Leishmania adlı bir protozoan parazitin sebep olduğu ve kedi ve köpeklerde hem deri rahatsızlıklarına hem de iç organlarda reaksiyonlara sebep olan bir hastalıktır Leishmaniasis. Özellikle bu dönemlerde hayvan sahiplerinin başını ağrıtan, gerek hayvandan hayvana gerekse hayvandan insana bulaşması nedeniyle oldukça önemli bir hastalık olarak bilinir.

Ölümcül olması işi daha da ciddileştirir

Tatarcık sineği ısırığı ile hayvandan hayvana bulaşan Leishmania, özellikle köpeklerde böbrek yetmezliği ile sonuçlanan ve ölüme kadar götüren bir durumdur. Genellikle viseral ve kutanöz olarak adlandırdığımız yani iç organlarla ve deriyle alakalı problemlere sebebiyet verir. Genellikle köpeklerin yüzde 90’dan fazlası deri problemleriyle karşılaşır ve durum ilerledikçe organ yetmezlikleri de baş gösterir. Hayvanlarda kilo kaybı, iştah azalması, burun kanaması, kusma, ishal kaçınılmazken; simetrik tüy dökülmeleri, kuru-kalitesiz tüy yapısı, ülser, deride renk kayıpları, nodüller de hastalığın belirtileri arasında yer alır.

Ağız çevresi ve ayak tabanının kalınlaşması, pigmentasyon kaybı, aşırı pullanma, uzun ve kırılgan tırnaklar hayvan sahiplerinin çok sık şikayetçi olduğu konulardır. Yaş, ırk, cinsiyet ayrımı olmadan bütün köpeklerde ve kedilerde görülen bu hastalık ne yazık ki hayvandan hayvana geçebileceği gibi, insanlardaki açık yaralarda da enfeksiyon başlatabilir.

Tamamen iyileşemez, sürekli tedavi gerekir!

Leishmania’ya karşı savaş oldukça yorucudur. Mevcut hastalığın hangi aşamada olduğu, hayvanın organlarını, genel sağlık durumunu ne derece etkilediği göz önünde bulundurulmalıdır. Hastanın durumu kontrol altında tutulmalı ve tedavi kesinlikle aksatılmamalıdır. Erkek hayvanlarda organ yetmezliklerine ve organ hastalıklarına daha yatkın oldukları için tedavi süresince durum onlar için biraz daha yorucu olabilir. Hayvan sahiplerinin sabırlı olması ve tedaviden vazgeçmemesi her hastalıkta olduğu gibi Leishmaniasis’te de oldukça önemlidir. Veteriner hekiminiz bir yandan Leishmania’ya karşı savaşacak, bir yandan da etkenin petinizde başlatmış olduğu diğer belirtileri yok etmeye çalışacaktır. Organ hasarlarını en aza indirmek, bağışıklığı yükseltmek hastalığın tedavisinde önemli rol oynayacaktır. Son olarak hastalığın tamamen iyileşmediğini ve sürekli tedavi ve kontrol gerektiğini söylemeliyiz. Unutmayın ki Leishmaniasis, strese, zayıflığa ya da başka enfeksiyonlara bağlı olarak tekrar nüks edebilir!