Köpeklerde diz kapağı çıkığı yani Patella Luksasyonu, diz kapağının normalde sabit halde bulunması gereken yerden hareket ederek sağa ya da sola kaymasıyla karakterizedir. Maltese Terrier, Chihuahua, Poodle, Yorkshire Terrier gibi birçok küçük ya da toy boy ırklarda bu hastalığa genetik yatkınlık söz konusudur.

Patella Luksasyonu belirtileri nelerdir?

Diz kapağı çıkıklarında köpeğiniz bacağının üzerine ağırlığını vermekte zorlanır. Kapağın hareketine göre, kapak bazen olması gereken yere geri dönebilir ve hareket esnasında zorlanacak bir durum söz konusu olduğunda yerinden çıkarak sağa ya da sola kayabilir. Bazı köpekler bu durumu yıllarca tölere edebilir. Ancak patella luksasyonu diğer bağların da hasarına neden olabilir.

Peki diz kapağı çıkığı yani Patella Luksasyonu düzelebilir mi? 

Diz kapağı çıkıklarının I-IV e kadar derecelendirmesi yapılır. I. derecede luksasyonlar genellikle cerrahi müdahaleye ihtiyaç duymaz fakat II-IV. derecelerde cerrahi müdahale gerekebilir. Operasyonda diz kapağı normalde oturması gereken boşluğa oturtularak sabitlenir. Operasyon sonrasında eğer ağrı yönetimi başarılı olursa iyileşme oldukça hızlıdır. Veteriner hekiminiz artrit ya da bölgede meydana gelebilecek diğer travmatize yaralanmalarından (bağ kopukları, eklem sıvısında azalma gibi) önce operasyonu uygularsa patella luksasyonunun prognozu son derece iyi olacaktır.

Köpeğiniz yaşlanırken hareketlerinin azalmasının yanı sıra eklem ağrıları da gelişir. Artrit çoktan gelişmişse köpeğiniz ara ara ağrılar yaşayabilir ve eklem yangısı ilerleyebilir. İleri derecedeki çıkıklarda post operatif dönemden sonra nüksler görülebilir. Anti-inflamatuvar medikal tedavi, eklem destekleyici ek gıdalar ve spesifik eklem mamaları artritin ilerlemesini yavaşlatırken, meydana gelebilecek ağrıların da önüne geçebilir. Eğer köpeğiniz kilo problemi yaşıyorsa, mevcut fazla kilonun eklemlere uygulanacağı basınca bağlı ağrıyı tetikleyebileceğini göz önünde bulundurarak kilo kontrolüne yönelik bir plan da izlenmelidir.

Vet. Hekimi Dürdane Şenbay Duygun 1988 İstanbul doğumludur. 2014 yılında İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden mezun olmuştur. Öğrenciliği süresince özel bir mama firmasının öğrenci temsilciliğini üstlenmiş, sonrasında Yeşilköy'de bir veteriner kliniğinde 5 sene klinisyenlik yapmıştır. Mayıs 2019'da Duygun Veteriner Muayenehanesi'ni kurmuştur.