Yaz sıcaklarında kedileri serin tutmak oldukça önemlidir. Sıcak ve nemli havalar yüzünden sadece sokaktaki kedilerde değil, evde yaşayan kedilerde de ciddi rahatsızlıklar görülebilir. Bu yüzden hayvan sahipleri olarak evdeki tüylü dostlarımızı güneş ve ısı çarpması gibi durumlardan koruyabilmek için bazı basit önlemler almalıyız.
İlk olarak kedilerin tüy renklerinin, sıcak havalarla ve güneşle mücadele konusunda ne kadar başarılı olduklarını gösterdiğiyle başlayalım. Siyah ve koyu tüy rengine sahip olan birçok kedinin sıcağı daha çok hissettiği ancak güneşin zararlı ışınlarından daha çok korunduğu yapılan araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır. Beyaz ya da daha açık renklerdeki tüy yapısına sahip olan kedilerin ise; güneş ışınlarına daha çok maruz kaldığı ve bu ışınlar yüzünden deri ve tüy problemlerinin daha yaygın görüldüğü açıklanmıştır. Yaz sıcaklarında kedileri serin tutmak için bu yüzden; açık renkli tüyleri olan kedileri, petler için uygun olan güneş kremleri, pet kıyafetleri gibi çözüm yollarına başvurmalıyız. Tabii koyu renkli kedilerimizin de aynı riskler altında olduğunu unutmamalı, onlara da aynı hassasiyeti göstermeliyiz. Tüy renklerinden bahsetmişken, dolaşmış tüylerin daha fazla ısı tuttuğunu, bu yüzden kedilerin düzenli olarak taranmasının kedileri serin tutmak için önemli bir nokta olduğuna değinerek gelelim asıl önemli konuya! Su, tüm canlılar için vazgeçilmez bir ihtiyaçtır. Özellikle sıcak havalarda kediler taze, temiz ve serin su içmeye ihtiyaç duyarlar, hem de her zamankinden daha fazla! Bu yüzden yaz sıcaklarında kedileri serin tutmak için su kaplarının güneş almayan, serin yerlerde bulunduğundan ve her gün düzenli olarak tazelendiğinden ve değiştirildiğinden emin olmalıyız.
Su sadece evdeki kediler için değil sokaktaki kediler için de oldukça önemlidir.
Sıcak havalarda özellikle yaş mamalar çok çabuk bozulabilir. Bu gibi durumları önlemek adına mamaları güneş altında tutmamak, uzun süre açıkta bırakmamak gerekir. Özellikle güneşin yoğun olmadığı sabah ya da akşam saatlerinde besleme yapmalı ve mama-su tüketimi değişen kedileri gözlemlemelisiniz. Kusma, salya artışı, kesik kesik nefes alma, gerginlik, aşırı stres, gerinme gibi belirtiler kedilerde sıcak çarpmasının en belirgin belirtileridir. Bu yüzden herhangi bir değişiklikte ya da mama ve su tüketimi değişikliğinde derhal veteriner hekime başvurulmalıdır.
Kedilerin güneşte uyumayı, uzanmayı ne kadar çok sevdiğini hepimiz biliyoruz. Fakat her şeyin fazlası zarardır ve uzun süre, yüksek sıcak altında durmak her kediye zarar verecektir. Bu yüzden hayvan sahipleri olarak tedbiri elden bırakmamalıyız. İyi havalandırılmayan, sıca yerlerde, yakıcı güneş altında kedilerin durmamasına dikkat etmeliyiz. Serinliği korumak adına taşıma kutularına havluya ya da çoraba sarılmış buz torbaları yerleştirmeli akla gelecek her türlü önlemi almalıyız.