Ağız ve diş sağlığı ne yazık ki tüylü dostlarımızda hep ihmal edilen bir konudur. Beslenmelerine, eğitimlerine, genel sağlıklarına verdiğimiz önem kadar yavru köpeklerde diş sağlığına önem versek belki şu an şikayetçi olduğumuz ağız kokusu, sararmış dişler, kızarık ve şiş diş etleri gibi birçok sorun ortadan kalkmış olacak…
Bu yazımızda özellikle yavru köpeklerde diş sağlığı konusunda dikkat edilmesi gereken noktalara değinecek ve hayvan sahiplerinin şikayetçi olduğu, olacağı birçok konuyu engellemeye çalışacağız.
Rutin ağız bakımını aksatmayın
Yavru köpek sahiplenen kişiler çok iyi bilir ki, köpekler kaşınan dişlerinden dolayı evdeki birçok eşyayı kemirmeye çalışır. Terlik, koltuk, masa hatta bazen bir kitap… Hayvan sahipleri eşyalarını korumak adına köpeklerine kızar ve onları zaman zaman cezalandırırlar. Yapılması gereken ise, ağız ve diş sağlıkları için doğru oyuncaklar almak ve eşyalar yerine oyuncakları ile oynamalarını sağlamaktır. Ayrıca hayvan sahiplerinin dikkat etmesi gereken bir diğer nokta da; köpeklerinin ağzıyla oynamalarına alıştırmaktır. Yani elinizi, parmağınızı köpeğinizin ağzına oyun oynarcasına sokmalı ve köpeğinize bunda bir sorun olmadığını göstermelisiniz. Fakat burada dikkat edilmesi gereken, köpeğinizin elinizi ısırmasını engellemek ve eşyaları kemirmemesi için elinizle oynayabileceği algısını yaratmamaktır.
Eğer köpeğinizi ağzında elinizle oynamasına alıştırırsanız ağız ve diş sağlığı için yapılan muayenelerde agresifleşmeyecek ve durumun sadece bir oyundan ibaret olacağını anlayacaktır. Rutin ağız bakımı ile köpeğinizin diş sağlığı hakkında bilgi sahibi olabilir ve veteriner hekiminizin kapısını çalmak için zaman kaybetmeden harekete geçebilirsiniz. Bu yüzden bir elinizle köpeğinizle oynamalı, diğer elinizle çenesini, ağzını açarak ağız içerisinde görmek istediğiniz kısımlara bakmalı ve her zamankinden farklı bir durum ile karşılaştığınızda veteriner hekiminize gitmelisiniz. Hem evde hem klinikte yapılan rutin ağız bakımları sayesinde köpeklerin ağız ve diş sağlığı çok daha iyi olacaktır.
Diş değişimlerini gözlemleyin
Yavru köpeklerde ilk olarak 8-12 haftalık iken süt dişleri çıkar ve geçici süt dişleri, bir müddet sonra düşerek, yerlerini gelişmiş dişlere bırakır. Köpeklerin ırkına, cinsine göre değişse de, birçok köpeğin 7-8 aylıkken diş gelişimi tamamlanmış olur. Fakat bazen alışılmışın dışında durumlar gelişebilir. Mesela süt dişleri zamanında düşmeyebilir, ilk diş çıkmayabilir. Bu yüzden köpeğinizin dişlerine dikkat etmeli ve diş değişimlerini dikkatli bir şekilde gözlemlemelisiniz.
Diş gelişimi tamamlandıktan sonra köpeğinizin dişlerini fırçalamaya başlayabilirsiniz. Köpeklerde tartar, sararmış dişler, yangılı diş etleri, ağız kokusu gibi problemler başlamadan önce diş fırçalama işlemi başlamalı ve aynı bizlerde olduğu gibi ağız bakımına dikkat edilmelidir. http://www.kalbimdekipatiler.com/kopeklerin-disleri-nasil-fircalanmalidir/ linkinden “Köpeklerin dişleri nasıl fırçalanmalıdır?” konusuna göz atarak daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Yavru köpeklerde diş sağlığı için diş dostu gıdalar tercih edin!
Diş fırçalamak kadar doğru mamalar ve gıdalar tüketmek de ağız sağlığında oldukça önem taşır. Bunun için veteriner hekiminizle birlikte köpeğinizin sağlığı için en uygun kaliteli mamayı tercih etmelisiniz. Ayrıca maması dışında verdiğiniz ödül mamalarının da ağız ve diş sağlığı için uygun olduğuna dikkat etmelisiniz. Son olarak değinmemiz gereken bir nokta daha var ki; yavru köpekler neyi ısırıp ısırmayacakları konusunda tamamen bilgi sahibi değiller 🙂 Bu yüzden özellikle onlara zarar verebilecek eşyaları ısırmamaları için “hayır”, “yapma” gibi komutlar vererek onu bu davranıştan uzaklaştırmaya çalışın. Daha önce söylediğimiz gibi diş dostu gıdalar kadar oyuncaklar da önemlidir. Bu konuda esnek çiğneme oyuncaklarından yararlanabilirsiniz.