Söz konusu beslenme ve köpekler olunca hayvan sahiplerinin kafasını karıştıran birçok soru olur. Bu yazımızda “yaşlı köpeğimi nasıl beslemeliyim?” sorusuna cevap arayan hayvan sahiplerine yardımcı olmaya çalışacağız.
Yaşlı köpek beslenmesi
Yedi ile 12 yaş aralığı köpek dostlarımızın yaşlılık belirtilerini daha sık gösterdiği dönemlerdir. Metabolik değişikliklerin yanı sıra bağışıklık problemleri ve vücut değişikliklerinin de görüldüğü bu yaşlarda hayvan sahiplerinin dikkat etmesi gereken en önemli noktalar arasında beslenme yer alır. Yaşlı köpeklerin beslenmesindeki can alıcı nokta; sağlığın ve ideal vücut ağırlığının korunmasını sağlamak ve mevcut hastalıkları azaltarak, kronik hastalıkların seyrini yavaşlatmaktır.
Her köpeğin beslenme ihtiyacı değişiklik gösterebilir, fakat “yaşlı köpeğimi nasıl beslemeliyim?” sorusunun ortak bir cevabı vardır: Kaliteli ve dengeli mamalarla!
Köpeğinizin yaşı, sağlık sorunlarının artmasına, deri ve tüy problemlerinin çoğalmasına, kas kütlesinde azalmaya, bağırsak problemlerinin çoğalmasına, obezite, artritis gibi hastalıkların artmasına neden olabilir. Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır ki; köpeklerin yaşı kadar mevcut vücut ağırlıkları da beslenmelerinde değişiklik yapmanızın sinyalini verir. Yani yaşlanan köpeğinizin eğer kilosu da olması gerektiğinden fazlaysa, daha erken yaşlarda beslenme değişikliğine gitmeniz gerekebilir:
Küçük ırklar ve 9 kilogram ağırlıktan daha az köpekler- 7 yaş
Orta ırklar ve 9.5- 22.5 kilogram arası ağırlıktaki köpekler- 7 yaş
Büyük ırklar ve 23- 40 kilogram arası ağırlıktaki köpekler- 6 yaş
İri ırklar ve 40 kilogram üzerindeki köpekler- 5 yaş
Hekiminizle birlikte değişiklik yapın
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki; köpeğinizi en iyi tanıyan kişi veteriner hekiminizdir. Bu yüzden beslenme düzeninde değişiklik yapmadan önce mutlaka hekiminizle konuşmanız gerekir. Yukarıda belirtmiş olduğumuz yaş ve ağırlık aralıkları köpekten köpeğe değişiklik gösterebilir. Önemli olan; köpeğinizin sağlık durumunu göz önünde bulundurarak doğru ve kaliteli kuru mamalarla beslenmelerine yardımcı olmanızdır.
Yapılan araştırmalar sonucunda yaşı ilerleyen köpeklerin protein ihtiyacının azalmadığı, bu yüzden yaşlı köpeklerin beslenmesinde kullanılan mamaların yeterli miktarlarda iyi sindirilebilir protein içerdiğine dikkat etmek gerektiği ortaya çıkmıştır. Yakılan kalorilere nazaran daha çok yağ biriktiren yaşlı köpeklerdeki bu vücut değişiklikleri metabolik değerlerde de değişikliklere ve durumun çok daha ciddi bir hal almasına neden olabilir. Veteriner hekiminiz aksini söylemediği sürece, köpeğiniz için özel bir beslenme programı sunmadığı sürece yaşlı köpeğinizi, kilo alımının önüne geçebilmek için düşük kalorili; kasların gücünü korumak için dengeli protein içerikli mamalarla beslemelisiniz.
Vitamin E gibi antioksidanlar yaşlı köpeklerde bağışıklık sisteminin etkisini artırır.
Yaşlı köpeklerin düzenli olarak sağlık kontrollerinin yapılması çok ama çok önemlidir. Mevcut hastalıkların takibi, kronik hastalıkların seyri tüm sağlık düzenlerini etkiler. Yaşlı bir köpeğin beslenmesi, sağlığı, bakımı oldukça önem taşır. Bu yüzden “yaşlı köpeğimi nasıl beslemeliyim?” sorusunun cevabı kadar ona nasıl baktığınız da önemlidir. Siz siz olun, tüylü dostunuzun yaşam kalitesini artırabilmek için onunla tanıştığınız günden itibaren sağlık kontrollerini aksatmayın ve beslenmesinde seçici davranın.