Köpeklerde mama değişikliği hayvan sahiplerinin tek başına karar vermemesi gereken önemli bir konudur. Zaman zaman köpeklerin mama tüketiminde azalma, köpeklerde beslenmeye bağlı bazı rahatsızlıklar, ağız kokusu gibi belirtiler ortaya çıkar. Hayvan sahiplerinin aklına gelen ilk şey köpeklerinin tükettiği mamayı değiştirmektir. Evet, bu birçok vakada işe yarayabilir fakat köpeklerde mama değişikliği bir anda yapılmaması gereken bir konudur. Özellikle hassas ırklarda…
Diyelim ki köpeğiniz mamasını yememeye başladı, ya da severek tükettiği maması bir anda dışkısında değişikliklere neden oldu. Ya da ağız kokusu bir anda tahammül edilemeyecek kadar fark edilmeye başladı… Evet, seçtiğiniz mama ile ilgili bir şeyler ters gidiyor diyebiliriz. Fakat burada veteriner hekiminizle birlikte bir karar vermeniz köpeğiniz için en sağlıklısı olacaktır. Çünkü saydığımız bu belli başlı basit semptomlar, sadece mamadan kaynaklı olarak ortaya çıkmaz.
Peki çözüm her zaman mama değişikliği midir? Hangi yaşlarda köpeklerde mama değişikliği yapılmalıdır? Mama değişikliğinde nelere dikkat edilmelidir?
Masa başında sahibinin yediğine göz diken birçok köpek mama konusunda bir sorun yaşayabilir. Yani çok severek yediği mamadan vazgeçebilir, mamaya, beslenmeye bağlı olarak bazı rahatsızlıklarla karşılaşabilir. Biz insanlarda olduğu gibi köpeklerde de beslenme problemleri çok sık ortaya çıkar. Bu yüzden mama seçimi oldukça önemlidir. Köpeğinizin yaşına, kilosuna, ırkına, hatta sağlık durumuna özel olarak seçtiğiniz mamayı peki ne zaman değiştirmelisiniz? Hangi yaşlarda mama değişimi daha sağlıklıdır?
Yapılan araştırmalar sonucunda veteriner hekimler üç evrede mama değişikliğinin önem taşıdığını vurguluyor. Önceliği yavrunun büyümesini hedefleyen beslenme değişikliğine verirken, ikinci evreyi yetişkin köpek beslenmesine ayırıyorlar. Yaşam evresine göre doğru beslenemeyen petlerde ortaya çıkan sorunları önlemek için veteriner hekiminizle birlikte mama değişikliğine gitmelisiniz. Üçüncü evre ise sağlık durumu… Köpeğinizde şeker, hipotiroidizm, stres, obezite gibi sağlık sorunları varsa eğer hekim kontrolünde mama değişikliğine gitmeniz gerekebilir.
Köpeklerde mama değişikliğinde dikkat edilmesi gereken diğer konular
-
Deri ve tüy problemleri
Birçok hayvan sahibinin dert yandığı konular arasındadır aslında deri ve tüy problemleri. Özellikle uzun tüylü köpeklerde akla ilk gelen neden beslenme olur. Her problem beslenme kaynaklı olmasa da altta yatan neden mamaya bağlıysa mama değişikliğine gidilmesi gerekir. Mamalar petlerin tüylerine parlaklık veren, tüy kalitesini artıran, deri ve tüy sağlığında önemli yer kaplayan Omega 3 ve Omega 6 başta olmak üzere birçok yağ asidi içerir. Eğer deri ve tüy problemlerinin altında yatan neden beslenme kaynaklıysa hekiminizle birlikte beslenme programında bir değişikliğe gitmeniz gerekebilir.
-
Yaşlılık
Her köpek, her kedi yaşına uygun mamalar ile beslenmelidir. Yavruyken alınan karbonhidrat, yağ, protein vs. değerleri yaşlıyken alınan değerler ile aynı olmamalıdır. Her yaşın beslenme programı ayrı ve yaşa, sağlığa, ırka özel olmalıdır. Yaşlılık dönemine gelmiş her köpeğin mamasında değişikliğe gidilmelidir.
-
Zayıflık
Beslenme çok geniş bir konudur. Bazen köpekler mideleri ağrıdığında, strese girdiklerinde, canları istemediğinde, yorgun olduklarında da mama yemek istemeyebilirler. Bu, durumun her zaman kötüye gideceğini göstermez fakat köpekler uzun süren açlık durumlarında sağlık sorunları olduğunun sinyallerini verirler. Bu gibi durumlarda mama değişikliği de dikkate alınmalı ve soruna yönelik çözüm için akılda tutulmalıdır. Şunu da söylemek gerekir ki zayıflığın yanı sıra sindirim ve bağırsak problemleri de pet sahiplerinin mamada değişikliğe gitmelerinin sinyalini verir. Bir ya da iki sefer gözüken durumlarda değil ama uzun süren dışkı değişikliklerinde, gaz sorunlarında eğer sistemik bir rahatsızlık yoksa hekim kontrolünde mama değişikliğine gidilmelidir.
-
Alerji
Eminim bu başlığı okuyan birçok hayvan sahibi bu sorundan muzdariptir. Bazı hassas ırklarda özellikle alerji oldukça can sıkıcı bir hal alır. Derinin aşırı kaşınması, sık tekrarlayan kulak enfeksiyonları derken durum git gide kötüleşir. Bunların başında ise genellikle iki konu yatar: Bir beslenme, iki sık yıkama. Eğer köpeğinizde görülen alerjiler gıda kaynaklı ise (Her köpeğin, her ırkın mamalara verdiği tepki farklıdır) mama değişikliğine gitmek onun için oldukça faydalı adım olacaktır.