Öncelikle şunu söylemeliyiz ki köpeklerimiz, her ne kadar tüylü olursa olsunlar karla, soğukla mücadele etme konusunda her zaman sandığınız kadar başarılı olamayabilirler. Onları da, kendimizi sıcak tuttuğumuz gibi sıcak tutmamız kış ayları için güvenli olacaktır. Fakat köpekleriniz için önlem alırken unutmayın ki, ırk, boy, kilo, cinsiyet, yaş, günlük egzersiz, beslenme şekli bile her köpeğin soğukla mücadelesini ciddi anlamda etkiler.

Peki, soğuk havalarda köpekleri nasıl korumalıyız?

İlk olarak dışarıda geçirdiğiniz zamanı kısıtlayarak işe başlayın deriz. Karda oynamayı çok seven köpekler dahi uzun süre soğukta kaldığı zaman üşüyecektir. Bere takmadan, ellerimize eldiven geçirmeden, atkısız, kalın montsuz nasıl ki dışarı çıkmıyorsak onların da soğuktan korunmaya ihtiyacı vardır. Kulakları açıkta, ayakları karda, soğuk ya da ıslak zeminde uzun süre gezdikleri zaman üşümemeleri için neden yoktur. Bu yüzden çok çok soğuk havalarda zorunlu olan yürüyüşlerinizi kısaltmalı, sokağa çıktığınız zaman egzersiz, koşu, spor gibi hareketler ile köpeğinizin de aktif ve sıcak kalmasına yardımcı olmalısınız. Onların da soğukta kendilerini sıcak tutabilme sürelerinin çok uzun olmadığını unutmayın!

Kıyafetlerle arası iyiyse mutlaka giydirin

Aslında bu konu biraz tartışmaya açık. Kimi hayvan sahibi köpeklere kıyafet giydirilmesine karşı iken, kimisi köpeklerin de güzel gözükmelerinin yanı sıra soğuk, yakan güneş gibi mevsimsel nedenlerle giyinmelerini doğru bulmakta. Bizim ise bu noktada söyleyeceğimiz net bir şey var; o da kıyafet giymekten rahatsız ve mutsuz olmayan köpeklerin, ki özellikle tüysüz ve minik ırk köpeklerin, hasta köpeklerin, yavru ya da çok yaşlı köpeklerin soğuk havalarda kıyafet ile, vücuduna uygun, onu sıkmayacak, rahatsız etmeyecek kıyafetler ile sokağa çıkmaları. Hatta bazı köpeklerin kar botu, yağmur botu gibi köpekler için uygun olan ayakkabılar da kullanması…

Pati temizliğine dikkat!

Pati temizliği kar, kış, yağmur, çamur demeden her zaman önerdiğimiz bir şeydir aslında. Sokağa çıkan köpeklerimizin patilerinin temizlenmesi oldukça önem taşır. Kar, buz, çeşitli kimyasallar, antifiriz ve özellikle şu dönemde mücadele ettiğimiz virüslerden sonra köpeklerimizin patilerinin de temizliğine çok dikkat etmek gerekir. Her yürüyüşten sonra güzelce temizlemek hem pati altlarına yapışan pislikleri temizlemenize (özellikle kar ve buz çatlamalara ve kanamalara neden olabilir) hem de zehirli olabilecek kimyasalların patilerinden uzaklaşmasına yardımcı olacaktır.

Arabada bırakmayın, asla!

Şakası olmayan bir konu… Tüylü dostlarımızı ne sıcakta ne soğukta, arabada tek başına araba çalışır halde olsa bile bırakmamalıyız. Arabaların kışın düşündüğünüzden daha hızlı soğuyacağını unutmayın, onların üşüyerek ölmesine, donmasına neden olabilirsiniz. Aman dikkat!

Ev içi tehlikelere de dikkat!

Yazımızı bitirmeden eklemek istediğimiz önemli bir konu da ev için ısıtmalar. Bazen kullanılan ısıtıcılar, bazen söndürülmeyen şömineler köpek dostlarımız içine tehlikeli olabilir. Biraz ısınsın diye açtığınız bu tarz ısıtıcıların bazılarında köpek dostlarımızın uzun süre sıcakta kalıp yandığı karşılaştığımız durumlar arasında. Köpekler kendilerine gelecek zararı hissedebilecek kadar akıllılardır, fakat bazen yorgun olmaları, çok üşüdükleri için duydukları ısınma ihtiyaçları onlar için tehlikeli olabilir. Bu tarz yöntemler yerine, onlara sunacağınız polar yataklar, kaliteli ve sıcak tutan örtüler, köpek battaniyeleri yeterli olacaktır.

Ve unutmadan ekleyelim: Dışarıda yaşayan sokak köpekleri işte tam şu anda size ihtiyaç duymakta! Evinize, apartmanınıza alamıyorsanız en azından uyuduğu bölgelere zeminle olan soğuğunu kesecek karton, battaniye gibi çözümler ile sıcak kalmasına yardımcı olun. Mutlaka iyi beslenmesine dikkat edin. Kardan, yağmurdan daha az etkilenebileceği alanlar yaratın ve sevin, çok sevin…