Bakım sadece kadınlara özgü bir şey değildir. Yazın güneşten, kışın soğuktan korunmak için şampuanımızdan, el kremimize, belki traş losyonumuza, belki dudak koruyucumuza kadar kullandığımız her ürüne dikkat ederiz. Değişen nem, sıcaklık zaman zaman ellerimizde çatlamalara, kızarıklıklara neden olur. Ya da yüzümüzde alerjiler başlar. Bunun nedeni de vücudun dengesini koruyamamasıdır. Bizler için durum bu kadar ciddiyken, köpeklerimiz için neden durum farklı olsun? Onların tüyleri, derisi bakıma neden ihtiyaç duymasın? Yazın deniz suyu, kum, güneş, sıcak; kışın kar, yağmur, çamur, soğuk derken yıpranan tüyleri, değişen deri yapıları neden bakıma ihtiyaç duymasın? Evet, köpekler de bakıma ihtiyaç duyabilir. Peki köpekler için kış bakımı nasıl olmalıdır? Bir köpeğin ne gibi bir bakıma ihtiyacı vardır?
Tarayın ama…
Köpekler için kış bakımı demek düzenli fırçalanmak demek aslında. Onlar için yapabileceğiniz en güzel şey tüylerini düzenli fırçvalamak, kıtık oluşumunu önlemek, ölü tüylerini atmasını yeni sağlıklı tüylerin çıkmasını sağlamaktır. Bol bol taramak (hele ki köpeğiniz seviyorsa) ona masaj gibi gelecek ve rahatlamasına da yardımcı olacaktır. Fakat köpeğinizin derisinde yaralar varsa ya da bir tedavi görüyorsa bu tarama işlemini veteriner hekiminize sorarak yapmanız ya da ertelemeniz daha sağlıklı olacaktır.
Eğer köpeğinizin hiçbir deri ve tüy problemi yoksa petler için özel hazırlanan, günlük taramalarda kıtıkları açmak, canını yakmadan taramak için kullanabileceğiniz ve muhteşem kokusu olan spreylerden faydalanabilirsiniz. Aşırı tüy dökümü olduğu dönemlerde özel eldiven ile kullanabileceğiniz peeling kremleri ile köpeğinize masaj yapabilir ve sağlıklı tüy yapısı için yardımcı olabilirsiniz.
Tırnak, kulak, göz ve ağız bakımı da kış mevsiminde soğuktan dolayı daha çok dikkat isteyebilir.
Kışın banyo yaptırmalı mı yaptırmamalı mı?
Öncelikle şu konuya açıklık getirelim. Köpeğinizi ne sıklıkta yıkayacağınız köpeğinizin deri ve tüy yapısına, sağlığına, ırkına, hareketliliğine, ne sıklıkta sokaklarda, çamurlarda oynadığına ve daha birçok ayrıntıya bağlıdır. Bütün gün evde duran, sadece tuvalete çıkıp eve giren ve bu çıkmaları bile kısa süren bir köpek ile çimlerde koşturan, karda oynayan, çamura bulanan, taş toprak üstünde taklalar atan bir köpeğin yıkanma sıklığı aynı olmayacaktır. Fakat kışın banyo konusunda biraz daha hassas olmak gerekebilir. Köpeğiniz ciddi anlamda kokmuyorsa, kirler etrafından saçılmıyorsa veteriner hekiminizin ya da pet kuaförünüzün söylediği sıklıkta yıkamaya devam edin. Kışın özellikle düşen hava sıcaklıkları köpeklerin daha kolay hasta olmasına neden olabilir. Köpeğinizi yeteri kadar kurutamayabilir (kurutmak için fön makinesini en güçlü halde çalıştırmak kesinlikle doğru değildir, onun yerine mevcut oda sıcaklığını artırmak, fön makinesini elinize tuttuğunuzda üşütmeyecek ama yakmayacak da sıvaklıkta olmasına dikkat etmek gerekir) uygun sıcaklıkta yıkayamayabilirsiniz ve ne yazık ki kaş yapayım derken göz çıkarır ve köpeğinizin hasta olmasına sebebiyet verebilirsiniz.
Eğer köpeğinizin banyo zamanı geldiyse, özellikle kış mevsiminde pet kuaförlerden ya da veteriner kliniğinizin kuaför bölümünden faydalanmaya özen gösterin. Ya da evde yıkarken suyun petiniz için uygun sıcaklıkta olduğundan, kullandığınız şampuanın köpeklere özel hazırlandığından emin olun. Şampuanlar veya sabunlar kullanım miktarı, içeriği ve sıklığına bağlı olmak ile birlikte köpeklerin deri yapısını bozabilmektedir. Cildin kendi yapısında bulunan yağ katmanına zarar verebilir ve köpeğinizin sürekli kokmasına, yıkanması gerekiyormuşçasına kokmasına neden olabilir. Bu yüzden eğer kendiniz yıkayacaksanız, çok sık olmamak kaydıyla, pet şampuanlarından faydalanarak yıkamaya çalışın. Bazen, köpeğinizin deri ve tüy problemi olmasa dahi duru su ile yıkanması daha sağlıklı olabilir. Özellikle soğuk havalarda ya da kışın köpeğinizin daha çok yıkanması gerektiğini düşünüyorsanız duru su ile yıkamaya ve güzelce kurutmaya çalışın. Islak kalan tüyler, ıslakken taranan tüyler köpeğiniz için ciddi anlamda sorun oluşturacaktır.
Tıraş için kararı pet kuaförünüze bırakın!
Köpeğinizin tüylerini düzenli olarak tarıyor ve fırçalıyorsanız büyük ihtimalle kuaför randevularınız da düzenli olarak devam ediyordur. Eğer bir sorun yoksa kış mevsiminde tıraş randevunuz için kararı pet kuaförünüze bırakın. Tüylerin çok kısaltılmaması ama kırpılması köpeğinizin deri ve tüy sağlığı için iyi olacaktır. Ama gereğinden fazla kısalan tüyler bazı ırklar için sorun oluşturabilir.
Veteriner hekiminizin uyarılarını dikkate alın
Köpeğinizin tüylerinde, derisinde herhangi bir sağlık problemi varsa yıkanması, ya da şampuan ile yıkanması pek sağlıklı olmayabilir. Özellikle kış mevsiminde… Bu yüzden veteriner hekiminizin uyarılarını dikkate alın ve yönlendirmeleri eşliğinde bakıma devam edin. Sağlıklı köpek, bakımlı köpektir bu yüzden önceliğinizi sağlığına verin. Köpeğinizi yıkayamayacağınız zamanlarda ya da yıkanmasına daha zaman varken taramanız (deri ve tüy yapısı için bir sağlık sorunu yoksa) sağlıklı olacaktır. Böylece tüyler karışmayacak, bakımsız kalmayacak, ölü tüyler daha kolay atılacaktır. Ve unutmadan söyleyelim, kış mevsiminde evden çıkmak her zaman kolay olmaz. Üşeniriz, battaniyemizin altında, elimizde kitabımız, kahvemiz, yanımızda köpeğimizle keyif yapmaya bayılırız ama veteriner kontrollerini aksatmamak bu mevsimde şekillenecek her türlü hastalığı önceden fark etmenizi sağlayacaktır.
Veteriner hekiminiz köpeğinizin tüy ve deri sağlığını desteklemek için bazı vitaminler önerebilir
Evi havalandırın…
Köpekler için kış bakımı konusunda evi havalandırmanın ne işi var diyebilirsiniz. 🙂 Fakat temiz hava hem insanlara hem de hayvanlara çok iyi gelmektedir. Belki köpeğinizle dışarıdayken ya da salonda değilken kısa süreliğine de olsa pencereleri açıp içeriye temiz hava girmesine izin verin. Köpeğinizi de sizi de üşütmeyecek şekilde evi havalandırmak vücudunuza iyi gelecek. Kışın, yaz kadar çok camlar pencereler açık duramıyoruz. Bu yüzden oda kokuları, yemek kokuları, belki sigara dumanı bie daha çok yayılıyor ve eve, eşyalara, kıyafetlerimize, köpeğimizin tüylerine bile daha fazla siniyor. Bu yüzden evi aşırı soğutup kendinizi ve köpeğinizi hasta etmeyecek şekilde, havalandırmaya dikkat edin.
Patileri, parfümü ve spa kremlerini unutmayın!
Evet! Köpekler de parfüm kullanır 🙂 Eğer köpekler için özel içeriklerle hazırlanmışsa ve veteriner hekiminiz onay veriyorsa hiçbir sorun olmaz! Hafta bir sıkarsanız yaklaşık 4-5 gün üzerinde kokusu kalan sağlıklı pet parfümlerinden kullanabilirsiniz. Ayrıca köpekler için kış bakımı konusunun olmazsa olmazı bizce salatalıklı yüz şampuanları! Göz ve burunda hassasiyete sebep olmayan ve tıraş köpüğü gibi elinize sıkarak köpeğinizin yüzüne (gözlerine değdirmeden-her ürünün kullanım talimatı farklıdır, mutlaka okuyun) masaj yapabilirsiniz. Tabii bir de sokaktan geldiğinde her defasında yıkanmasın diye pati temizleme solüsyonları… Böylece köpeğiniz sadece patileri yüzünden bütün vücudunu ıslatmak zorunda kalmayacak ve patileri için özel bakıma girecek, hem de evde!