Hamile kedi bakımı...
Kedilerde gebelik 60-63 gün sürer. Genellikle 3-5 yavru verirler. İlk başlarda belirtileri anlamak kolay olmayabilir.

Sokakta hamile bir kedi gördünüz ve bu süre boyunca ona bakmak istiyorsunuz. Fakat hiç kedi hatta hamile kedi bakmadığınız için biraz korkuyorsunuz. Eğer tam olarak bu duygular içerisindeyseniz tedirgin olmanız çok normal. Fakat hiç merak etmeyin, küçük ve basit yönlendirmelerle bu işin de üstesinden gelebilirsiniz. 

Belirtiler başlarda belirgin olmayabilir…

İlk olarak şunu söyleyelim ki kedilerin 2-3 hafta boyunca hamile olduğunu anlamanız kolay olmayabilir. Çünkü belirgin değişiklikler söz konusu olmaz. Fakat ısı değişimindeki yetersizlikler sizi durumdan şüphelendirebilir. 14-15. günlerde veteriner hekiminizin ultrason muayenesi ile kedinizin yavrularını görebilirsiniz. 17.-18. günlerde veteriner hekimler elle muayene sırasında yavruları hissedebilir fakat bu el ile muayenenin de kesinlikle hekim tarafından yapılması gerekir. Yoksa yavrular zarar görebilir. İlerleyen zamanlarda ise gebelik hayvan sahipleri tarafından kolayca görülebilir hale gelecektir.

 Kedinizin, doğum yapabileceği ve yavrularına bakabileceği bir alan hazırlamalısınız. İçerisinde havlu veya yumuşak battaniyeler olduğundan ve sessiz bir yerde bulunduğundan emin olun. 

Hamile kedinize iyi bakın!

Hamile kedilerin gebelikleri boyunca kaslarının güçlü kalması ve daha fazla kilo almaması için egzersiz yapmaları gerekir. Kedinizin kilo almaması için az beslenmesi gerektiğini kesinlikle düşünmeyin. Bizler nasıl ki hamileliğimizin belirli döneminden sonra bebeklerimiz için daha sağlıklı besleniyorsak; kedilerin de hem kendileri hem de yavruları için doğru beslenmesi gerekir. Veteriner hekiminiz kedinizin durumuna göre vitamin ve mineral takviyelerine başlayabilir ve bu süre boyunca kesinlikle hekiminizin onayı olmadan mama değişikliğine gitmemelisiniz. Hamile kedi önündeki mamayı bitirecek ve önünde ne kadar mama olursa onu yemek isteyecektir. Ek kalorilere ihtiyacı olan kedilerin ihtiyacından fazlasını yemeye başlaması kilo artışına ve doğumun güç olmasına neden olacaktır. Bu yüzden kedinizi ya da sokakta bulduğunuz hamile kediyi veteriner hekiminizin önerisi ile beslemeye dikkat etmelisiniz.

Ve işte o an!

Doğum başlamak üzere… Kedinizi bu süreçte dikkatlice ama onu rahatsız etmeden izleyin. Büyük ihtimalle yardımınıza ihtiyaç duymadan doğumu gerçekleştirecektir fakat bazen kediler sorun yaşayabilir ve hayvan sahiplerinin duruma müdahale etmesi gerekebilir.

Kediniz doğum sonrasında vulvasını temizlemek ve boşaltmak isteyebilir ve bu boşaltma esnası sırasında koku gelirse durumu hekiminizle paylaşmanız gerekir.

  • Eğer kediniz doğurmaya çalışıyor fakat 15-20 dakika geçmesine rağmen yavru çıkarmıyorsa veteriner kliniğine gitmeniz gerekir.
  • Eğer kedinizin vulvasından plasentanın çıkıntısını görüyorsanız ve bir ya da iki dakika içinde yavru gelmiyorsa acilen kliniğe gitmelisiniz.
  • Kediler doğum sırasında yavrular arasında dinlenmeyi pek tercih etmezler, eğer hekiminiz 4 yavru olacağını söyledi ve kediniz 3 tanesini doğurduysa (aradan zaman geçmesine rağmen) durumu hekimle paylaşmalısınız.
Hamile kedi bakımı...
Hamile kedi yavrularını doğurduktan sonra onları yalayarak temizlemek isteyecektir. Bu süre zarfında anne kedinin yavruları ayırt etmediğine, hepsini emzirdiğine dikkat etmelisiniz.

Doğum sonrasında kediler genellikle zamanlarının çoğunu yavrularıyla geçirirler. Yavrular da vücut sıcaklıklarını korumak ve sıcak kalmak için annelerinin kucağından pek ayrılmazlar. Düzenli olarak yavrularını temizleyen anne kedi bir yandan da yavruların üzerindeki artıkları yalayarak temizler. Bu süre boyunca anne kedinin beslenmesi ve dışkı düzeni kontrol edilmelidir.  Herhangi bir terslik olursa hem yavruların beslenmesi hem de anne kedinin sağlığı için önlem alınması gerekebilir. Anne kedinin yavrularını emzirdiğinden, reddetmediğinden de emin olmalısınız…