Deri hastalıkları günümüzde sık karşılaştığımız, tedavi süreci maddi manevi yorucu olan hastalıklardır. Geciktirilen, aksatılan ya da boşverilen tüm tedaviler hayvanların daha ciddi sorunlarla karşılaşmasına neden olur. Bu hastalıklardan biri de köpeklerde atopik dermatitis dediğimiz bir alerjik deri hastalığıdır. Sık sık kaşınma, kızarıklık, deride enfeksiyonlar ile kendini belli eden atopik dermatitis; birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Fakat en yaygın neden genetik ve çevresel faktörlerin kombinasyonudur.

Belirtiler mevsimsel olabilir

Köpeklerde deri problemleri öncelikli olarak kaşıntı ile kendini belli eder. Vücutta şekillenen kızarıklıklar, püstüller, kabuklar, kabarıklıklar köpeklerde bir deri problemi olduğunun önemli sinyalleridir. Özelikle yüz bölgesi, bacaklar, ayaklar, kulaklar en çok etkilenen bölgelerdir fakat atopik dermatitis dediğiniz zaman bütün vücudun da etkilenebileceği akıllardan çıkarılmamalıdır. Köpeklerde atopik dermatitis genellikle kulak enfeksiyonları ile birlikte seyreder ve köpeklerin derisi kızarık, nemli ve kaşıntıdan ciddi anlamda hasar görmüş bir şekilde olabilir. Bir köpekte görülen atopik dermatitisin en yaygın belirtilerini özetleyecek olursak; deride kızarıklık, genel bir kaşıntı ve yere sürtünme hali, kulak enfeksiyonu, kaşıntı, yalamaya bağlı olarak bölgesel tüy dökülmesi, yaralar, enfeksiyon, kötü koku ve kepeklenmeler diyebiliriz. Atopik dermatitin ayırıcı bir özelliği de belirtilerin mevsimsel eğilim göstermesi ve şiddetinin artıp azalmasıdır.

Bulldog, Boxer, Dalmaçyalı, İngiliz Setter, Golden Retriever, Labrador Retriever, Minyatür Poodle, Pug, West Highland White Terrier, Shar Pei, İrlanda Setter, Fox Terrier atopik dermatitise yatkın ırklardır!

Belirtileri es geçmeyin

Açıkça söylemek gerekirse, bazı hayvan sahiplerinin problemleri geç fark etmesi, kaşıntıyı önemsememesi, gözlem yapmaması deri problemlerinin şiddetlenmesine neden olur. Deri çok hassas bir organdır. Dış etkenlere sık sık maruz kaldığı için bir hastalıkta sinyalleri erkenden verir. Fakat köpeklerde atopik dermatitis sık kaşınma ve baş ve bacakların irrite halde olması oldukça dikkat çekicidir. Eğer sizin de köpeğinizde bu tarz belirtiler varsa zaman kaybetmeden veteriner hekiminize gitmelisiniz. Unutmayın ki geçen her saat köpeğiniz ve sizin için o kadar zorlu süreç demektir.

Veteriner hekiminiz en kısa sürede anemnez alacak ve gerekli testleri isteyerek tedaviye başlayacaktır. Fakat ne olursa olsun tedaviyi aksatmamanız, reçeteye birebir uygulamanız çok önemlidir. İyileşme başlayınca kesilen tedaviler, durumu kötüleştirebilir. Hekiminiz tedaviyi bitirmeden iyileşme olsa dahi tedaviyi bitirmemelisiniz.

Köpeklerde atopik dermatitis

Alerjenlere dikkat

Genetik faktörler bu hastalığın gelişmesinde etkilidir evet ama çevresel etkenlerin yeri de unutulmamalıdır. Çünkü atopik dermatitis cildin çevresel etkenlere gösterdiği alerjik reaksiyon demektir. Yazımızın başlarında söylediğimiz gibi birçok nedene bağlı olabilir fakat genellikle çevrede bulunan bazı alerjenleri solunum, sindirim ya da deri temasıyla almalarıyla ortaya çıkar. Bu yüzden polenler, tozlar başta olmak üzere birçok etkene dikkat edilmesi gerekir. Genetiğe ya da çevresel etkenlere bağlı olarak gelişen atopik dermatitis polenler, tozlar, bitkiler, diğer alerjenler (pire vs.) ve endokrin hastalıklar (köpeklerdeki tiroid hastalığı gibi) gibi başka faktörlere bağlı olarak şekillenebilir ya da şiddetlenebilir.