Köpeklerde eclampsia genellikle dolaşımdaki kalsiyum seviyesinin düşmesine bağlı olarak şekillenen ve köpekler için hayati tehlike doğuran bir hastalıktır. Her yaş ve ırktaki köpeklerde karşılaşabileceğimiz bu ölümcül metabolizma hastalığı hayvan sahiplerinin doğum yapacak, hatta yapmış köpeklerinde özellikle dikkat etmesi gereken bir hastalıktır.
Belirtileri doğru gözlemleyin
Doğumdan önce, doğumdan belirli bir süre sonra hatta doğum sırasında dahi görülen eclampsia genellikle emziren köpeklerde karşımıza çıkar. Tam olarak nasıl oluştuğuna dair net bilgiler bulunmasa da, özellikle gelişim döneminde köpeklerin kemiklerindeki kalsiyum kayıplarına bağlı ortaya çıktığı söylenebilir. Emziren köpeklerin vücuttaki kalsiyumu tüketmesi ve kemiklerdeki kalsiyumun yetersiz kalması eclampsia hastalığının şekillenmesine verilebilecek bir örnektir. Sadece kalsiyum eksikliği değil, diyetteki yetersizlikler ya da fazlalıklar, çok sayıda yavru doğurma, emziren hayvanlarda iştahın azalması gibi nedenler de hastalığa neden olabilir. Küçük ırk köpeklerde daha sık görülen eclampsianın huzursuzluk, sinirlilik, göz bebeklerinde genişleme, hızlı solunum, titreme, eklem sertliği, viyaklama gibi belirtilerine karşı hayvan sahiplerinin dikkatli olması gerekir.
Tedavisi mümkün ama…
Köpeklerde eclampsia aslında tedavisi olan bir hastalıktır fakat kalsiyum ölçümlerinin sonuçlarını beklemek, belirtileri geç gözlemlemek gibi nedenler tedaviyi geciktirir. Hatta öyle vakalar olur ki köpekler ayağa kalkamaz, yan tarafına yatar ve bol salya akışı ile felç geçirir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için belirtiler fark edilir edilmez veteriner hekim tarafından tedaviye başlanması gerekir.
Belki bu zamana kadar köpeklerde eclampsia diye bir hastalığı hiç duymamıştınız fakat artık böyle bir hastalıktan haberdarsınız. Doğum sırasında, öncesinde ya da doğumdan bir süre sonra bahsettiğimiz semptomlardan bir ya da daha fazlasına denk gelirseniz veteriner hekiminizi aramakta geç kalmayın. Lütfen köpeklerinizde sadece doğum için değil, genel olarak da gözüken tüm normal dışı belirtilere kulak verin. Her bir semptom köpeğiniz için hayat kurtarıcı olabilir.