Göktan Eker
2009 yılında Amerika’da K9 Olimpiyatları’na katılan ilk Türk ve müslüman olarak iki dalda olimpiyat ikinciliği almış Göktan Eker; doğru seçim iyi bir köpek/sahip ilişkisinin temelidir diyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün çeşitli birimlerinde görev yapan Göktan Eker, Gölbaşı Polis Köpek Eğitim Merkezi’ni kurmuş ve bu süreçte İngiltere Polis Köpeği Eğitim Merkezi, Almanya Polis Köpeği Eğitim Merkezi, Macaristan Polis Köpeği Eğitim Merkezi, Hollanda Polis Köpeği Eğitim Merkezleri’nde kurslar almış başarılı bir eğitmen. Özel sektöre geçtikten sonra köpek davranışı ve davranış sorunları rehabilitasyonu konusunda yine yurt dışında çalışmalar yapan Eker, Danimarka, Almanya, Libya, Rusya, Irak, Ürdün, Azerbaycan, Kıbrıs, Cezayir, Tunus, ABD, Katar, Afganistan başta olmak üzere; birçok orta doğu ülkesinde bomba, mayın, narkotik, koruma devriye köpeği, koku takibi köpeği, arama kurtarma köpeği konularında köpek tedarikçisi, köpek idarecisi, köpek eğitmeni, eğitici eğitmeni olarak çalışmalar da yapmıştır.

Biz de çok sevgili Göktan Eker’in psikolojik sorunlara köpek sevgisiyle tedavi, köpek korkusunu yenmek ve çocuklar ve köpekler gibi önemli konu başlıklarını değerlendirmesini sizlerle paylaştık ki bir köpeğin ne kadar başarılı olabileceğini başarılı bir eğitmenden dinleyin istedik…

Uzman psikolog gözetimi mevcut

Öncelikle belirtmek isterim ki bu alan köpek eğitmeninin tek başına çalışabileceği bir alan değil. Son dönemde birçok meslektaşımın sevimli birkaç köpek ile rehabilitasyon adı altında çalışmalar yaptığını ilan ettiğini görüyorum. Eğer rehabilitasyon uygulamasının hedefi bir insan ise yaş grubuna gore pedagog, psikolog desteği ve onayı alınmadan yapılan uygulamalar daha kötü sonuçlar doğmasına sebep olabilir. Biz bu kötü sonuçlara sebebiyet vermemek adına bu alanda çalışmalara başlamadan önce deneyimli bir uzman psikolog ile birlikte uzun planlamalar yaptık. Öncelikle kendisini köpek eğitimi, davranışı, köpek psikolojisi konularında bilgilendirdik. Akabinde kendisi ile beşeri psikolojik sorunların sınıflandırmasını yaptık. Hangi sorunlarda köpeklerden ne şekilde faydalanabileceğimizi netleştirdik. Son dönemde de bu sorunlar temelinde tamamen uzman psikolog gözetiminde eğitimlerimize başladık.

Farklı yaşlarda ve sorunlarda insanların köpekler sayesinde doğaya açılması, kendilerini keşfetmelerini sağlıyor.

Gelelim köpek korkusuna

Köpek korkusu nasıl yenilir? sorusu herhalde bütün eğitmenlerin sıkça duyduğu bir sorudur. Hatta köpek korkusunun yenilmesi için köpek eğitmenlerinden destek istenir. Ancak bu konu da yine insan davranışını içerdiği için psikolog destekli bir plan yapılması elzemdir. Biz bu noktada uzman psikolog arkadaşımızın fobi sahibi danışan ile yaptığı bir iki seanstan sonra bize verdiği yol haritasını uyguluyoruz. Ancak yapılan uygulamaları köpek fobisini yenme konusunda sistematik duyarsızlaştırma yöntemi olarak adlandırabiliriz. Sonuçlar gerçekten ilginç, zira köpeğe hiç dokunamazken evinde iki köpek ile yaşamaya başlayan bir danışan görmek bizleri ayrıca mutlu ediyor. Şunu söylemek isterim ki, eğer ilk defa köpek sahiplenilecekse ilk adım çok önemlidir. Yani gözünün rengi çok güzel, arkadaşımda aynısı var, karnesi çok iyi köpek alalım gibi giriş cümleleri ile başlayan köpek/sahip ilişkisi ne yazık ki çoğu zaman köpek aleyhine hüsranla bitiyor. Bu hüsran sokak köpekleri sorununun da en büyük nedenleri arasında yer alıyor.

Bu sebeple…

Köpek sahibi olmak isteyenlerin neden köpek sahibi olmak istediklerini, köpeğin maddi manevi sorumluluğunu alıp alamayacaklarını, köpeğin sosyal ihtiyaçlarının doğru şekilde yeteri kadar karşılanıp karşılanmayacağını önceden kararlaştırmaları gerekmektedir. Eğer çocukları varsa o konuda da hassas davranmaları gerekir. Çocukların köpek sahibi olmalarından ziyade köpekle birlikte yaşamaları bence çok önemli. Köpeğimiz aileye katıldıktan sonra, evde bir birey muamelesi görmeli ve hiyerarşik olarak en küçük çocuktan sonra gelmeli. Bu bağlamda köpeğimizin sorumlulukları da ev halkı tarafından müşterek olarak üstlenilmeli. Köpek ile büyüyen çocuklarda sorumluluk bilincinin geliştiğini görebiliyoruz. Köpeğin ihtiyaçlarının giderilmesi ve itaat eğitimleri uygulamaları sırasında liderlik becerilerinde de ciddi gelişme olduğunu söyleyebiliriz.

4 yıl boyunca ilkögretim okullarında düzenlediğimiz “K9 Amca ile Köpek Eğitimi” projesinde projeye katılan çocukların kalabalık önünde kendini ifade etme, başka bir canlı ile hedefe ulaşma konusunda müşterek hareket etme, paylaşma gibi bir çok olumlu davranışın çok hızlı geliştiğine şahit olduk. Köpek ile yaşayan çocuklarımızın belkide en büyük edinimlerinden biri ise; köpek sosyal hayatına bakarak insan sosyal hayatı konusunda da çıkarımlarda bulunabilmeleri, çevresindeki tüm canlılara karşı saygı, zayıf canlılara karşı da merhamet duygularını geliştirebilmeleri…

 

 

 

 

1971 Ankara doğumlu olan Göktan Eker; 1989 Polis Koleji, 1993 Polis Akademisi mezunudur. 1998’e kadar Emniyet Genel Müdürlüğü’nün çeşitli birimlerinde görev yapan Eker’in, Emniyet’teki son görevi; Gölbaşı Polis Köpek Eğitim Merkezi’ni kurmak olmuş ve bu süreçte İngiltere Polis Köpeği Eğitim Merkezi, Almanya Polis Köpeği Eğitim Merkezi, Macaristan Polis Köpeği Eğitim Merkezi, Hollanda Polis Köpeği Eğitim Merkezleri’nde kurslar almıştır. Özel sektöre geçtikten sonra köpek davranışı ve davranış sorunları rehabilitasyonu konusunda yine yurt dışında çalışmalar yapan Eker, Danimarka, Almanya, Libya, Rusya, Irak, Ürdün, Azerbaycan, Kıbrıs, Cezayir, Tunus, ABD, Katar, Afganistan başta olmak üzere; birçok orta doğu ülkesinde bomba, mayın, narkotik, koruma devriye köpeği, koku takibi köpeği, arama kurtarma köpeği konularında köpek tedarikçisi, köpek idarecisi, köpek eğitmeni, eğitici eğitmeni olarak çalışmalar da yapmıştır. Ayrıca, 2009 yılında Amerika’da K9 Olimpiyatları’na katılan ilk Türk ve müslüman olarak iki dalda olimpiyat ikinciliği almış, akabinde Amerikan İş Köpekleri Federasyonu’nun resmi hakemi olmuş ve bu organizasyon adına birçok kez sınav ve sertifikasyon görevlisi olarak çalışmıştır.