Yaşlılık sadece bizler için değil, tüylü dostlarımız için de oldukça zorlayıcı bir durumdur. Eklem hastalıkları, diyabet, artrit, obezite… Ve daha birçok rahatsızlık yavaş yavaş onlar için de bu dönemde baş gösterecektir. Peki yaşlı köpeğinizin hayatını nasıl kolaylaştırabilirsiniz? Onun daha rahat etmesi, daha az acı çekmesi için neler yapabilirsiniz?
Basit önlemler hayat kurtarır!
Yaş ilerledikçe, genetik yatkınlığında etkisiyle, kilo alımı, artrit, kalça displazisi, obezite ve daha birçok rahatsızlık köpeklerde yürüme, koşma, zıplama gibi günlük aktivitelerin azalmasına sebebiyet verebilir. Bazen yanında başka bir etken olmaksızın sadece yaşa bağlı olarak köpeklerde zorlanma, yürümede isteksizlik, yataktan düşme, merdiven çıkamama gibi belirtiler görülebilir. Nasıl ki bizler için yaşlılık dönemi zor bir süreç ise onlar için de durum farksızdır. Tüylü dostlarınız için alabileceğiniz birkaç önlem, yapabileceğiniz değişiklikler ile bu süreci daha az sancılı geçirebilmesine yardımcı olabilirsiniz.
Mesela köpek merdivenleri, rampaları!
Köpekler için özel tasarlanmış rampalar, merdivenler özellikle koltuğa, yatağa çıkmayı seven ama ağrıdan, yaşlılıktan dolayı zorlanan köpekler için oldukça doğru bir adım olacaktır. Böylece hem çıkarken hem de inerken kendilerini zorlamayacak ve biraz olsun ağrılarının azalmasına, mevcut durumun daha ileriye taşınmasına engel olacaksınız.
Bunların yanı sıra özellikle parkelerde kaymaları ve düşmeleri de engellemek oldukça önem taşır. Yaşlı köpekler ayaklarındaki çekme gücünü kaybetmeye başladıkları zaman (bununla birlikte kilo, kalça displazisi, eklem ve kas hastalıkları da mevcutsa) özellikle parke gibi zeminlerde çok fazla kayarlar. Bunun önüne geçmek için en basit yöntem halı, kilim, köpek paspasları olacaktır. Hatta bazı kilimler köpeklerin koşmasıyla, ya da üzerinde fazla hareket edilmesiyle de kayabilir; köpeklerin kaymasına neden olabilir. İşte bu noktada da imdadınıza halı kaydırmazlar yetişecektir.
Tırnak ve pati bakımına dikkat!
Hangi dönem olursa olsun tüylü dostlarımızın ağız, göz, kulak, deri, tüy ve tırnak bakımını aksatmamalıyız. Yavru dönemlerinde alışmaları onlar için daha kolay olacaktır fakat birçoğumuz köpeğimizi yetişkin dönemde sahipleniyoruz ya da yavruyken bu konuların üzerine düşmüyoruz ve aksatıyoruz. İşte bunlar da ilerleyen zamanlarda sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına, mevcut problemlerin geç fark edilmesine sebebiyet veriyor. Siz siz olun onların bakımlarını aksatmayın hele ki patilerini üzerinde uzayan tüyler yüzünden daha çok kayan düşen köpeğiniz varsa! Uzayan tırnaklar, tüyler hepsi bakım için sizi bekliyor olacak 🙂
Yaşlı köpeğinizin hayatını nasıl kolaylaştırabilirsiniz? adlı yazımızı beslenme ve destekleyici gıda takviyelerinin önemi ile bitiriyoruz…
Yavruyken olduğu gibi yaşlıyken de kendilerine özel beslenmeyi hak eden köpeklerimizin aynı bizler gibi destekleyici gıda takviyelerine ihtiyacı vardır. Kimi zaman omegalar, kimi zaman eklem destekleyici ürünler… Vitaminler, mineraller, bağışıklık destekleyici ürünler… İyice araştırıp, fiyat ve içerik kontrolü yaptıktan sonra alacağınız tüm ürünler veteriner hekiminizin de onayı varsa, tüylü dostunuzun sağlığı için faydalı olacaktır.