Yaşlılık biz insanlarda olduğu gibi kedilerde de biraz zorlu geçebilir. İleri yaşlarda daha az hareket ederler, daha çok uyurlar, tüyleri beyazlaşır, deri elastikiyetleri kaybolabilir. Tat alma, koku alma gibi özelliklerinde azalma görülen birçok kedinin bu yaşlılık dönemini çok daha sorunsuz, çok daha huzurlu geçirmesi için hayvan sahiplerinin dikkat etmesi gereken noktalar vardır. Bu noktalardan en önemlilerinden biri de beslenmedir.

Peki nasıl beslemeliyim?

7-10 yaş arasındaki kediler yaşlı olarak nitelendirilir ve yaşlı kedilerin vücudunda, duyu organlarında değişiklikler görülebilir. Birçok yaşlı kedide, artritis, sağırlık, hareketlilikte azalma, oyun isteğinde azalma, ağız kokusu, kilo artışı, karaciğer ve böbrek hastalıkları gibi sağlık sorunları baş gösterebilir. Doğru ve düzenli ağız bakımı yapılmayan genç birçok kedide olduğu gibi yaşlı kedilerde de ağız kokusu, tümörler, diş kırıkları, tartar gibi ağız problemleri başlayabilir. Ki bu tarz sağlık sorunları kedilerin mama tüketimini etkileyebilir. Peki beslenme konusunda nelere dikkat edilmelidir? Eğer siz de “yaşlı kedimi nasıl beslemeliyim?” sorusuna cevap arayan bir kedi sahibiyseniz, öncelikle veteriner hekiminizle durumu konuşmalısınız. Bu dönemde kedilerin farklı protein ihtiyaçları, farklı enerji ihtiyaçları olmaktadır, veteriner hekiminiz kedinizi sizin kadar tanıyan biri olarak sizi bu konuda daha doğru yönlendirecektir. Daha kaliteli yaşam sürmeleri için yaşlı kedilerin bu dönemde kilo almamaları, gereğinden fazla ağırlıkta olmamaları gerekir. Bu yüzden hayvan sahiplerinin, kedilerinin beslenmesinde 7 yaş ve üzeri kedi mamaları tercih etmeleri gerekir. Kaliteli ve zengin içerikli mama kullanımı bu konuda çok önemlidir. Unutmayın ki; sağlıklı yaşam için doğru beslenme şarttır!

Uzun ve sağlıklı bir yaşam; kedinizi nasıl beslediğinize, veteriner kontrollerinize ve daha birçok etkene bağlıdır!

Yaşı ilerlemiş her kedinin doğru mamalarla yeteri miktarda beslenmesi gerekir. Kedinizin kilosu, yaşı ve sağlık durumuna bağlı olarak bu miktar değişiklik gösterebilir. Genellikle mama paketlerinde yazan miktar çizelgesinden yararlanabilirsiniz fakat kediniz kısırlaştırıldıysa, bir hastalıktan dolayı ayrı bir beslenme ihtiyacı duyuyorsa bu konuda sizi veteriner hekiminiz daha sağlıklı yönlendirecek ve kedinizin beslenme konusunda ihtiyacı olan mama miktarı ve çeşidini önerecektir. Fakat bir kedi sahibi olarak, kedinizin midesini çok yormamalı, gereğinden fazla mama ve yiyecek vermemelisiniz. Kedinizle veteriner hekiminizin onayı dahilinde paylaşabileceğiniz meyve, sebze gibi atıştırmalıkları da ödül olarak kullanabilirsiniz.