Eğer ilk defa bir hamster sahipleniyorsanız, hamster sahiplenmeden önce ilk olarak bilmeniz gereken, bir hamster ile hayatın keyifli olduğudur. Sahiplerine oldukça bağlanan, ilgisiz kaldığında ciddi anlamda etkilenen, düşündüğünüzden daha zeki olan, bu minik, tüy yumağı hamsterlar cana yakın, sevimli ve bakımı kısmen kolay olan hayvanlardır. Her kedi köpek gibi onların da düzenli sağlık kontrollerine, kaliteli beslenmeye ve sevgiye ihtiyacı vardır. Fakat şunu da unutmamak gerekir ki, bazı hamsterlar yüksek sesten, ani bağırmalardan, yüksek sesli televizyondan bile rahatsız olabilirler.

Hamsterlar saklanmayı çok severler
Hamsterlar saklanmayı çok severler
Gelelim hamsterların neye ihtiyaç duyduklarına…

Öncelikle şunu söylemek gerekir ki, bir hamster sahiplenmeden önce iyi araştırma yapmalı ve eşyalarını önceden hazırlamalısınız. İlk olarak ihtiyacınız; minik dostunuzun boyutlarına uygun, sağlam, yeterli büyüklükte olan, hamsterın kaçamayacağı kadar sağlam ve kaliteli bir kafes… Kafesin boyutu hamsterınızın kolayca koşabileceği, enerjisini atabileceği, bir yanda yemek yiyip bir yanda uyuyabileceği genişlikte olmalıdır. İçerisine yatak, oyuncak, tünel, yemlik, suluk, çark koyduktan sonra alan kalması, o alan içinde yeteri kadar koşabilmesi, enerjisini atabilmesi oldukça önem taşır.

Bizim önerimiz temizliği kolay, özellikle geniş boşlukları olmayan (ki hamsterlar kaçamasın) ama havalandırması iyi olan tarzdaki kafeslerdir.

Hamsterlar kemirmeyi çok severler, onlar için seçtiğiniz tüm malzemelerin kemirgenler için uygun olduğundan emin olmalısınız. Yoksa kemirdikleri zaman zehirlenebilirler ve durum sandığınızdan çok daha ciddi noktalara gelebilir.

Kafesinizde suluk (kafesinizin boyutuna ve malzemesine uygun seçilmeli ve su her gün taze ve temiz olmalıdır) yemlik (günde ortalama bir yemek kaşığı yem tükettikleri göz önünde bulundurulursa seçeceğiniz yemlik de o boyutları karşılamalı ve alternatif atıştırmalıklar için bir tane de yedek olmalıdır), kemirgen oyuncakları, hamster tuvaleti (kemirgen kumları kullanılan, hamsterlar için özel tasarlanmış, temizliği kolay ürünler tercih etmelisiniz), hamster yatağı (kolayca kullanabileceği rahatlıkta), hamster çarkı ve taban malzemesi olması oldukça önemlidir. Kafesinizi aldıktan sonra taban malzemesi olarak kullanılan ince talaşlar alışveriş listenizde mutlaka olmalıdır. Bazı hekimler ağaç talaşlarının yanı sıra selüloz ve bitkisel lifler içeren talaş malzemelerini de önermektedir. Fakat hepimizin ortak bir kanısı vardır ki; taban malzemesi olarak gazete kağıtları ya da kedi kumları gibi alternatif ürünler tercih edilmemelidir. Onlar için en uygun olan kemirgen talaşlarıdır.

Bunların yanı sıra, kemirgenler için egzersiz oldukça önem taşır. Bu yüzden kafesin içerisinde sıkılmasını engellemek, enerji atmasını sağlamak ve eğlenmesine yardımcı olmak için doğru oyuncaklar tercih etmelisiniz. Örneğin, kemirgen çarkları… Basit ama oldukça iş gören bir oyuncaktır. Hamsterlar içine girip dönerken çok keyif alırlar. Aslında bir hamster kafesinde kesinlikle bulunması gerekenler ürünlerden biridir. Çünkü bu egzersiz çarkları olmadan hamsterların enerjilerini atmaları çok zordur. Birçok markada bu ürünü bulabilirsiniz ama hamsterınızın boyu için uygun olduğundan, minik dostunuzun içinde sıkışmayacağından emin olmalısınız. Bunların yanı sıra kemirerek zaman geçirecekleri, hem eğlenecek hem beslenecekleri oyuncaklara da göz atabilirsiniz.

Beslenmeleri de özel olmalı

Hamsterlar kemirgen oldukları için bazı meyve ve sebzeleri tüketmeye bayılırlar. Önceliğiniz hamsterlar için özel hazırlanmış, kaliteli içeriği olan kemirgen yemleri olmalıdır. Dengeli beslenmenin en önemli kuralı kendileri için hazırlanmış yemlerle beslenmeleridir. Fakat bunların yanı sıra onları şımartmak için kullanabileceğiniz kemirgen ödülleri, atıştırmalıkları, kurutulmuş meyve ve sebze alternatifleri de vardır. Ayrıca taze meyve ve sebzeleri de zaman zaman, veteriner hekiminize danışarak onunla paylaşabilirsiniz. Mesela, kabuğu soyulmuş elma (çekirdeksiz), armut, brokoli, kabak, dilimlenmiş havuç gibi… Fakat çok fazla beslememeye, yeteri kadar dengeli beslenmesine dikkat etmelisiniz. Ve şunu unutmamak gerekir ki hamsterınız her zaman taze ve temiz suya ulaşabilmelidir. Onun için su tüketimi sandığınızdan daha önemlidir.

Hamsterler kuru yoncayı severler, veteriner hekiminize danışarak ona ikram edebilirsiniz
Kafes temizliği de oldukça önemlidir

Hamsterlar da diğer tüylü dostlarımız gibi temizliklerine düşkündürler ve hem bulaşıcı hastalıkları önlemek hem de genel hijyeni sağlamak için temiz olmaya ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden ayda bir kez (eğer çok kirlenmediyse) kafeslerinin temizlenmesi, kedilerin tuvalet kabının temizlenmesi kadar önemlidir. Önerimiz alt taban malzemesinin atılması ve yeniden tertemiz bir ürün ile değiştirilmesidir. Hamster sahiplenmeden önce aldığınız kafes eğer yıkanabilir malzemeden yapılmışsa, hayvan sağlığı için zararlı olmayan temizlik malzemeleri kullanarak güzelce yıkayıp kuruladıktan sonra yerleşim yapabilirsiniz. Ki bu oldukça önemli bir ayrıntıdır. Kafes temizliği ile birlikte oyuncakları, kapları, aksesuarları da tekrar temizlemeyi ihmal etmemelisiniz. Bu aksesuarlar haftada bir olarak düzenli temizlenmeli ve bakteri üremesine izin verilmemelidir.

Tabii hamsterınız siz bu temizliği yaparken güvenli bir yerde olmalıdır. Bunun için genellikle ya yedek bir kafes ya da hamster topu (fakat yüksek bir yere koyarsanız düşer ve top kırılabilir, zeminde kullanmak gerekir, ve ne olursa olsun bir gözünüz mutlaka tüylü dostunuzda olmalıdır) kullanılır. Ki hamster topları bu konuda hem güvenli hem de hamsterınız için eğlenceli olacaktır.

Kafes, yem, yemlik, suluk, kemirgen çarkı, taban malzemesi ve oyuncaklar… Ki oyuncaklar hayatının çoğunu kafeste geçirecek minik dostunuz için oldukça gerekli ve önemlidir. Her şey tamamsa hamsterınızın sevgi dışında bir şeye ihtiyacı kalmayacaktır. Fakat hatırlatmak isteriz ki hamsterlar duygu geçişleri yüksek olan hayvanlardır. Yani ilgisiz kalmak, stres altında olmak, yeni bir eve gelmek, birden fazla hamster ile aynı kafeste sıkışıp kalmak onları ciddi anlamda etkiler ve hasta olmalarına bile sebebiyet verebilir.

Son olarak…

Gececi hayvanlar yani gündüzleri uyumayı seven geceleri kuduran bu hayvanların da kedi ve köpek dostlarımız gibi tırnak ve tüy bakımına ihtiyaçları vardır. Tüylerinin düzenli taranması, uzayan tırnaklarının kesilmesi gerekir. Hava değişikliğini de pek sevmez, aşırı sıcaktan aşırı soğuktan, rüzgardan etkilenirler bu yüzden evinizde ona yer açarken onu rahatsız etmeyecek, huzurunu kaçırmayacak bir alan seçtiğinizden, hava akımının olmadığından, balkon kenarında, kalorifer yanında olmadığından emin olmalısınız. Unutmayın siz ona ne kadar iyi bakarsanız, onu o kadar mutlu edersiniz.