Hayvan sahibi olmak büyük bir sorumluluğa imza atmak demektir. Hele ilk defa bir hayvan sahiplenecekseniz kafanızı kurcalayan birçok soru olacak demektir. Bunlardan en önemlileri de beslenme üzerine olanlar olacaktır. Diyelim ki bir kedi sahiplendiniz ve onu nasıl besleyeceğinizi bilmiyorsunuz. Aklınızda “Kedime ne kadar mama vermeliyim, onu ne kadar beslemeliyim?” gibi sorular olacağı şüphesiz. Gelin bu sorulara birlikte cevap arayalım…

Önce sağlık, sonra beslenme

Kedi beslenmesini genel olarak ele alacak olursak aslında birçok konuya değinmemiz gerekir. Çünkü beslenme, “petimin önüne bir kap mama koyayım yesin de doysun” düşüncesi kadar basit değildir. Kedi ve köpeklerin mamaları ile almaları gereken besinsel değerler mevcuttur. Bir kedinin beslenmesi, yaşına, kilosuna, hareketliliğine, gebe oluşuna, kısırlaştırılmasına, hastalıklarına, sağlığına hatta kuru ya da ıslak mama sevip sevmediğine bile bağlıdır.

Kedi sahipleri genellikle kedilerini sabah ve akşam olmak üzere iki kere beslerler, fakat bu sayı kediden kediye değişiklik gösterebilir. Kedilerin kilosu ve aktifliğine göre zaman zaman beslenmelerinde değişikliğe gidilebilir. Bu konuda size en iyi yardımcı olacak kişi veteriner hekiminizdir. Tüylü dostunuzun sağlık kontrollerinin yanı sıra kilo kontrolüne de dikkat etmesi sizi doğru yola götürecektir. Çünkü kedinizin herhangi bir sağlık sorunu varsa, beslenmesinde değişikliğe gidilmesi gerekebilir.

Hayvan sahibi olarak sizin dikkat etmeniz gereken en önemli ayrıntı kedinizin gereğinden fazla mama tüketmemesidir. Bunun için yaş, kilo ve sağlık durumunu göz önüne almalısınız. Sahiplendiğiniz yavru bir kedi ile 5 yaşındaki bir kedinin beslenmesi kesinlikle aynı olmamalıdır. İki kedinin de kendine özgü beslenme şekli olmalıdır. Benim şahsi önerim; yetişkin kedinizin günde iki kere, yavru kedinizin günde üç kere beslenmesidir.

Peki ya mama seçimi?

Bir veteriner hekim olarak mama seçimi konusunda yönlendirme yapmak istemem. Klinisyen meslektaşlarım kedilerin sağlık durumlarına göre farklı yönlendirmeler yapabilir. Fakat hepimizin ortak bir inancı vardır ki; kediler beslenmelerinde yüksek protein ve yaşamsal aminoasitlere ihtiyaç duyarlar. Sağlıklı yaşam için düşük yağ ve karbonhidrat ile beslenmeliler. Bu yüzden bir marka önerisinde bulunmaktansa hayvan sahiplerine araştırma yapmalarını öneririm. Önemli olan kedinizi kaliteli, güvenilir ve yeterli besin değerleri içeren mama ile beslemeniz ve veteriner hekiminizin önerilerini dikkate almanızdır.

Henüz çok küçükse…

Kediniz henüz yavruysa hatta 8 haftalıktan küçükse, veteriner kliniklerinden anne sütü muadili ürünler temin etmeli ve hekimin size anlatacağı şekilde (genellikle 1 haftalıkken 2 saatte bir, 2 haftalıkken 4 saatte bir, 3 haftalıkken 6 saatte bir olacak şekilde beslenmelidir) beslemelisiniz. Eğer 8 haftalıktan büyükse yavru kedi maması tercih etmelisiniz. Yeni ev arkadaşınızın sağlık ile ilgili bir problemi yoksa, kilosuna, ırkına, hareketliliğine ve yaşına bakarak da mama paketi arkasındaki bilgilendirmeden yararlanabilirsiniz.

Gelelim kuru mama-konserve mama farkına…

Birçok hayvan sahibi kedisine sınırsız bir şekilde kuru mama sunar. Yani kuru mamaya erişim kediler için sonsuzdur. Konserve yani yaş mama ise belirli zamanlarda hatta ödül olarak tercih edilir. Hayvan sahipleri kuru mamanın kedilerin ağız ve diş sağlığında da öneminin farkına varmış ve kedilerini daha çok kuru mama ile beslemeye başlamıştır. Konserve mamalar içerdikleri su oranının fazlalığından dolayı kedileri çok fazla susatmaz, fakat kuru mama ile beslenen kedilerin su tüketimi, su ihtiyacı daha fazladır. Bu yüzden kedinizin suya da erişimi sonsuz olmalıdır.

Bir gün konserve mama bir gün yaş mama vermek kedilerin hem deri-tüy problemleri ile karşılaşmasına hem de sindirim-bağırsak problemleri ile karşılaşmasına neden olacaktır. Kediler seçici hayvanlardır, mama konusunda da oldukça hassaslardır. Ani değişiklikler onları kötü etkileyecektir. Seçici demişken her kedinin aynı tattan hoşlanmayacağını da hatırlatmak isteriz. Kedinizi maması ile tanıştırırken biraz zorlanabilirsiniz çünkü bazı kediler tavuğa, bazı kediler balığa bazıları ise ete bayılır! Bakalım sizin ki neyin müptelası olacak!