Bahar geldi, bahçelerimiz, balkonlarımız çiçeklerle doldu. Mutfak camını süslendiren açelyalar, vazolardaki zambaklar mı dersiniz bilmiyorum ama evin en güzel dekorları bence evde yaşam bulan çiçeklerdir. Fakat bu çiçekler evimizin neşesi, biricik dört ayaklı dostlarımız için zehirli olabilir. Eğer siz de evinizde rengarenk çiçeklere yer açan bir hayvan sahibiyseniz, seçtiğiniz çiçeklerin köpeğiniz için zehirli olup olmadığını mutlaka araştırmalısınız.

Köpeğiniz ishal, kusma, salya artışı, halsizlik, iştahsızlık, kaşıntı gibi spesifik olmayan belirtiler göstermeye başladıysa veteriner hekiminize uğramak için geç kalmamalısınız.

Evet, evimizin içini mis kokulu çiçeklerle doldurduk. Zaten köpeklerimiz ve ailemiz o evin en değerli varlıklarıydı. Doğanın verdiği huzuru da ekledik mi tablo tamamlanmış oldu. Fakat bu harika tablonun güzelliğini bozacak bazı ufak noktalar var: Hayvanlar için zehirli olabilecek bitkiler! Ki sadece bu bitkiler evimizde bulunmaz, bahçemizde, gezdiğimiz parklarda, çayırlarda çimenlerde de bulunabilir. Sayabileceğimiz birçok zehirli bitki vardır fakat en sık rastladıklarımız zambak, nergis, açelya, zakkum diyebiliriz…

Köpekler yeşili, yeşillikleri çok severler fakat onlar için ne zararlı bilmezler.
Köpekler yeşili, yeşillikleri, çiçekleri çok severler fakat onlar için ne zararlı bilmezler. Bu konuda hayvan sahiplerine çok iş düşüyor.

Hayvan sahipleri olarak evimiz için seçeceğimiz bitkilerin zehirli olmamasına dikkat etmeliyiz peki ya bahçedekiler, parktakiler? Doğayı güzelleştiren otlar, çiçekler, böcekler her zaman hayvanların dostu olmayabilir. Bu yüzden köpeğimizi gezdirirken özellikle bu saydığımız çiçeklerle içli dışlı olmadıklarına dikkat etmeli, sadece bu bitkilere de değil; soğan, sarımsak, üzüm gibi bitkilerin ekliği olduğu alanlara da dikkat edilmelidir. Zaten hayvan sahipleri olarak dört gözümüz, dört kulağımız varmışçasına köpeklerimizi gezdiriyoruz fakat bizim için zararsız gözüken bu doğa harikaları bazen tüylü dostlarımızda rahatsızlıklara neden olabilirler. Mesela deri alerjileri! Köpeğiniz parkta gezinirken kokladığı ya da temasta bulunduğu bir bitki yüzünden kaşınmaya, kızarmaya başlıyorsa bilin ki o bitki köpeğinizde alerji yapmıştır. Köpeğinizin zehirli olabileceğini düşündüğünüz bir bitkiyle temas ettiğini düşünüyorsanız, köpeğinizi bir süre gözlemlemeniz lazım. Çünkü bitkilerle zehirlenme sonucunda her zaman spesifik belirtiler ortaya çıkmaz. Köpeğiniz ishal, kusma, salya artışı, halsizlik, iştahsızlık, kaşıntı gibi spesifik olmayan belirtiler göstermeye başladıysa veteriner hekiminize uğramak için geç kalmamalısınız. Bazı bitkiler ne yazık ki ufacık bir solumada bile köpeklerin ölümüne neden olabilir.

Böbrek, karaciğer, kalp ve sentral sinir sistemine zarar verebilecek tüm zehirlenmeler uzun soluklu tedavi gerektirebilir. Veteriner hekiminiz zehirin türünü, etkisini, şiddetini bulacak ve buna yönelik bir tedavi uygulayacaktır. Yine de siz siz olun dört gözünüz, dört kulağınız varmışçasına köpeklerinizi gezdirin…

 

Not:

Eminiz ki hayvan dostu belediyeler özellikle kedi ve köpeklerin çok olduğu bölgelerdeki parklara, yeşilliklere ekim yaparken mümkün oldukça zararsız bitkiler seçmeye dikkat ediyorlardır.