Eğer bir köpek sahibisiyseniz mutlaka köpeğinizi kendi kuyruğunu yakalamaya çalışırken görmüşsünüzdür. Yavruyken, erişkinken, yaşlıyken… Köpekler zaman zaman kendi etrafında dönerek kuyruklarını yakalamaya çalışırlar. Peki hiç merak ettiniz mi, köpekler neden kuyruklarını yakalamaya çalışır?
Nedenler ve sonuçlar çok önemli
Köpekler birçok nedene bağlı olarak kuyruklarını yakalamaya çalışırlar. Durum genel olarak incelendiğinde yavru köpeklerin kuyruklarını daha çok yakalamaya çalıştıkları görülmüştür. Kendileriyle birlikte büyüyen kuyruklarını yeni yeni fark etmeleri en basit nedenidir. Bunun yanı sıra, sıkılan, oyun oynamak isteyen köpeklerin de kuyruklarını yakalamaya çalıştığı ve bunun tamamen psikolojik bir neden olduğu açıklanmıştır. Peki eğlence olarak adlandırdığımız bu davranış sandığımız kadar normal bir davranış mıdır? Her zaman değil! Kuyruk yakalamayı alışkanlık haline getiren yavru köpekler ilerleyen zamanlarda da bu davranışlarına devam edecektir. Hatta bazı köpekler sadece yakalamakla kalmayacak ve kuyruklarındaki tüyleri koparmaya da çalışacaktır. Bu durumun kontrol altına alınamaması bir nevi tik haline dönüşür ve kompulsif bozukluk dediğimiz bir rahatsızlık olarak adlandırılır. Eğer böyle bir durum meydana geldiyse tek başınıza işin içinden çıkmanız mümkün olmayabilir, en iyi yöntem veteriner hekiminizden destek almaktır.
Nasıl önleyebiliriz?
“Köpekler neden kuyruklarını yakalamaya çalışırlar?” sorusun cevabı; oyun olarak görmeleri, kuyruklarını yeni fark etmeleri ya da mevcut rahatsızlıkları olarak özetlenebilir. Bazı köpekler yukarıda bahsettiğimiz nedenler dışında kuyruklarında meydana gelen bir rahatsızlıktan dolayı da kuyruklarını yakalamaya çalışabilirler. Mesela kuyruğunda pire olan bir köpek kaşındığı için, huzursuz olduğu için kuyruğunu yakalamaya çalışır. Ya da anal keselerinde kaşıntı olan, sorun olan köpekler o bölgeye ulaşmak için kuyruklarıyla uğraşır. Bu yüzden hayvan sahiplerinin köpeklerini iyi gözlemlemeleri çok önemlidir. Kuyruklarında, patilerinde, kulaklarındaki tüylerde onları rahatsız edecek otlar, pireler olup olmadığına da bakmaları gerekir.
Bull Terrier ve Alman Çoban Köpeği, en sık kuyruk yakalayan ırklar arasındadır.
Eğer köpeğinizin kuyruğunu psikolojik bir nedenden dolayı yakalamaya çalıştığını düşünüyorsanız bunun için de farklı bir yöntem denemelisiniz. Sıkıldığı için, zaman geçirmek için, oyun oynamak için kuyruğunu yakalamaya çalışan bir köpeğiniz varsa; köpeğinizin dikkatini çekecek doğru oyuncaklar tercih etmelisiniz. Köpeğiniz eğer onu eğlendirecek, yoracak, meşgul edecek doğru ve kaliteli oyuncaklarla oynarsa kuyruğunu bir eğlence aracı olarak görmekten vazgeçecektir. Tabii zamanla…
Kuyruğunu yakalamaya çalışan bir köpeği cezalandırmak, asla doğru değildir. Bizim doğruluğunu savunduğumuz bir davranış değildir. Onun yerine köpekleri farklı şeylere yönlendirmek, dikkatlerini başka şeylere çekmek gerekir. Bizim 15 yaşındaki Golden Retriever köpeğimiz, çok mutlu olduğunda, heyecanlandığında kuyruğunu yakalamaya çalışıyor. Küçüklüğünden beri bu davranışı hiç değişmedi. Küçük bir balkonda, henüz bir yaşında, mutsuz bir yaşam sürerken onu sahiplendik ve onu çok şımarttığımız zamanlarda bize kuyruğunu yakalayarak teşekkür ettiğini düşünüyoruz 🙂 Yaşına ve kilolarına rağmen çok mutlu olunca kuyruğunu yakalamaya çalışıyor. Kendisine ve kuyruğuna bir zararı olmadığı için ve yakalayamadığı için açıkçası bir tedavi gerekmedi, fakat sizin de köpeğiniz böyle bir tavır sergiliyorsa önce gözlemleyin, sonra eğitmen ya da veteriner hekim ile durumu çözmeye çalışın.