Karbonhidratlar günümüzde hemen hemen tüm mamaların içerisinde bulunmaktadır. Bizler her ne kadar protein ve yağ oranlarına dikkat etsek de, kedilerin sağlıklı beslenmeleri için karbonhidrat oranları da dikkat etmemiz gerekir. Eğer yeteri kadar alınmazsa, karbonhidrat eksikliği birçok sağlık problemine neden olabilir. Bu yazımızda lifsiz karbonhidratların önemine dikkat çekmeye çalışacağız.

Kedi mamalarında karbonhidrat ve önemi…

Gıda uzmanları tarafından, kedi mamalarında bulunması gerekli karbonhidrat oranı hala tartışma konusudur. Tartışmaları bir kenara bırakmak gerekirse, çoğu kuru mamanın içeriğinde %30 ila 70 oranında karbonhidrat bulunduğunu söyleyebiliriz. Kediler, yüksek oranda protein tüketip, tükettiği bu proteini kas yerine enerjiye çevirebilirler. Aynı bu şekilde, yüksek miktarda karbonhidratı da vücutlarında enerjiye dönüştürebilirler.

Kedi mamalarında karbonhidrat ve önemi...

Kuru mamanın “mama formunu” oluşturması için de karbonhidratlara ihtiyaç duyulmakta. Karbonhidratlar organik yapısı gereği, kuru mamayı kolay tüketilir bir hale ve forma sokabilmekte. Konserve mamalar ise karbonhidratlara ihtiyaç olmadan üretilebilmekte. Ama bahsettiğimiz gibi, kuru mamaların halihazırdaki şekillerine gelebilmesi için karbonhidratlar olmazsa olmaz.

Kedi mamalarında kullanılan karbonhidratlar genellikle bitkilerin nişasta depolarından seçilmekte ki kedilerin sindirim sisteminde rahatça emilebilsin. Bu karbonhidratlar özellikle, mısır, buğday, arpa, pirinç ve yulafta bulunurlar. Bu besinlerin işlenmiş halleri kuru mamalarda kullanılır ki, kediler rahatça sindirebilsinler. Şunu unutmamak gerekir ki, bahsettiğimiz besinlerin her hali rahatça sindirilebilir özellikte değildir. Ayrıca, patates ve muz gibi karbonhidratça zengin besinler de kedilerin sindirim sistemleri için pek uygun değillerdir.

Karbonhidrat ve sağlık sorunları

Karbonhidratlar her ne kadar günümüz kedi kuru mamaları için vazgeçilebilir olmasalar da, beraberinde sağlık problemleri de getirebilirler. Mamaların içindeki karbonhidrat ve şekerin enerjiye çevrilen kısmı dışından sindirilen bölümü, kedilerde yağ olarak birikip, kilo ve devamında obezite sorunlarına yol açabilir. Karbonhidratlar kolaylıkla şekere dönüşüp, minik dostunuzda istenmeyen kilolara yol açabilir.

Karbonhidratların sağlıklı sindirilememesini takiben kedinizde, gaz, şişkinlik ve ishal görülebilir. Bu tip sindirim bozuklukları, karbonhidrat sindiriminde görevli enzimlerin  karbonhidratları doğru parçalayamaması sonucunda, meydana gelen şişkinlik, gaz vb. durumlarından sorumludur.

Şuna da değinmek gerekir ki; kedilerin bünyesine göre, sindirebileceği karbonhidrat miktarı da değişebilmektedir. Kedilerin büyük bir çoğunluğu, hemen hemen her yerde bulabileceğiniz kuru kedi mamalarının içerisinde karbonhidratı sindirebilirken; ufak bir kısmı sindirim problemleri yaşabilir. Daha hassas bir kediye sahipseniz, mamanın içerisindeki karbonhidat oranına dikkat etmeli veya sindirim kolaylaştırıcı takviyelere, veteriner hekiminizin de onayı doğrultusunda başvurmalısınız.

Özetlemek gerekirse, çözünebilir karbonhidratlar hatırı sayılır birer enerji kaynağı olmaları dışında, hem işlenebilirlikleri hem de uygun olmaları sebebinden, birçok mama firması ve hayvansever tarafından tercih edilmektedir. Kediler de, çok yüksek oranda karbonhidratla karşılaşmadıkça, bir sorun yaşamayacaklardır.