Köpeklerde obezite derinlemesine işlenmesi gereken bir konudur. Her köpeğin beslenmesi, sağlığı, yaşam tarzı farklılık gösterdiği için konumuza başlamadan önce obez köpeklerin, veteriner hekimlerinin önerdiği şekilde beslenmeleri gerekir. Kimi zaman sadece mama miktarında yapılan değişikliklerle, kimi zaman yaşam tarzındaki değişikliklerle köpeklerde obezite ile mücadele edilebilir. Gelelim konumuza! Çok çok sevdiğiniz, masum bakışlarına kanamadığınız köpeğinize kendi yediğiniz yiyeceklerden her verişinizde aslında ona çok büyük zarar verdiğinizi biliyor musunuz? Evet! Petler için sağlıklı olan atıştırmalıklar dışında köpeğinizle paylaştığınız birçok insan yiyeceği onlar için, sağlıkları için oldukça zararlı…

Yapılan araştırmalar sonucunda, evde yaşayan köpeklerin yüzde 25’inin obez olduğunu biliyor musunuz?

Düşünsenize, onlar için sadece kaliteli ve zengin içerikli kuru mamalar yeterli olabiliyorken biz onlara yağlı, tuzlu, baharatlı hatta şekerli yiyecekler veriyoruz. Tadına bir kere baktıkları yiyecekleri her zaman daha fazla istemelerine sebep oluyoruz. Sadece vücut içerisindeki dengelerini değil, vücutlarının da güzelliğini bozuyoruz. Ne yazık ki köpeğimizin obez olmasına neden olabiliyoruz!

Peki köpeklerde obezite demek ne demek? Şişman her köpek obez midir?

Irk, cinsiyet ve yaşa bağlı olarak değişmekle birlikte köpeklerin normal vücut ağırlığının, yaklaşık %15 ile %25 üzerine çıkması, vücuttaki yağ hücrelerinin sayı ve hacim artışı obezite olarak değerlendirilir. Köpeklerin aldığı fazla kalorilerin yağ hücrelerine dönüşerek fazla kilo olarak vücutta yer edinmesi sonucunda ortaya çıkan obezitenin nedenlerine dikkat edilirse özellikle Beagle, Basset Hound, Daschund, King Charles Cavalier Spaniel, Labrador ve Golden Retriever gibi ırklarda obeziteye bağlı ortaya çıkacak sağlık sorunlarının da önüne geçilebilir. Soframızdan verdiğimiz birçok gıda, fazla miktarda verilen ödül maması, hareketsizlik, genetik yatkınlık, şeker hastalığı, stres, hipotirodizm ise bu nedenler arasında en önemlileridir.

Köpeklerde obezite“Köpeğim obez mi, nasıl anlarım?”

Köpeğinizin obez olup olmadığını anlamak için düzenli olarak köpeğinizin kilosunu gözlemlemelisiniz. Tüylü dostunuzun bel bölgesinde dolgunluk, hareketlerinde yavaşlama, iştah artışı gibi belirtileri varsa obezite sinyalleri başlıyor demektir. Tabii bu sinyalleri köpeğinizin ırkını, yaşını ve cinsiyetini, kısır olup olmadığını, sağlık durumunu göz önünde bulundurarak değerlendirmelisiniz. Eğer bu belirtilerden şüpheleniyorsanız durumu bir an önce veteriner hekiminizle paylaşın. Köpeklerde obezite ile baş etmenin en sağlıklı ve doğru yolu veteriner hekiminizin verdiği beslenme programına uymak ve köpeğinizin günlük aktivitelerini düzenli olarak yapmaktır.

Unutmayın ki bizim için sağlıklı olan birçok gıda onlar için sağlıklı değildir. Obezite ile mücadele sadece biz insanlarda değil hayvanlarda da oldukça önemlidir. Yapılması gereken, onu doğru miktarda beslemek ve doğru egzersiz yapmasını sağlamaktır. Bunun için ilk olarak, kullandığınız mamaların arkasında yazan, kilosu ve yaşına uygun doğru miktarların yazılı olduğu bölüme dikkat edin. Arkada yazandan fazla miktarda besleme yapmayın. Veteriner hekiminiz aksini söylemediği sürece tabii! Ayrıca köpeğinize başka gıdalar vermeyin. Sağlıksız ve kilo aldıran atıştırmalıkları sağlıklı köpek atıştırmalıklarıyla değiştirin. Havuç, mango, brokoli, elma, kereviz, yağsız dil peyniri, yeşil bezelyeler gibi sağlıklı atıştırmalıklarla köpeğinizi besleyebilirsiniz tabii alerjisi yoksa ve veteriner hekiminiz onay veriyorsa!