Hayvan sevgisinin ırkı, cinsi, yaşı olmaz. Her hayvan sevilmeyi, sevmeyi, huzurla yaşamayı hak eder. Yazımıza başlamadan önce ırk ayrımı yapmadığımızı kesinlikle vurgulamak istiyorum. Amacımız Yorkshire Türkiye Club kurucusu ve Yorkshire Terrier Bilgi Rehberi kitabının yazarı Selmin Akdağ’ın Yorkieler hakkında verdiği önemli bilgileri sizlerle paylaşmak…
Çok sevdiğim ve saygı duyduğum sevgili Selmin Akdağ’ı belki de tanımayan yoktur 🙂 2005 yılında hayatına giren Yorkshire Terrier ile hayatı değişen muhteşem bir kadının dünyadaki Yorkshire Terrier ile ilgili bilirkişilerden ve kendi deneyimlerinden edindiği bilgi ve birikimlerden yola çıkarak sizin için harika bir yazı derledik. Bakalım Selmin Akdağ Yorkieler için neler diyor:
Kesinlikle şımartmayın!
Her ırk köpeğin kendine has ırksal özellikleri mevcuttur. Ancak Yorkshire Terrierler çok daha spesifik özellikleri olan, küçüklükleri açısından özenle bakılması ve büyütülmesi gereken bir ırktır. Aslına bakarsanız bu ırk gerçekten çok iyi bir hayat arkadaşı, oyuncu, hareketli, ve sportiftir. Fakat 24 saat boyunca sahibinden ilgi bekler. Bu yüzden Yorkshire sahipleri köpeklerine mutlak bir sevecenlikle yaklaşmalıdır. Tabii sevecenliğinizin yanında sertliğinizi de muhafaza etmelisiniz. Aksi takdirde bunu çok güzel kullanacağından emin olabilirsiniz 🙂
YorkshIre TerrIerler, küçük boyutlarının farkında değil gibi yaşarlar. buna rağmen Her zaman maceraya hazırlardır.
Sahibine karşı sevgi dolu ancak bazen yabancılara karşı mesafeli olan Yorkshire Terrierler küçük hayvanlar ve yabancı köpeklere karşı saldırgan olabilirler. Bu yüzden aşırı korumacı bir havayla büyütülmemelidirler. Aksi halde nevrotik olabilirler. Yine çok fazla sevgi veya sertlik karşısında onun isyankar, vurdum duymaz, inatçı ve umursamaz huyu ortaya çıkacaktır. Bu yüzden bu çizginin çok iyi ayarlanması gerekir. Yorkshire Terrierler kanepe ve yastıkların üzerinde yuvarlanmaya, kırlarda koşmaya ve çimenlerin üzerinde yuvarlanmaya bayılırlar. Dikbaşlı kafasına koyduğunu yapan, kendini büyük boy köpek zanneden, çoğu zaman bir hata yaptığında görmezlikten gelen bu köpekler azarlandıklarında ise gerçekten çok hassaslaşırlar.
Sizin her gittiğiniz yere gitmeye bayılır
Boyuna bakmadan her şeye atılma gibi bir huya sahip olan Yorkshire Terrierler’in her zaman sahipleri tarafından kontrol edilmesi gerekir. Bunun dışında Yorkie sahiplerinin dikkat etmesi gereken birkaç önemli nokta da vardır. Mesela tüy bakımları. Görüldüğü gibi uzun, dümdüz, kuyruk ucuna kadar tül gibi sarkan tüyleri olan bu köpeklerin tüyleri düzenli bakım ister. Tıraşları, kemirme kemikleri, aşıları, çıkabilecek hastalıkları, diş taşları, ameliyatları, zehirlenmeleri derken elde olmadan bir sürü olayla mücadele etmek zorunda kalabilirsiniz. Tabii ki bu durumlar diğer tüm ırklarda söz konusu olabilir ama bir Yorkie sahibiyseniz biraz daha fazla dikkat etmeniz gerekebilir. Dimdik duruşlarıyla farklı bir asalete sahip olduklarına inandığım Yorkshire Terrierler için gerçekten aktif ve akıllılar diyebilirim. Fakat hangi ırk olursa olsun, eğer köpek sahiplenmeyi düşünüyorsanız hayatınızı ve gelecek planlarınızı gözden geçirmeniz gerektiğini düşünüyorum. Bu köpek cinsi sizin yaşam tarzınıza uygun mu? Tatile gittiğinizde beraber götürecek misiniz? Bırakacağınız yer var mı? İshal olduğunda tüylerine yapışan pisliği iğrenmeden temizleyebilecek kadar seviyor musunuz? Hastalanırsa sabahlara kadar başında bekler misiniz? Kısacası en az 15 sene büyümeyen bir çocukla yaşamaya, büyük bir emek ve sevgi göstermeye kendinizi hazır hissediyor musunuz? Önemli olan bu sorulara cevap verebilmek ve sonrasında bir tüylü dost edinmektir.
Yorkshire Terrier alırken nelere dikkat etmeliyiz?
Yorkshire Terrier edinmek isteyenlerin en çok suistimal edildiği konu numaralandırmadır. Aslında Yorkieler’de numara yoktur; bazı satıcı ve üreticiler fiyatlarını bu numaralar yönünde belirlemektedir ki bu son derece yanıltıcı bir davranıştır.
Yorkshire Terrierler’in ataları Silky Terrier, Cairn Terrier, Sky Terrier ve Maltese Terrierler olduğundan dolayı, Yorkieler genetik olarak pek çok karışımın birleşmesinden üretilmiştir. Buna göre atalarına bağlı olarak baskın genlerin değişik etkileriyle yerden yükseklikleri aynı olsa dahi bazılarının bacakları daha uzun, bazılarının kısa ya da gövde uzunlukları yine aynı şekilde değişiklik gösterebilmektedir. Renkleri için de aynı durum söz konusudur. Bazıların renklerinde platin beyaz, bazılarında sarı veya kızıl karışımlar dikkati çekmektedir.
yetişkin olmuş bir erkek yorkIe 15,25 cm yüksekliğinde, dişi ise 14,25 cm yüksekliğinde ve her 2 cinsiyet de 3 kg-3.5 kg arasında olmalıdır.
Standart Yorkie’yi “0” yani bir düzlemde hareket noktası olarak algılamalıyız. Bu ölçüler üstünde olanlar 1 ve +1 bu ölçüler altında olanlar tea-cup olarak algılanıyor. Son zamanlarda çok durmaya alıştığımız tea-cup konusu ile ilgili olarak da bir parantez açmak isterim: Tea-cup Yorkie diğer adlandırmasıyla Toy Yorkie veya Tiny Yorkie, standart Yorkieler’in özelliklerinin haricinde çok küçük ölçütlerde Yorkshire Terrierler’e takılmış olan isimlerdir. En tanınmış adıyla “Tea-cup”ların en belirgin özellikleri normalden çok küçük gram ile konuşulan cüce cüsseleridir. Örneğin 2 yaşına gelmiş bir tea-cup’ın ağırlığı 700 gr olabildiği gibi boyutu avuç içi kadardır. Tea-cup‘lar yurtdışında Yorkshire Terrier Club’leri tarafından resmi olarak kabul edilmiş standartların dışında olduklarından resmi olarak kabul görmemekte, direkt standart dışı sayılmaktadırlar.