Ters hapşırma. Belki birçok hayvan sahibi ters hapşırma terimini ilk defa duyuyor. Özellikle Terrier gibi küçük ırkları ve kısa kafa yapısına sahip ırkları etkileyen ve nadir de olsa kedilerde gözüken bu durum, hayvanların gırtlak, sinüzit ve genzinde meydana gelen tahriş ya da iltihap sonucunda ortaya çıkabilir. Gelin Reserve Sneezing yani ters hapşırma hakkında başka neler bilmeliyiz, bir göz atalım…

Ters hapşırma nedir, belirtileri nelerdir?

Solunum yolu ile alınan toz, polen gibi maddeler ya da alerjik reaksiyon verilen farklı partiküller sonucunda hayvanlar hapşırmaya çalışırlar. Ters hapşırma esnasında petlerde ani, hızlı ve tekrarlayan şekilde, normalden farklı olarak havayı dışarı iterek değil içeri çekerek bir hareket sergilenir. Ki bu durum her zaman bir sorun olarak nitelendirilmez. Ters hapşırma bazı hayvanlarda normal bir davranış; bazılarında kalp rahatsızlıklarından çok daha ciddi sorunlara yol açan bir problem olarak karşımıza çıkabilir.

Oda kokusu, parfüm, deterjan, toz, polen, bazen bir burun akıntısı bile bu duruma neden olabilir.

Bu durum esnasında köpeklerin sırt ve boyun bölgesinde kasılmalar görülmesi en belirgin semptomdur. Hayvanların hırıltılı ses çıkarması, gergin bir şekilde oturur gibi beklemesi, gözlerinin oldukça genişlemesi ayrıca hayvan sahiplerinin dikkat etmesi gereken belirtiler arasındadır. Genellikle pet sahipleri, ters hapşırma sırasında hayvanlarının kriz geçirdiğini düşünebilir. Kriz geçirir gibi ayakların gerilmesi, gözlerin büyümesi, kasların kasılması hayvan sahiplerini tedirgin edebilir. Ters hapşırma sırasında soluk borusu daralması ile hemen hemen aynı belirtiler gözlenebilir fakat hızlıca durumun ne olduğu tespit edilmesi gerekir. Özellikle minik ırklarda soluk borusunun daralmasına bağlı olarak korna sesine benzer yüksek bir ses çıkar. Trakea yani soluk borusunun daralması, ters hapşırmaya nispeten çok daha ciddi bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkar. Bu yüzden hayvan sahiplerinin doğru gözlem yapması ve her koşulda veteriner hekimleriyle iletişime geçmeleri oldukça önemlidir.

Bulldog, Boxer, Pug, Terrier, Shih Tzu gibi ırklarda sıklıkla görülen bir durumdur.

Ne yapmalı, ne yapmamalı?

Öncelikle şunu söylemek gerekir ki hayvanları sakinleştirmek adına, sakince boğaz bölgesini sevmek, nazikçe burun deliklerinin birkaç! saniye (uzun süre olması köpeğinizin ölümüne sebep olabilir) kapalı kalmasını sağlamak faydalı olacaktır. Yüzüne doğru hafifçe! üflemek petinizi rahatlatacaktır. Böylece kediniz ya da köpeğiniz yutkunmaya başlayacak ve ters hapşırmayı durduracaktır. Petinizle konuşmak onu rahatlatacak en doğru yöntemdir. Daha önce de söylediğimiz gibi, ters hapşırma ile ilgili mutlaka bir tıbbi tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Sadece durumun ciddiyeti, kronik olup olmaması, alerjik nedenden kaynaklanıp kaynaklanmaması gibi birkaç konunun açıklığa kavuşması gerekebilir. Hayvan sahipleri olarak yapabileceğiniz en güzel şey; her konuda veteriner hekiminiz ile konuşmaktan çekinmemektir…