Hava sıcaklıkları değişmeye başlayınca atkı, bere, eldiven, en kalın montlar giyilir, üşümemek için her türlü önlemler alınır. Peki ya köpeklerimiz? Onların da düşen sıcaklıklarda kendilerini korumaya ihtiyaçları yok mu? Kesinlikle var! Köpekler de aynı biz insanlar gibi soğuyan havalarda korunmaya, ısınmaya, sıcak ve güvenli kalmaya ihtiyaç duyarlar. İşte, onları sıcak tutabilmenin en basit yolları:

Patileri sık kontrol edin

Köpeğiniz dışarıda oynamayı çok seviyorsa ya da soğuktan hiç hoşlanmıyor ve tuvalet ihtiyacını bile hızlıca halledip eve gitmek istiyorsa kısa süreliğine bile olsa onu soğuktan korumanız gerekir. Öncelikle gezdiğiniz yerlere dikkat etmekle işe başlayın. Kar, buz, çamur köpeklerin patilerine zarar verebilir. Köpeğiniz yürüyüş sırasında patilerini sık yalamaya başlayabilir. Patilerinde kızarıklık, şişme, kanama, çatlama veya kesik olmaması adına güvenli yürüyüş yolları seçilebilir, eğer köpeğinizin yürüyüş ve mutluluğunu engellemiyorsa, köpek botlarından tercih edilebilir.

Deri bakımı onlar için de şart!

Evet, ne yazık ki hassas bir cilt yapısına sahip olan bir hayvan sahibi olarak şunu söylemeliyim ki köpeklerin de derisi aynı bizimkiler gibi oldukça narindir. Köpekler için kış önlemleri alırken en dikkat edeceğiniz diğer konu da deri bakımıdır. Özellikle bazı ırklar soğuk hava ile mücadele konusunda pek başarılı değildir. Derilerinde, patilerinde çatlama, kuruma, kaşınma, kanama gibi bazı semptomlar gözükebilir. Hekiminizin önereceği pet kremlerinden kullanabilir, cildini koruyabilirsiniz. Ayrıca banyo aralıklarını kış mevsiminde değiştirmeli ve azaltmalısınız.

Sıcak tutmak şart

Her köpek kıyafet giymekten hoşlanmayabilir. Fakat özellikle soğuğu sevmeyen köpekler sokağa çıkarken kazak, hırka, mont, yağmurluk gibi koruyucular giymeye hayır demeyecektir. Eğer köpeğinizin yürüyüşünü, hareketlerini sınırlandırmıyorsa, herhangi bir sağlık problemi yoksa köpeğiniz için onu sıcak ve kuru tutacak pet kıyafetlerinden tercih edebilirsiniz.

Bazen hayvan sahipleri köpeklerinin arabada daha sıcak ve güvende kalacağını düşündüğünden köpeklerini arabada bırakırlar. Bu aslında düşünüldüğünden daha tehlikelidir. Arabalar, içlerinde yazın çok daha sıcak, kışın ise çok daha soğuk hava biriktirirler. Arabada bırakılan köpekler buzdolabına girmiş kadar üşüyeceklerdir.
Beslenmeye dikkat!

Kış mevsiminde eğer köpeğinizle birlikte dışarıda geçirdiğiniz zaman fazlaysa köpeğinizin daha fazla kalori harcayacağını unutmamalısınız. Bu yüzden veteriner hekiminizle görüşüp beslenme programını yenilemeli, belki gıda takviyeleri ile desteklemelisiniz. Zaman zaman yenilen mama miktarı kış aylarında iki ya da üç porsiyona bölünebilir ama en doğru yöntem hekiminizle karar vereceğinizdir.