Eğer yavru bir köpek sahiplendiyseniz daha doğrusu yeni doğan bir köpek sahiplendiyseniz, köpeğinizin dişlerinin olmadığını mutlaka fark etmişsinizdir. Köpekler doğdukları zaman dişlere sahip değildir fakat kısa süre sonra yani yaklaşık 2 hafta sonra süt dişleri çıkar ve bu süt dişler zamanla yerini kalıcı dişlere bırakır. Aynı biz insanlarda olduğu gibi…

Yaklaşık 2 haftalıkken çıkmaya başlayan süt dişleri 8-10 haftalık dönemde tamamlanmış olur. İlk başta kesici dişler, ardından canin yani köpek dişleri ve premolar dediğimiz azı dişleri çıkar ve bu dişler 28 adettir. 4 aylık olduklarında ki zaman zaman 6 aylık döneme kadar uzayabilir, çıkan tüm dişler yerini kalıcı dişlere bırakmak üzere düşer ve yetişkin bir köpekte (bazen ırktan ırka farklılık gösterebilir ya da sağlık problemlerine bağlı olarak değişebilir) 42 adet olacak şekilde bir diş değişimi başlıyor. Fakat şunu da belirtmek gerekir ki süt dişleri düşmek üzere değişime girdiğinde alttan kalıcı dişler çıkmaya başlar. Bu yüzden yaklaşık 2-5 aylıkken kalıcı kesici dişler, 4-6 aylıkken köpek dişleri, 4-7 aylıkken premolar ve 5-7 aylıkken molar dişleri çıkmaya başlayacak ve yaklaşık 7-8 aylık olduğunda tüm diş değişimi tamamlanmış olacaktır.

Hayvan sahiplerine düşen görevler

Hayvan sahipleri özellikle yavru köpeklerde diş değişimi döneminde köpeklerindeki agresif tavırları gözlemlerler. Dişleri kaşınan köpeklerinin terlikleri, masa ya da sandalye ayaklarını kemirmelerinden şikayet ederler. Fakat durum bir bebeğin diş değişiminden farksızdır. Onların da dişleri kaşınır ve ne yazık ki köpekler bu kaşıntıyı gidermek için kemirmek dışında yapacak başka bir şey bulamazlar. Bu yüzden hayvan sahiplerinin bu süreç boyunca köpeklerine doğru oyuncaklar almaları gerekir. Köpeklerinin hem kaşıntılarını giderecek hem de dişlerine zarar vermeyecek ürünler bu konuda doğru tercih olacaktır.

Yavru köpeklerin diş değişimi sırasında yemeden, içmeden kesilmeleri, mutsuz olmaları, halsizleşmeleri her zaman normal olarak adlandırılmamalıdır. Eğer köpeğiniz yemiyor, içmiyorsa, sosyalleşmiyorsa, acısından dolayı bir mutsuzluk yaşıyorsa mutlaka ama mutlaka hekiminizle görüşmelisiniz. Köpeğinize doğru oyuncaklar almak ve ağız-diş sağlığını aksatmamak dışında hayvan sahiplerinin yapabileceği çok fazla bir şey yoktur. Fakat şunu da söylemek gerekir ki kalıcı dişler çıktıktan sonra da düzenli olarak ağız ve diş sağlığını korumak, dişleri düzenli fırçalamak ve kaliteli mamalarla köpeklerini beslemek altın kurallar arasında yer alacaktır!

Süt dişleri düşmezse…

Yavru köpeklerde diş değişimi eğer bir sorun yok ise yukarıda bahsettiğimiz gibi olur. Fakat zaman zaman bu süt dişleri geriden gelen kalıcı dişlere rağmen düşmeyebilir. Bu gibi durumlarda hayvan sahiplerini çok dikkatli olması ve veteriner hekimlerine uğraması gerekir. Köpeklerde de diş yapısı aynı biz insanlarda olduğu gibidir. Dişlerin kökleri çok güçlü olduğu için, yanlış müdahale edilmemeli ya da hayvan sahipleri tarafından süt dişleri kesinlikle çekilmemelidir. Hayvan sahipleri tarafından çekilen dişlerin kökü kırılabilir ve enfeksiyon başta olmak üzere ciddi problemlerin başlamasına neden olabilir. Bu yüzden acil durumlar dışında kesinlikle hiçbir konuda hayvan sahipleri veteriner hekimler dışında petlerine müdahale etmemelidir.

Eğer hayvan sahipleri süt dişlerinin düşmediğini fark etmezse, arkadan gelen kalıcı dişlerin gelişimi de etkilenecek, ağız ve çene yapısı bozulacak ve diş eti hastalıkları ile çürük başta olmak üzere çok daha ciddi problemler ortaya çıkacaktır.