Tuvalet kağıdını parçalayan köpeklere yaklaşım aslında oldukça önemli bir konudur. Birçok hayvan sahibinin yakındığı bu konu bir davranış bozukluğu olarak karşımıza çıkar. Fakat ne yazık ki, tuvalet kağıdını ya da kağıtları parçalayan köpeklerine tahammülü olmayan ve onlara nasıl davranmasını gerektiğini bilmeyen birçok hayvan sahibi, bu tür davranış bozukluklarının çözümünü köpeklerini sokağa atmakta, başkasına sahiplendirmekte ya da uyutmakta bulurlar. Böyle gereksiz davranışların önüne geçebilmek için hayvan sahiplerinin tuvalet kağıdını parçalayan köpeklere yaklaşım konusunu derinlemesine kavraması gerekir…
Klozetteki suyu içmek, tuvalet kağıdını parçalamak, gazete kağıtlarını yırtmak… Köpeklerin zaman zaman, yapmasını istemediğimiz bazı davranışları olabilir. Önemli olan böyle davranışlar sergileyen köpeklere doğru adımlar atabilmektir. Öncelikle köpeklerin neden tuvalet kağıdını parçaladıklarını bulmak gerekir. Aslına bakarsanız bunun net olarak tek bir cevabı yoktur. Bazı köpekler sıkıldıkları, bazı köpekler eğlendikleri, bazıları da dikkat çekmek için bu tarz bir davranış sergileyebilir. Tuvalet kağıdını parçalayan köpeklere yaklaşım konusunda ilk olarak nedeni bulmak çok önemlidir.
Sıkıldığı için
Köpekler aktif ve hareketli canlılardır. Biriktirdikleri enerjileri atmaya ihtiyaç duyarlar. Sıkıldıkları zaman, biriken bu enerjilerini atacak, kendilerini eğlendirecek bir şeyler ararlar. Eğer bunu parklarda koşarak, zıplayıp atlayarak, sahipleriyle oynayarak yapamazlarsa zaman zaman kendilerine değişik uğraşlar bulmaya çalışırlar. Ve ne yazık ki bu genellikle, oyuncakları değil tuvalet kağıtları olur…
Eğlendiği için
Yuvarlanırken açılan, açıldıkça azalan ve sonunda bir karton parçası haline dönen tuvalet kağıdını parçalayan köpeklere eğlendikleri için şaşırmamak lazım! Evet tuvalet kağıdının yerlerde serilişi, her yere dağılması bizim pek hoşumuza gitmez ama onlar için bu çok basit bir eğlence sebebidir.
Tatlı geldiği için
Günümüzde kullanılan birçok peçete, kağıt havlu ve tuvalet kağıdı ne yazık ağaçlardan elde edilir. Köpeklerin ağaçları, tahtaları ve çubukları ne kadar çok sevdiklerini düşünürsek; tuvalet kağıtlarının onlar için farklı bir tata ve kokuya sahip olduklarını da söyleyebiliriz.
Dikkat çekmek için
Eğer köpekler sahiplerinden bekledikleri ilgiyi göremezlerse dikkat çekmek için bazı değişik davranışlara yeltenebilirler. Terlikleri parçalamak, masa kenarlarını kemirmek, tuvalet kağıtlarını parçalamak gibi. Aslına bakarsanız tek istedikleri oyun oynamak, ilgi görmektir. Bunun için onları suçlamak oldukça yanlış bir davranış olacaktır.
Doğru yaklaşımın sırları
Gelelim tuvalet kağıdını parçalayan köpeklere yaklaşım konusuna. Hayvan sahiplerinin öncelikli olarak bu davranışın nedenini gözlemlemesi gerekir. Nedene yönelik bir çözüm bulmak başarıya giden en doğru yoldur. Köpeğinizle ilgilenmek, ona sadece oyuncaklar alıp oynamasını beklememek, oyunlarına dahil olmak en basit yöntemlerdir. Fakat bunun yanı sıra bazı köpeklerde beslenme bozukluklarına bağlı olarak (nadir de olsa) tuvalet kağıdı parçalama, yeme davranışları gözükmüştür. Davranış bozukluğuna bağlı olmayan durumlarda veteriner hekiminizin görüşlerine ihtiyacınız olacaktır.
Boxer, Golden Retriever, Maltese Terrier gibi ırklar biraz daha fazla bu davranışı sergilerler. Oyun oynarken ciddi sağlık problemlerine neden olabileceklerini bilmeden hareket eden köpeklere dur demek gerekir. Yutulan kağıt parçaları bağırsak tıkanıklıklarına neden olabilir ve durum düşündüğünüzden çok daha ciddi boyutlara taşınabilir!
Banyo kapılarını kapatmak, çöp kutularının ağzını açık bırakmamak ve ortalıkta kağıt havlu, peçete, önemli kağıtlar bırakmamaya dikkat etmek çok önemlidir. Köpeğinizi suç üstü yakaladığınızda onu eğitmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Yapma, hayır, bırak! gibi komutları söylemek ve onu başka şeylere yönlendirmeye çalışmak eğitimin ilk aşamasıdır.
Eğer köpeğinizle yeteri kadar ilgileniyorsanız, oynuyorsanız ve ona rağmen bu davranışları sergiliyorsa oyuncak seçiminizde de bazı değişikliklere gitmeniz gerekebilir.
Köpeğinizin ağzında istemediğiniz şeyler gördüğünüzde “bırak, hayır, getir onu, bana ver” gibi komutlarla müdahale edebilir; sizi dinlediği zaman onu ödüllendirebilirsiniz. Fakat bir köpeğin istenmeyen davranışlarını değiştirme konusunda mutlaka bir eğitmenden yardım almanızı öneririz.