Eğer bir köpeğiniz varsa, koşturduktan sonra ya da oyun oynadıktan sonra nefes nefese kalıp bir köşeye çekilerek dinlendiğini birçok kez görmüşsünüzdür. Bu genellikle köpekler için normal bir durumdur. Köpekler egzersiz sonrasında ya da çok sıcakladıklarında genellikle hızlı solumaya çalışırlar. Fakat kedilerde durum köpeklerdekinden biraz daha ciddi olabilir. Bu yüzden kedilerde hızlı solumaya da dikkat etmeli ve durumu zaman kaybetmeden veteriner hekiminizle paylaşmalısınız.

Nedenleri bilmek ve ona göre hareket etmek şart

Kediler endişelendikleri, strese girdikleri ya da aşırı sıcakladıkları zamanlarda aynı köpekler gibi hızlı solumaya başlarlar. Eğer bu hızlı solumanın nedeninden emin değilseniz, kedinizi mutlaka veteriner hekiminize götürmelisiniz. Streste olmayan, aşırı sıcaklamayan ya da olduğundan fazla egzersiz yapmayan kedilerde hızlı solumaya dikkat edilmesi gerekir. Kongenital kalp hastalıklarından tutun, bronşiyal hastalıklar gibi kronik solunum hastalıkları kedilerde bu hızlı solumanın nedenleri arasında yer alabilir. Bunların yanı sıra kalp kurdu, astım, travma, anemi (kansızlık), sinirsel rahatsızlıklar, karın bölgesinde genişleme de kedilerde hızlı solumaya neden olabilir.

Nedeni ne olursa olsun, bu durumdan veteriner hekiminize bahsetmeli ve takip edilmesi gereken olası belirtileri öğrenmelisiniz. Kedinizin solunum hızının artması, hırıltılı soluması, zor nefes alması zaman kaybetmemeniz gereken belirtilerdir. Bu yüzden, her zaman ciddi bir probleme öncülük etmese de kedilerde hızlı solumaya dikkat etmeli ve kontrolü elden bırakmamalısınız.