Eminim siz de köpeğiniz birlikte gezerken sizi çekiştirmiştir. Ya da bir köpeğin sahibini çekiştirerek yürüdüğüne, sahibini zorladığına mutlaka denk gelmişsinizdir. Köpekler tarafından kolunuzun çekiştirilmesi gerçekten sağlığınız için zararlıdır fakat bunun ayrıca köpeğiniz ile iletişiminiz için de zararlı ve yıpratıcı olduğunu biliyor muydunuz?

Eğitim şart!

Evet, hayvan sahiplerinin merak ettiği bir sorudur aslında bu: Köpeğim neden sürekli beni çekiştirerek yürüyor? Köpeğiniz sizi çekiştirerek yürüdüğünde istediği her yere gidebileceğini düşünür. Siz de o çekiştirdiği için peşinden yürümeye devam ederseniz düşüncelerinin doğru olduğunu uygulayarak göstermiş olursunuz.

Köpekler evlerinin dışına, bahçelerinin sınırlarının dışına çıkmaya oldukça hevesli canlılardır. Her gün gittikleri park, yürüdükleri yol bile onlara heyecan dolu gelir. Ev dışı dünyayı keşfetmek için merak halinde olurlar. Sahiplerini çekiştirmek, sürüklemek onlar için az bile kalır. İşte bu yüzden köpeklerinize nasıl birlikte yürüyebileceğinizi öğretmeniz gerekir…

Köpeğiniz tasmayı gördüğünde, sokağa çıkacağını anlayacağı için heyecanlanmaya başlayabilir, fazla enerjiyi kontrol etmek için belki ödülle belki güzle bir söz ile sakinleşmesine yardım edebilir, sizi oturarak/yatarak beklediğinde çıkış için hazır olacağınızı öğretebilirsiniz.

Sakin ve sabırlı olursanız yürüyüşler daha keyifli olacaktır

Biraz önce söylediğimiz gibi dışarıya çıkmak için aşırı heyecanlı olan köpekler tasmalarını çekiştirme konusunda daha istekli olabilirler. Eğer köpeğiniz, kontrol edemeyeceğinizi düşündüğünüz ya da çekiştirerek sizi yoracağını düşündüğünüz bir enerjiye sahipse sokağa çıkmadan önce ilk olarak ev içerisinde biraz enerjisini atmasına yardımcı olmalısınız. Ev içi oyunlar, kafa yorucak oyuncaklar biraz da olsa rahatlamasını sağlayacaktır.

Köpeğinize sizinle birlikte yürümesini öğretebilmek için öncelikle doğru tasma ve kayışlar seçtiğinizden emin olmalısınız. Köpeğinizin tasması rahat olmalı, onu sıkmamalı, çok gevşek olmamalıdır. Kullanacağınız kayış da tasma ile aynı özelliklerde ve kalitede olmalıdır ki yürüyüş zamanlarında hem sizin hem de köpeğinizin konforunu bozmasın.

Ev içerisinde enerjisini biraz dahi olsa atan köpeğinizle dışarı çıktığınızda ilk önerimiz, tasmanın çok sıkı olmamasıdır. Kayışın biraz gevşek olması, sizden önde rahatça yürüyebilmesi aslında sorun değildir. Fakat bu minik eğitime başlarken tedbiri elden bırakmamalısınız. Ayrıca yanınızda köpeğinizin hayır diyemeyeceği, inatlaşamayacağı kadar çok sevdiği ödülleri minik minik yanınıza almanızı öneririz.

Köpeğiniz kaç yaşında olursa olsun, onu eğitirken bir bebek gibi düşünmeli, sabırlı, kararlı ve sakin olmalısınız.
Tasmasını çekerek yürüyen köpekler için ödülü unutmayın!

Öncelikle köpeğinizi solunuza alarak yürümeye başlayın. Köpeğiniz sizi çekmeye başladığında, yavaşça ona doğru hareket edin ve bunu vücudunuzla sizi geçmesini engelleyin. Eğer köpeğiniz sizinle yürümeye başlarsa, çekiştirmeye devam etmezse onu sevgi sözcükleri ve ufak, minik bir ödül ile ödüllendirin. Bu eğitim zamanlarını kısa tutmanız ve sessiz bir ortamda denemeniz oldukça önemlidir. Böylece köpeğinizin dikkati dağılmaz, size daha kolay odaklanır ve eğitime daha başarılı yanıt verir. Acele etmeyin ve sabırlı olun. Adım adım başarıya ulaşmak hem köpeğiniz hem de sizin için daha kolay olacaktır. Eğer eğitim konusunda inatçı bir köpeğiniz varsa onu inadından vazgeçirecek ödülleri vermeye birkaç gün daha devam etmelisiniz (aşırıya kaçmamak şartıyla) 🙂 Birkaç gün ufak ufak ödüller inadını kırmasına yardımcı olacaktır. Sonrasında ise ödülü azalttığınızda yeni şeyleri öğrenmeye daha açık olacaktır.