Köpeklerde katarakt
Katarakt genellikle diyabetle birlikte seyreder. Köpeklerin sağlık kontrolleri yapılırken göz kontrollerinin de aksatılmamasına dikkat edilmelidir.

K atarakt en sık duyduğumuz göz hastalıklarından biridir. Genellikle orta yaşlardaki insanlarda görülen ve ameliyat ile tedavi edilen bir hastalıktır. Göz merceğinin saydamlığını kaybederek matlaşması olarak tanımlanan katarakt, tüylü dostlarımızın sanki buğulu bir cam arkasından bakıyormuşçasına bir görünüme sahip olmasına neden olabilir.

Köpeklerde bulanık görmeye neden olan katarakt eğer çok küçükse köpeklerin görüşünü pek etkilemez fakat küçük olduğu için kesinlikle önemsiz görülmemeli düzenli olarak takip edilmelidir. Kalınlaşan ve yoğunlaşan katarakt sonucunda körlük gibi ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.

Nedenler de bizlerle aynı mı?

Yaşlılık, kortizon içeren ilaç kullanımı, göz tansiyonu, şeker hastalığı bizlerde kataraktın en belirgin nedenleri arasında yer alır. Köpeklere bakacak olursak onlar için de aynı nedenlerin söz konusu olduğunu söyleyebiliriz. Göze gelen travma, yaşlılık, bazı hastalıklar… Katarakt sonradan bir nedene ya da hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi doğmasal olarak da şekillenebilir. Anne köpeğin kullandığı ilaç, geçirdiği travma yavruda doğmasal katarakta neden olabilir ve genellikle 1 ile 3 yaş arasında kendini gösterebilir. Eğer köpeğiniz bulutsu bir görünüşe sahipse, mavimsi gri bakıyorsa göz kontrollerine gitmenin zamanı gelmiş de geçiyor diyebiliriz.

Yaş ilerledikçe köpeklerin gözlerinde koyulaşmalar-grileşmeler gözükebilir. Bunun yaştan mı hastalıktan mı kaynaklandığını anlamak veteriner hekimlerin görevidir.

Katarakt genellikle diyabet ile seyreder. Peki köpeğinizde katarakt olduğunu nasıl anlayabilirsiniz? 

Eğer köpeğinizin gözlerinde bulanık bir bakış söz konusuysa köpeğinizi veteriner hekiminize götürmeniz gerekir. Köpeklerin gözlerinin grileşmesi, bulanıklaşması yaşa bağlı olarak görülen belirtilerdir ve genellikle “nuclear sclerosis” olarak adlandırılır ki katarakt kadar tehlikeli değildir. Fakat köpeğinizin gözündeki değişiklikler her ne olursa olsun veteriner hekimler tarafından muayene edilmelidir. Katarakt ırk yaş ayırt etmeden bütün köpekleri etkileyebilir fakat özellikle Boston Terrier, American Cocker Spaniel, Havanese, Bichon Frise, Poodle gibi ırklar ve şeker hastalığı görülen köpeklerde çok sık görülür. Glaukoma neden olabilir ki bu da kalıcı körlüğe sebebiyet verir. Katarakt tedavi edilmezse ilerleyen zamanlarda ağrılı derin enfeksiyonlara neden olabilir.