Değerli hasta yakınları, son günlerde basında ve sosyal medyada karşımıza çıkan, belediyelerin başlatmış olduğu sivrisinek mücadelesi ile ilgili durum hakkında hastalarımızı da ilgilendiren önemli bir noktaya değinmek isterim. 

Esasen son birkaç yıldır İstanbul ve çevresinde görülmeye başlayan Asya kaplan sivrisineği (Aedes albopictus)geçtiğimiz yaz döneminde ve içinde bulunduğumuz Eylül ayı içerisinde oldukça yaygın olarak hepimizin karşılaştığı bir tür oldu. 

Bu sivrisinek tarafından ısırılan bireylerde ciddi lokal etkiler görülürken, aynı sineklerin köpek ve kedilerimizi de ısırabileceğini akılda tutmakta fayda var. 

Neden mi?

Çünkü Aedes albopictus, kedi ve köpeklerde kalp kurdu olarak ifade ettiğimiz Dirofilariasis hastalığının bulaşmasında rol oynayabilmektedir.

Kalp kurtları sivrisinekler aracılığı ile bulaşarak kedi-köpeklerin vücudunda erişkin hale gelerek hastalığı meydana getirirler. Hastalığın bulguları hemen ortaya çıkmadığı gibi, ısırılma sonrası 100 ila 200 gün içinde bulgular görülebilmektedir. 

En önemli bulgular, öksürük, halsizlik, hafif bir egzersizle bile yorulma ve iştahsızlık olarak sayılabilir. Çok ilerlemiş olgularda şiddetli sağ kalp yetmezliğine bağlı karın boşluğunda sıvı toplanması nedeniyle karın bölgesinin şişmiş olduğu da görülmektedir.

Peki, hastalıktan veya Asya Kaplan Sivrisineğinden korunmak için ne yapmalıyız?

Hastalıktan korunmak için gerekli tüm bilgilerin veteriner hekiminizde olduğunu unutmayın, düzenli olarak yaptıracağınız antiparaziter ilaçlar kalp kurdu hastalığından korunmada oldukça etkilidirler. Hastalığın görülme ihtimali olan bölgelerde, yıllık olarak kalp kurdu hastalığı için testlerin yapılması erken tanı için çok önemlidir.

Sivrisineklerle mücadelede evlerinizde sineklik olması, düzenli ilaçlama yapılmasının yanında, su rezervlerinin veya durgun su alanlarının olduğu bölgelerin, gezinti için tercih edilmemesini tavsiye ederim.

Saygı ve sevgilerimle,

Dr. Onur İSKEFLİ