ekibimizden yazın kampüste bulunacak gönüllü öğrencilerimiz ve üniversite paydaşlarını da özellikle sormakta ve acil çağrı listemize eklemekteyiz. Böylelikle biraz daha hazırlıklı başlıyoruz yaz dönemine.
Peki yaz boyunca köpeklerin ne gibi ihtiyaçları doğdu? Mevcut ihtiyaçlar ne derecede etkilendi?
Yaz boyunca kampüs dostlarımızın genel de iç ve dış parazitlerinin aylık yenilenmesi, bazı köpeklerimizin tüylerinin bakımı gibi temel ihtiyaçlarla karşılaşıyoruz. Dostlarımızın sağlığı hep ön planda olduğundan, daha önceden bir planlama yapılıp bu ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Sıcak havalarda genelde bakıma daha önem gösterilmesi gerektiğinden bazen destek ekip ihtiyacımızın eksiğinden dolayı küçük derece de olsa aksamalar gerçekleşebiliyor, ama aşırı bir etki söz konusu değildir.
Öğrencilerin çalışma planı nasıl oluşturuldu?
Bizim iletişim ağımız genel de hızlı çözüm olduğu için Whatsapptan yapılıyor. Genel üyelerimizin olduğu kalabalık whatsapp grubumuz dışında görev dağılımı yaptığımız belli bir sayıda etkili whatsapp gruplarımız var. (Mesela; veteriner ekibi, sosyal medya ekibi, sahiplendirme ekibi vb.) Yaz içinde bu gruplardan iletişime devam edip kontrolü bırakmamaya çalışıyoruz. Yukarıda bahsettiğim gibi yaz dönemine girmeden yoğunluğu kampüste olan arkadaşlarımızla iletişime geçip, yardımcı bir destek ekip oluşturuyoruz.
Kampüs köpeklerinin sponsorları yaz döneminde ne kadar aktifti? Ya da öğrenciler dışında destek olanlar oldu mu?
Kampüs köpeklerimizin sponsorları ile yaptığımız anlaşma sene boyunca olduğundan, herhangi bir aksama söz konusu olmuyor. Birlikte yaptığımız etkinlikler daha çok eğitim süresinde gerçekleşiyor. Bahsettiğim gibi gönüllü öğrencilerimiz dışında üniversite çalışanları ve öğretim görevlileri de gönüllü olarak bizlere destek veriyorlar.
Bu dönem için yeni projeler var mı?
Bu dönem için derslerin başlaması ile yeni öğrencilerle tanışmak amaçlı her sene yaptığımız stand etkinlikleri ile başlayıp, daha sonra seminerler, workshoplar ve daha birçok projeler üzerine gideceğiz.
Eklemek istedikleriniz…
Biz kampüs dostları olaraktan 2012 yılından beri aktif olan bir sosyal sorumluluk kulübüyüz, bizleri daha yakından tanımak veya ortak projeler yapmak için iletişime geçmeniz yeterli olacaktır. Patili dostlarımız ile birlikte sizleri ağırlamaktan mutluluk duyarız.
Sosyal Medya Hesaplarımız:
Instagram: @ozukampusdostlari ve @kampuspatileri (sahiplendirme için hesap)
Facebook: facebook.com/ozukampusdostlari
Twitter: @kampusdostlari